sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Iliescu, condamnat pentru sângele vărsat?

    de Lajos Notaros | 18 august 2022, 7:30 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    10

    Mai nou auzim rar despre Ion Iliescu.

    Este pomenit mai mult pe site-urile de socializare și înainte de toate în spiritul bășcălios al poporului din care a „emanat” în 22 Decembrie 1989. Acest spirit hrănit din neîmpliniri și imposibilități care se realizează se ia mai nou doar de vârsta sa, indicând caracterul etern al fenomenului personificat de fostul președinte.

    Opinia publică, împărțită între hai să nu ne facem iluzii și așa nu se mai poate, nici nu mai bagă de seamă informația că rechizitoriul Parchetului în așa numitul dosar al Revoluției, refăcut a nu se mai știe câta oară, repune problema pe tapet, cheamă în instanță trei persoane în frunte cu Ion Iliescu pentru crime împotriva umanității. Este vorba, pe lângă el, de Gelu Voican Voiculescu și generalul Iosif Rus, fost comandant al aviației militare în zilele de foc dintre 22 și 30 Decembrie 1989.

    Ceilalți, în frunte cu generalii Cico Dumitrescu, Stănculescu și Militaru, nu mai pot fi citați, fiind plecați pe eternele câmpuri de vânătoare și conspirație, acolo unde Iliescu, conform bancurilor de prost gust de pe FB, nu mai vrea să plece.

    1989 Iliescu television

    Din această perspectivă, așa cum stabilește și ultimul rechizitoriu, ceea ce obișnuim să numim revoluția din decembrie a fost în fapt o preluare a puterii de grupul pro-Moscova condus de Ion Iliescu și format din cadre militare superioare ca vectori de acțiune. Un fel de „noapte a generalilor” dacă luăm în considerare că totul s-a decis și s-a făcut în câteva ore în ziua de 22 Decembrie și în noaptea următoare, cea în care s-a declanșat lupta împotriva „teroriștilor” care voiau contracararea forțelor anticeaușiste. Și care de fapt nu au existat, stabilește clar acest rechizitoriu, a fost o creație a grupului mai sus-amintit, o diversiune menită să îi stabilească ca salvatori ai nației, anticeaușiști convinși care s-au alăturat maselor revoltate, adică revoluției.

    stanculescu

    Militarii s-au împușcat între ei, astfel au mai fost eliminați și unii dintre cei care știau și se împotriveau – de exemplu colonelul Trosca, cel care l-a deconspirat încă în anii șaptezeci pe Militaru ca fiind agent sovietic –, sutele de victime ale revoluției din București și din alte câteva orașe mai mari datorându-se acestei diversiuni puse în scenă de grupul Iliescu.

    Iar pentru aceasta el și cei care au mai rămas din grup – Voiculescu și Rus – trebuie trași la răspundere. O afirmație care nu se discută de mult. Problema este neîncrederea „boborului” în actul de justiție din România, o chestiune de când e lumea și care persistă chiar și în ciuda faptului că un om al sistemului românesc de justiție a ajuns să conducă parchetul european anticorupție. Însă, cel puțin așa cum văd eu, miza adevărată nu este neapărat pedepsirea vinovaților, ci adevărul.

    hqdefault

    La 33 de ani – vârstă christică – de la eveniment, nu pedepsirea vinovaților este decisivă, ci stabilirea realității care i-a creat. Unul bănuit, știut, dar niciodată confirmat oficial. A faptului că folosindu-se de nemulțumirea generală care a declanșat revolta de la Timișoara, un grup de activiști din rândul doi, marginalizați din varii motive de Ceaușescu, au preluat comanda evenimentelor și le-au folosit în interesul lor. Asta nu schimbă calificarea șirului de evenimente începute la Timișoara drept revoluție, doar clarifică circumstanțele în care am ajuns să fim dirijați aproape 15 ani de comuniști reformatori, dar loiali ideii născute la Leningrad și patronată mai nou de la Moscova.

    Dar, așa cum s-a văzut, revoluția începută în decembrie, cu toată împotrivirea grupului format în jurul lui Iliescu, și-a atins scopurile: național-comunismul lui Ceaușescu a fost înlăturat, iar țara a început un marș greu dar susținut spre occident, spre modelul la care tânjea în anii cei crunți ai comunismului de import. Intrarea în UE marchează de fapt victoria Revoluției din Decembrie, indiferent de ce zic acuma cei care, tot de la Moscova sfătuiți și susținuți, consideră că România mai mult pierde decât câștigă în Uniunea Europeană.

    Până și faptul că după tergiversări de decenii Iliescu ajunge în cele din urmă să fie judecat este un semn al victoriei Revoluției din Decembrie. Chiar dacă nu va fi condamnat sau, așa cum aș face dacă ar fi după mine, ar fi condamnat pe viață cu suspendare.

    Untitled1

    În mod clar, așa cum se stabilește în rechizitoriu, Iliescu este principalul vinovat pentru morții din decembrie – fără să mai spunem de procesul-fantomă prin care a fost lichidat Ceaușescu – și atunci încă nu am vorbit despre cei omorâți sau maltratați la Mineriade, începând cu prima, cea care a împrăștiat demonstranții din Piața Victoriei, martori vii ai ideii revoluționare sau demonstrații în carne și în oase că revoluția nu înseamnă un joc de putere, așa cum a crezut Iliescu, ci refuzul unei societăți în care libertatea și bună-starea individuală trec pe planul doi de dragul celor care își văd sensul vieții în deținerea puterii cu orice preț.

    Din această perspectivă, procesul lui Iliescu, gata să înceapă în cele din urmă, are semnificații dincolo de importanța ei istorică și juridică.

    Cum am spus mai înainte, nu pedepsirea vinovatului este decisivă în funcționarea unei societăți bazate pe libertate și sistemul juridic care garantează asta, ci stabilirea adevărului.

    Iar adevărul este că Iliescu este vinovat pentru sângele vărsat…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Imi face impresia ca este iarasi nevoie de „un os de ros”cum spunea d-l Notaros cand a fost vorba despre discursul lui Orbán Viktor la Tusnad.Tata avea o vorba:.cine a mai auzit de razboi fara foc de arma?’Trebuia sa ne spalam pe cap cu Ceausescu.

      +2 voturi
      +1
      -1
        • „…până când nu reușim să întronăm în societatea în care trăim domnia adevărului, aceleași probleme apar și se reîntorc mereu, nelăsându-ne să facem pasul obligatoriu în față.” – FOARTE CORECT, dar…
          …Există un imens „DAR…”:

          – dacă vrei să întronezi, CU ADEVĂRAT, domnia adevărului într-o societate, devualând mulțimea de mistificări si manipulări a unor societăți bolnave, ca nazismul, fascismul, bolșevismul, comunismul, etc. , NU POTI S-O FACI FOLOSIND ACELEAȘI PRACTICI de manipulare, denaturare sau mistificare a adevărului, dar, de data asta, cu „scuza” că „sunt pt. o cauză corectă si dreaptă ” (sic!) .
          Pur-și-simplu, N-AI ACEST DREPT !!! Punct. 😠

          Dar, din păcate, societatea actuală , în care am ajuns să trăim – așa-zis „democratica” – , în frunte cu majoritatea reprezentanților/liderilor să politici, administrativi și sociali, AU PRELUAT MULTE DIN VECHILE PRACTICI (ale mult-hulitelor „societăți totalitare”), dar mai frumos „ambalate și cosmetizate”, și având ca si pretext că sunt „folosite pt. a impune (sic!!!!) democratizarea”. Uauuu…😎

          Nu, din pacate nici actuala societate așa-zis democratică și cu o economie așa-zis „liberă, de piață” (dar, de fapt MULT MAI CONTROLATĂ ȘI MANIPULATĂ decât pe vremea comunistă), NU VA PUTEA NICIODATĂ să instaureze „domnia adevărului” dacă nu va avea bărbăția sa privească în față ÎNTREG ADEVĂRUL și să-l prezinte EXACT AȘA CUM ESTE, indiferent cât de incomod și defavorabil ar fi … !!! 😀
          Altfel, dacă te ascunźi în spatele scuzei că „prostimea” nu e capabilă să înțeleagă ÎNTREG ADEVĂRUL, gol-goluț, așa cum e el, și doar ei, cu un grup restrâns de așa-zise „elite ale societății” pot, asta, NU SUNT CU NIMIC MAI BUN decât cei pe care îi arată cu degetul.

          Dacă „fundația” unei noi socetăți, nu e absolut corect executată, tot ceea ce „vei construi” pe ea, mai repede sau mai târziu, SE VA PRĂBUȘI .
          Iar „nota de plată” o vom plăti tot noi, „prostimea”… ☹

          +1 voturi
          +1
          -1
      • Nu știu ce vârstă aveți, am bănuiala că nu mai mult de patruzeci, de aceea îmi permit să vă spun: nu, nu se poate compara comunismul și societatea în care trăim acum. NU e vorba că nu există și acum propagandă și manipulare, dar a le compara cu cele din comunism e sau necunoaștere sau o prejudecată caracteristică a celor care nu văd miezul problemelor.
        Doar atât: în comunism nu aveau cum să apară în public nici erticolul la care comentați, nici comentariul, desigur.
        Hai să nu intrăm în atmosfera conjuraționiștilor, să ne concentrăm pe ce se poate face. Pentru că vă asigur, acum se poate ceea ce înainte, în comunism, era imposibil. Fiecare acolo unde este, fiecare în felul lui. Și toți împreună…

        --3 voturi
        +1
        -1
    2. Corecta analiza, doar ca…
      Societatea romaneasca ar reveni cat de cat la normal doar dacă (ah, ce utopie!) ar exista o justitie care sa ancheteze, pas cu pas, și daca ar dura 10 ani, tot ce s-a intamplat de la lovitura de stat a lui Iliescu pana la devalizarea statului roman! Atunci, imediat dupa decembrie, au aparut primii ”baieti destepti”, iar ei si urmasii lor sunt cei care l-au scapat pe Iliescu si acolitii de judecata pana acum, cand ea e mai mult praf in ochi decat justitie adevarata. Cui prodest e cea mai potrivita intrebare acum…

      +3 voturi
      +1
      -1
    3. @enola:
      1. Din conținutul comentariului, am presupun că poate mie ați vrut să-mi răspundeți. Chiar daca nu, totuși, am să vă răspund eu…

      2. Din păcate am mult mai mult de 40 de ani, ceea ce nu cred că se poate spune și de vârsta dvs., având în vedere încrâncenerea cu care apărați societatea actuală, așa zis „democratică” și o economie așa-zis „liberă, de piață”, FĂRĂ SĂ FI AVUT TERMENI REALI DE COMPARAȚIE, vis-a-vis de comunism, ci DOAR PROPAGANDA sistemului actual (care, cu tristețe o spun, NU E CU NIMIC MAI BREAZĂ ca si cea comunistă!).😉

      3. Dacă ați fi fost curios să citiți și să aprofundați teoriile și ideile comunismului, ați fi constatat că NU ACESTEA (în general) sunt cele deviante, ci MODUL CUM SUNT APLICATE și „RĂSTĂLMACITE” de conducătorii acestor state, în folosul și interesul lor, ceea ce duce automat la DICTATURĂ!🤔

      4. Dictatura NU ESTE nespărat APAPANAJUL țărilor comuniste , fasciste, etc. , ci poate fi, la fel de bine, și a țărilor pur-capitaliste, DACĂ liderii lor ajung să se considere MAI PRESUS DE LEGE și de ADEVĂR, ajung SĂ INTERPRETEZE, LEGEA și ADEVĂRUL, DUPĂ BUNUL-LOR-PLAC sau INTERES!!!
      Ori eu, tocmai acest „semnal de alarmă” am vrut să-l trag:
      FOLOSIREA și INTERPRETAREA DISCREȚIONARĂ și/sau trunchiată/adaptată a ADEVĂRULUI și legilor, va duce, implicit, la DICTATURĂ (fie ea comunistă, capitalista sau de ce altă natură vreti).😡

      5. Vedeți că ajungeți să cădeți tocmai în capcana propagandei și „spălării de creier” actuale, în care societatea actuală NU POATE FI COMPARATĂ (sic!!!) cu cea comunistă…?!
      Greșit! Când folosești ACELEAȘI MIJLOACE și săvărșești ACELEAȘI FAPTE (în esență, doar altfel „ambalate”), se numește că EȘTI LA FEL cu cel pe care-l încriminezi !☹

      PS: un criminal academician este LA FEL de criminal ca si cel care caută în gunoaie, dacă a săvârșit fapta; doar mijloacele de propagandă și lobby, (de care acel academician poate să dispună), vor încerca să convingă Opinia Publică că crima acestuia ar fi mai „justificată și scuzabilă” decât a celui care cauta în gunoaie (???!!!).
      Totul se reduce la „cine e la butoanele” MIJLOACELOR DE PROPAGANDĂ. Atât!. 😎

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Oh, da, ați dedus bine, am bine peste 60, pot să vă spun că jumătate din viață mi-am petrecut în comunism. Și vă mai spun că am studiat filozofie, inclusiv marxism, dar nu numai.
        Așa că sunteți pe o cale greșită și manipulați sofisme.
        Există o diferență esențială: acum, dacă ai minte, hotărâre și curaj, îi poți schimba pe cei care nu îți convin, înainte nu aveai această posibilitate, dictatura comunistă nu te lăsa nici să te beșești fără aprobare.
        Așa că în loc să le tot reproșați politicienilor de acum că sunt corupți și proști, ia schimbați-i, că nu-i mare lucru.
        Încă. Pentru că dacă în continuare rumegați sofisme în loc să treceți la acțiune civică, va veni și dictatura până la urmă. Nici nu e prea departe, e chiar la graniță…

        +1 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    4 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.