vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Istoricul Lavinia Betea și primul director SRI Virgil Măgureanu au lansat la Arad cartea-interviu despre evenimentele postdecembriste

    de Raluca Medeleanu | 15 februarie 2023, 3:11 PM | Cultură | Topic special

    1

    Sala Ferdinand a Palatului Administrativ a găzduit miercuri dimineața lansarea de carte „Ce s-a întâmplat de fapt, Un dialog despre perioada postdecembristă”, redactată sub formă de interviu între istoricul Lavinia Betea și primul director al SRI Virgil Măgureanu, ambii prezenți în prezidiu. Evenimentul i-a avut invitați speciali pe profesorul universitar Ioan Biriș și pe Ovidiu Enculescu – directorul editurii Rao.

    „Pentru mine, tema importantă a cărții nu au fost evenimentele din 1989, la care – desigur – domnul Măgureanu a fost un actor principal, ci calitatea dânsului de prim director al Serviciului Român de Informații, un om care trebuie să fie foarte informat, foarte avizat asupra manierei, modului, în care s-a produs schimbarea în România. Acest lucru m-a interesat în primul rând: cât de conștienți erau cei din nucleul de decizie de proiectul care urma și cititorii își vor da seama, sper că vor ajunge la concluziile la care am ajuns și eu”, a declarat Lavinia Betea pentru Special Arad, chiar înainte de începerea evenimentului, adăugând că doi ani a durat munca pentru realizarea cărții, fiind nevoie de 5 rescrieri.

    Prof. univ. Ioan Biriș a spus despre Lavinia Betea că este printre singurele persoane care ar fi putut scrie despre așa ceva. „Doi istorici de renume avem, istorici – femei, pe acest segment al istoriei recente: doamna academician Cornelia Bodea și, iată, doamna Betea, care are realizări excepționale”.

    lanare carte lavinia betea virgil măgureanu alaturi de ioan biris si director editura rao la arad

    Virgil Măgureanu și Ioan Biriș, o lungă prietenie

    Ioan Biriș a împărtășit auditoriului un detaliu „declasificat” acum, anume că de Virgil Măgureanu îl leagă o lungă și veche prietenie, de când erau colegi la Academia de Studii Politice: „El era profesor universitar, eu eram asistent. Dar nu am fost doar colegi, ci am stat câțiva ani în același birou, numai noi doi. Deci, ne știm de multă vreme. Despre carte, mi-ar lua ore întregi să vă spun, iar mulți dintre dumneavoastră, dintre noi, am trăit această istorie recentă. Și așa se întâmplă cu istoria recentă: câți oameni, atâtea păreri, dar dintre noi toți cred că cel mai bine informat este profesorul Măgureanu care a trăit multe lucruri acolo unde s-au luat decizii, iar apoi în calitate de director al SRI, desigur că a fost un om foarte, foarte informat”, a spus  profesorul universitar Ioan Biriș.

    Prin întrebările pertinente ale Laviniei Betea, cartea parcurge copilăria, tinerețea, apoi experiența profesională a lui Virgil Măgureanu, contactul avut cu Ceaușescu, Iliescu, momentul în care a fost dislocat la Focșani, momentul Revoluției (capitolul respectiv intitulându-se „A fost sau nu a fost Revoluție?”), apoi detalii despre evenimentele de după ’89, „oamenii lui Iliescu”, tranziția de la Securitate la SRI (pentru o perioadă, după Revoluție, România nu a avut un Serviciu de Securitate, până la înființarea SRI al cărui director a devenit Măgureanu), alegerile din „Duminica Orbului”(1990), crizele postceaușiste (evenimentele din Piața Universității, Mineriadele), motivele din spatele înstrăinării lui Virgin Măgureanu de Iliescu, respectiv reflexii despre „ce a fost mai rău din ce a trecut”.

    lansare carte lavinia betea virgil măgureanu arad

    Postfața – un text semnat de Virgil Măgureanu în 1983, în care chiar îl preconiza pe Ion Iliescu drept „viitorul președinte”

    Virgil Măgureanu și-a început prezentarea cu o critică adusă afișului evenimentului, deranjându-l că a fost trecut ca invitat și nu coautor al cărții. De asemenea, a mărturisit că este conștient de totala nepopularitate pe care o are instituția pe care a condus-o (1990 – 1997) în rândul cetățenilor.

    Primul director SRI a vorbit și despre postfața cărții, care cuprinde un text scris de el în 1983. Măgureanu a afirmat că a dorit să fie o critică asupra regimului lui Ceaușescu: „Doream un pamflet, un rechizitoriu la adresa regimului Ceaușescu, una dintre – mă doare inima să o spun – cele mai retrograde și mai conservatoare dictaturi care existau în Europa de Est. În mod sigur, cel mai retrograd. Și e dureros pentru noi pentru că ne-a tăiat mult timp istoric prielnic pentru o dezvoltare mai luminoasă”.

    În carte se mai regăsesc detalii interesante despre lovitura de stat planificată și eșuată în 1985, respectiv despre seria de evenimente din jurul Revoluției din 1989 și despre noua „echipă” de la cârma țării, în anii ’90.

    Cel mai dificil moment, Mineriadele: „Nu le-am putut contracara”

    Despre Mineriade, Virgil Măgureanu a afirmat că au fost „cel mai rușinos moment care trebuia să nu aibă loc, care putea fi prevenit, dar nu s-a întâmplat așa”. Primul director SRI a afirmat cu părere de rău că nu a putut contracara venirea lor atunci.

    Ioan Biriș a explicat despre Virgil Măgureanu că alienarea acestuia de Iliescu s-a întâmplat atunci când a realizat că Iliescu nu se ridică defel la nivelul la care se anticipa. Țara a ajuns astfel, după 89, practic în mâinile unor incompetenți.

    Referindu-se la persoane valoroase, primul director SRI a evocat și un moment în care i-a luat apărarea lui Corneliu Coposu în Parlamentul României, în anii ’90, intervenție pentru care a fost ulterior mustrat de președintele Ion Iliescu: „Au încercat să îl discrediteze pe Coposu, numindu-l informator. L-am apărat, pe lângă simpatia pe care i-o purtam, și pentru că m-a deranjat că după câte i s-au făcut i se mai făcea și această nedreptate”.

    virgil magureanu lansare carte arad cu lavinia betea

    Reforme versus Revoluție

    Măgureanu este de părere că degeaba a trecut o revoluție peste România, dacă nu au urmat apoi reforme adevărate, întocmite de profesioniști, care să ridice țara.

    „Un motiv pentru care consider că ce s-a întâmplat la noi nu a fost în mod real o Revoluție este că adevărata și profunda schimbare a unei societăți descalifică până și termenul numit Revoluție. Pentru că emanciparea și modernizarea reală a unei țări se face prin reforme, nu prin Revoluție, Revoluția fiind – dată fiind complexitatea și vastitatea transformării – descalificată. Pe când reformele… nu putem zice că ce s-a întâmplat în China deceniilor petrecute de la moartea lui Mao încoace ar fi fost o Revoluție. Deci în nucleu am putea găsi o similaritate, dar reformele de acolo sunt semnificative și împing China către poziția de lider mondial în mod sigur. De fapt, aici ne situăm pe cea mai înaltă poziție privind prezentul și viitorul societăților noastre”, a spus Măgureanu.

    „Atâtea reforme s-au făcut în învățământul românesc, până l-au dărâmat cu totul”

    Principalele reforme pe care le-a indicat Virgil Măgureanu ca fiind imperios necesare sunt cele din învățământ, iar apoi în economie și sănătate.

    „Dacă dorim emanciparea României, aici sunt necesare reforme temeinice. Că atâtea reforme s-au făcut în învățământul românesc, până l-au dărâmat cu totul. Așa că și cuvântul reformă a fost comunicat complotist prin folosirea excesivă. Reforma o numesc acea mișcare inovatoare, totdeauna internă, plecată de la elitele unei societăți, cele mai reprezentative persoane din domeniul respectiv, începând cu învățământul, cu economia înainte de toate și, desigur, cu sănătatea. Pentru toate acestea trebuie să vină o elită mult așteptată, cei mai pregătiți oameni din domeniul respectiv, cei mai articulați la cerințele actuale din respectivul domeniu, în așa fel încât modernizarea să aibă loc”, a explicat Virgil Măgureanu, fiind de părere că prezentul indică o reală văduvire de reali experți în România.

    Pe această cale, Virgil Măgureanu a anunțat că are în lucru o viitoare carte, în care va analiza direcția în care se îndreaptă România „viitorului”.

    Pentru noi rămâneți domnul director”

    La finalul sesiunii de întrebări și răspunsuri care a avut loc după prezentarea cărții, col (r) Valeriu Ilica a rugat auditoriul să i se permită să transmită un mesaj către Virgil Măgureanu, subliniind că nu e un compliment, ci e o realitate: „Domnule Măgurenau, pentru noi ați fost și veți rămâne domnul director”, i-a spus acesta, făcând referire la Serviciul Român de Informații Arad.

    Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, Librăria Corina punând la dispoziție exemplare din carte, după care Virgil Măgurenau a  susținut o conferință adresată studenților, la Universitatea Aurel Vlaicu, sub genericul „1989 – fețele schimbării”.

     

     Citește și:

    •  Despărțirea de comunism • Special Arad · ultimele știri din Arad

    •  N-a fost Revoluție? Să ne fie rușine! • Special Arad · ultimele știri din Arad

     

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    1 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.