duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Alexandru Rafila, despre testarea antidrog în școli: „Nu facem testarea de dragul testării, ci ca să putem ajuta un copil”

    de Special Arad | 9 septembrie 2023, 4:54 PM | Educaţie | Recomandările editorilor | Sănătate

    0

    imagine cu rol ilustrativ / arhivă

    Aflat într-o vizită la Timișoara, ministrul Sănătății Alexandru Rafila a vorbit despre procedura testării antidrog în școli. Testele vor fi efectuate la solicitarea părinților care au suspiciunea față de copilul lor că se droghează.

    Potrivit ministrului, sunt două tipuri de teste, cele rapide, în care testarea se face prin urină sau salivă, și cele care se fac din sânge.

    „Trebuie să înțelegem de ce facem testarea. Nu facem testare de dragul testării, ci ca să putem să ajutam un copil, familia acelui copil să poată să primească un diagnostic în cazul în care există suspiciuni de substanțe psihoactive, să aibă consiliere psihologică, tratament și să se reinsereze în societate. Testarea trebuie făcută numai cu acordul părinților, la solicitarea acestora, dacă au suspiciuni legate de copilul lor sau la solicitarea personalului didactic dintr-o anumită școală, dar, tot așa, după acordul părinților”, a adăugat Rafila.

    Alexandru Rafila a explicat și cum se va face testarea elevilor în școli, împotriva drogurilor sau a altor substanțe interzise.

    „Există două tipuri de teste: teste rapide care sunt simplu de utilizat, se face testare din urină sau din salivă, iar rezultatul pozitiv al unui test nu înseamnă că au automat o confirmare a consumului de droguri, el trebuie ulterior confirmat printr-un test care se face din sânge și care sigur că presupune o pregătire și o intervenție de natură medicală”, a declarat Rafila, potrivit Opiniatimisoarei.ro.

    Peste 40% dintre rezultate sunt fals pozitive la testările antidrog din trafic

    Trebuie adusă în atenție și eficiența cu care indică consumul de droguri testele rapide antidrog. În ultima perioadă, au apărut în atenția presei centrale mai multe situații în care, atunci când au fost testați cu astfel de teste rapide, șoferilor le-au ieșit rezultate fals pozitive. Adică se trăgea concluzia că au condus drogați, dar apoi la o analiză ulterioară a sângelui rezultatul contrazicea prima concluzie.

    De altfel, la nivelul Poliției este cunoscut faptul că 40% dintre rezultate sunt fals pozitive, iar aparatele pe care le folosesc de calitate îndoielnică.

    În cele din urmă, până la ora actuală, analiza care oferă un rezultat mai sigur este tot cea efectuată din sânge, testele rapide având o majă de eroare destul de mare.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    2 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.