sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Unul dintre „Prietenii primarului” și-a pierdut în 2024 funcția de director general la Recons Arad pentru că s-a grăbit să fie „în post”

    de Alin Olteanu | 2 februarie 2024, 7:48 AM | Administraţie | Dezvăluiri | Topic special

    8

    Toți prietenii primarului - Laurențiu Puf și Bogdan Boca - administratorul public (foto: Facebook)

    După ce s-au chinuit vreo doi ani ca să îl facă director, „Prietenii primarului” se văd nevoiți să își declare înfrângerea prematură, dar nu totală. La ce ne referim? Simplu. La modul în care Laurențiu Puf, fost director general al societății Recons, a ajuns provizoriu pe funcție la finalul anului trecut, dar a și „zburat”, tot din funcție, la începutul anului curent.

    Și culmea, nici concurs nu se mai organizează prea curând.
    Dar, ca să înțelegeți bine de ce abordăm subiectul, o să facem o scurtă incursiune în trecut. „Prietenii primarului” este o grupare, născută la început pe Facebook, prin care primarul actual al municipiului Arad, Călin Bibarț, dorea să își strângă toți apropiații, din partid sau nu, constituindu-se ca alternativă a ceea ce la un moment dat era (sau este și acum…) „opoziția numită organizația municipală a PNL Arad”.

    De altfel, nu o singură dată am auzit vorbindu-se prin oraș că Bibarț are pregătite patru-cinci sedii de campanie electorală, în care să acționeze cu „Prietenii primarului”, în cazul în care nu s-ar înțelege cu actuala conducere a PNL Arad și ar fi obligat să plece. Sau, dacă ar pleca singur, în urma unei strângeri de mână cu Marcel Ciolacu, președintele PSD.

    (Paranteză: Ultima oră – pe surse – Călin Bibarț s-a pus de acord cu conducerea centrală liberală și nu va pleca din partid pentru a candida din partea PSD sau ca independent.) 

    „Prietenii primarului” versus „PNL – organizația municipală Arad”

    Și-acum să revenim la Laurențiu Puf, un tip care a plecat din Jandarmeria Română pentru că…, mă rog, a plecat cum a plecat, după care s-a reorientat spre și în PNL, doritor să-și aranjeze puțin cariera. La început era în „tabăra lui Geani (Pistru – nota red.)”, dar la câteva luni după victoria lui Bibarț s-a reorientat și a trecut în tabăra actualului primar. Adică în „Prietenii primarului”, fiindcă aici păreau a fi mai multe oportunități.

    Uitându-ne la fotografiile vechi de doi ani și ceva, tragem concluzia că doar câteva personaje din fotografii nu s-au „aranjat” cu niște posturi călduțe și bine plătite, unii pe la CET, alții la Recons, alții pe unde li s-a făcut loc.

    Asta e, până și în New York, prietenii primarului sunt… prietenii primarului și, până la urmă, nici nu e un lucru rău, când e vorba de competență și profesionalism. Măcar cât de cât. Însă, în România, în Arad, prea mari ne sunt speranțele, nu-i așa?

    Imagine din 01.02.2024 la 13.26

    Un mic „Napoleon” în Recons Arad

    Așadar, în urmă cu doi ani și ceva, Laurențiu Puf a început să apară în prim-planul imaginilor din grupul „Prietenii primarului”, iar, în calitate de șef al parcărilor din cadrul Recons, nu există fotografie în care să nu fie lângă edilul Bibarț, cu ocazia întâlnirilor acestuia cu populația Aradului, în diferite cartiere.

    Era clar că va ajunge director al Recons. Și am fost și mai siguri de acest fapt la momentul la care am aflat că Nicolae Mehelean, nesusținut de primar, e în concediu și circulau deja veşti că nu s-ar mai întoarce de acolo și că va intra în pensie. Venise vremea lui Puf. A devenit imediat director adjunct, iar după plecarea lui Mehelean, director general – cu atribuții delegate și drept de semnătură în bancă.

    Și mai avea doar un pas să devină director „plin”, adică să susțină un concurs. „Prietenii primarului” au pus totul la cale, inclusiv pentru funcția de adjunct fiind pregătită „grila”.

    Doar că, în graba lor după „devenire”, Puf și „Prietenii primarului” au omis că în țara asta există, totuși, și o lege, care cât de cât trebuie respectată. Și s-au trezit că au organizat greșit ambele concursuri, fără să respecte prima cerință, și anume că s-a schimbat legea și doar un expert poate să pună totul la cale. Practic, au organizat greșit, în toată graba si potrivirea lor de scenariu, procedura de concurs pe post.

    Așa că au anulat-o (procedura) în cadrul Consiliului de Administrație al Recons și au redeschis-o doar pentru funcția de director adjunct.

    Pentru cea de „general” mai e nevoie de timp, de încă niște luni bune.

    ***

    Povestea de mai sus, să recunoaștem, are pe alocuri accente de comedie. Fără să vrem am făcut-o. Pentru că problema e chiar serioasă. Cum spuneam, peste tot în lumea asta, un primar își pune oamenii, chiar uneori și prietenii apropiați, în posturi cheie din administrația pe care o conduce.

    Însă, în general, un primar căruia îi pasă de orașul pe care-l gospodărește este interesat să își pună cei mai buni oameni, chiar aleși și dintre „prietenii primarului”, să conducă societăți de interes public. Nu indivizi care par ca s-au născut „specialiști” la apelul de seară și cea mai importantă calitate a lor este aceea că și dacă îi trezești din somn, înainte să deschidă ochii, spun: „Da, șefu! Să trăiți, șefu!”. Căci atunci, vorba aceea, „Șefu, ăștia nici să aranjeze un concurs nu știu!”.

    Pentru conformitate, uitați-vă la ultimele decizii ale CA Recons:

    Toți prietenii primarului Laurențiu PF decizie CA Recons

    Citește și: Laurențiu Puf a trecut de la șef Serviciu Parcări la director adjunct al Recons

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. DEX
      nepotism, nepotisme substantiv neutru
      1. familiar Faptul de a uza de autoritatea sau de influența personală în favoarea rudelor sau a prietenilor; promovare prin protecția rudelor și a prietenilor influenți.
      sinonime: familiarism
      Abuz de putere comis de cineva prin acordarea de favoruri rudelor sau prietenilor săi.

      +20 voturi
      +1
      -1
    2. Nu este chiar așa … este mult mai rău.
      O companie publică este una în care statul are acționariat majoritar. La RECONS, CET, GCA, CTP acționar majoritar este Municipiul Arad.
      Problema însă o reprezintă produsele și serviciile oferite de respectiva companie și de modul în care Municipiul Arad plătește pentru bunurile/serviciile acestor companii. Dacă plata se face prin eludarea procedurilor de achiziție sau nu.
      Exemplu: RECONS – care sunt serviciile pe care le asigură RECONS și care nu pot face obiectul unei proceduri de selecție corecte? NICIUNUL. Tot RECONSUL nu este altceva decât o sculă de furat bani publici de o trupă de șmecheri și cu girul TUTUROR șefilor din toate partidele (Bibarț, Cheșa, Faur, Falcă, Boca, Bălcea, Geanina). Sunt structuri mafiote care nu pot justifica dirijarea banilor publici pentru niște servicii care nu au caracter de monopol natural sau administrativ justificat.
      Curtea de Conturi – zero. Parchetul – zero. Miliția economică – zero. Consiliul Concurenței – zero etc. …. Statul român – zero. Finanțele – zero și ele fiindcă au atribuții legale prin OUG.109/2011.

      +36 voturi
      +1
      -1
    3. Aceasta este doar o mică parte a mafiei fălciste acest Falcă a umplut primăria și Consiliul Județean și toate instituțiile de obediență și incapabili care ascultă comanda politică iar de contracte să nu mai vorbim care sunt date pe sprânceană firmelor prietene ca să se îmbogățească după Baronul de la Prahova urmează rândul baronului de la Brad supranumit Faraonul care are mult mai multe de spus și de arătat de după gratii

      +12 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    6 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.