vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Tot ce se știe până acum despre varianta Omicron. Cât de periculoasă e noua mutație a virusului și cât de eficiente rămân vaccinurile?

    de Special Arad | 30 noiembrie 2021, 12:02 PM | Coronavirus | Recomandările editorilor | Sănătate

    0

    (foto: Kuki Ladron De Guevara | DreamsTime)

    Unii spun că poate fi extrem de periculoasă, alții spun că nu există motive temeinice de îngrijorare. Neexistând suficiente date însă, în momentul de față cea mai sigură este luarea măsurilor de precauție. Totodată, apariția variantei Omicron a provocat speculații larg răspândite că ar putea fi mai rezistent la vaccinurile Covid-19 decât variantele existente, inclusiv Delta.

    Până acum, au fost descoperite în total 179 cazuri de infectare cu varianta Omicron, potrivit datelor adunate de platforma GISAID COVID, în țări precum Africa de Sud, Botswana, Olanda, Australia, regiunea autonomă Hong Kong, Marea Britanie, Canada, Belgia, Austria, Republica Cehă, Germania, Israel, Italia, Spania și insula Reunion.

    omicron Transmissions

    OMS face apel la precauție la nivel mondial

    Momentan, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a oferit informații oficiale clare despre transmisibilitatea și severitatea bolii, decât un apel la precauție la nivel mondial, precizând că există „un risc foarte ridicat” de a ne lovi de o nouă mutație periculoasă SARS-CoV-2:

    „Deocamdată nu este clar dacă Omicron este mai transmisibil (dacă se răspândește mai ușor de la persoană la persoană) în comparație cu alte variante, inclusiv Delta”; „Nu este încă clar dacă infecția cu Omicron provoacă o boală mai gravă în comparație cu infecțiile cu alte variante, inclusiv Delta. Datele preliminare sugerează că există rate în creștere de spitalizare în Africa de Sud, dar acest lucru se poate datora creșterii numărului total de persoane care se infectează, mai degrabă decât rezultatul unei infecții specifice cu Omicron” – se arată pe pagina web OMS.

    Experții OMS analizează cazurile pentru a înțelege impactul potențial al acestei variante asupra contramăsurilor existente, inclusiv vaccinurile, iar în ceea ce privește tratamentul, OMS precizează că pentru gestionarea pacienților cu COVID-19 sever, corticosteroizii și blocanții receptorilor IL6 vor fi în continuare eficienți. Alte tratamente vor fi evaluate pentru a vedea dacă sunt încă la fel de eficiente, având în vedere modificările aduse părților virusului în varianta Omicron.

    Consilierul principal pe probleme de boli infecţioase de la Casa Albă, Anthony Fauci, i-a spus duminică preşedintelui american, Joe Biden, că va dura aproximativ două săptămâni până la obţinerea unor informaţii complete despre noua variantă de coronavirus, Omicron.

    Potrivit BBC, varianta Omicron are o colecție uluitoare de mutații despre care se crede că îi sporește capacitatea de a se răspândi și de a ocoli o parte, dar nu toate, din protecția oferită de vaccinurile anti-Covid.

    121831038 corona variant b11529 v2 2x640 nc 004

    Mutațiile proteinei spike de coronavirus îi dau capacitatea virusului de a pătrunde în celulele umane. Dintre cele 30 de mutații găsite în proteina spike B.1.1.529, au fost identificate mai multe modificări care sunt asociate cu rezistența la anticorpi, fie de la un vaccin COVID-19, fie de la imunitatea naturală în urma unei infecții anterioare.

    Varianta Omicron are, de asemenea, trei mici ștergeri și o mică inserție în proteina spike, dintre care 15 în domeniul de legare la receptor, despre care se crede că întărește capacitatea virusului de a se sustrage răspunsurilor sistemului imunitar, potrivit ecdc.europa.eu (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor).

    Declarații contradictorii despre gravitatea situației

    „Primele indicații arată că această variantă poate fi mai transmisibilă decât varianta Delta, iar vaccinurile actuale pot fi mai puțin eficiente împotriva ei”, a declarat pe 25 noiembrie Secretarul pentru Sănătate din Marea Britanie, Sajid Javid, potrivit Science Focus.

    Mai mulți experți în boli intervievați de agenția de știri Reuters au declarat că există deja motive solide pentru a crede că Omicron va face ca vaccinurile să fie mai puțin eficiente.

    Pe de altă parte, Ministrul Sănătății din Africa de Sud, Joe Phaahla, a declarat că „nu există absolut niciun motiv de panică. Nu e un teritoriu nou pentru noi. Acum avem o experiență de peste 20 de luni în ceea ce privește Covid-19, cu diverse variante și valuri”, potrivit BBC.

    Tot Science Focus notează că deocamdată este prea devreme pentru a spune cu siguranță dacă tulpina Omicron are simptome diferite. Un medic din Africa de Sud, care a tratat pacienți cu Omicron, spune că aceștia se confruntă cu oboseală, dureri musculare și dureri ușoare de cap.

    „Majoritatea dintre ei prezintă simptome foarte, foarte ușoare și niciunul dintre ei până acum nu a admis pacienți la operații”, a declarat doctorul Angelique Coetzee (foto) pentru Reuters. „Am reușit să tratăm acești pacienți în mod conservator, la domiciliu… Cea mai predominantă plângere clinică este oboseala severă pentru una sau două zile”.

    Dr Angelique Coetzee

    Ca și în cazul tuturor tulpinilor de coronavirus, varianta Omicron poate însă provoca boli severe sau chiar deces, în special în cazul celor vulnerabili din punct de vedere clinic (cu alte boli mai mult sau mai puțin grave).

    Vor mai funcționa vaccinurile împotriva variantei Omicron?

    Experții susțin că vaccinurile anti-Covid rămân eficiente și împotriva variantei Omicron, doar că nu se știe deocamdată cât de eficiente.

    The Guardian notează că toate vaccinurile disponibile în prezent în Marea Britanie (cele disponibile și în România: Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Moderna și Janssen) funcționează prin antrenarea sistemului imunitar împotriva proteinei spike coronavirus – „cheia” pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele prin legarea de receptorul ACE2. Omicron posedă peste 30 de mutații în această proteină, inclusiv 10 în așa-numitul „domeniu de legare la receptor” (RBD) – partea specifică care se fixează pe acest receptor. Delta are două mutații RBD.

    Cu toate acestea, chiar și cu toate aceste mutații, vor exista în continuare zone (epitopi) la care anticorpii și celulele T – care cresc ca răspuns la infecții sau vaccinări anterioare – vor putea răspunde.

    „Dacă mâzgăliți mutațiile pe o imagine a structurii cristaline a proteinei spike și le raportați la toate activitățile principale ale anticorpilor despre care știm, pare oarecum terifiant – ca și cum, majoritatea țintelor cheie de anticorpi neutralizanți vor fi sparte în bucăți, deci ce va mai rămâne din protecția ta imunitară? Și totuși, sondajele pe care le primim din Africa de Sud par să spună că nu pare grav. Oamenii care merg la spital sunt cei nevaccinați, ceea ce pare să arate că vaccinarea oferă, totuși, o anumită protecție în continuare”, a spus Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London, pentru The Guardian.

    Apoi, există celulele T – celule imunitare care recunosc și atacă celulele infectate cu virus și educă celulele B producătoare de anticorpi despre riscul viral cu care se confruntă.

    „Cu toții credem că celulele T pot vedea diferențele (între variante) și că repertoriul celulelor T este mult mai impermeabil la el, așa că s-ar putea să vă ofere și o anumită protecție”, a spus Altmann.

    Întrebarea este, câtă protecție?

    Oamenii care au primit schema completă (două doze) de vaccin anti-Covid se pot infecta cu varianta Delta – deși șansele ca acest lucru să se întâmple sunt de aproximativ de trei ori mai mici decât dacă nu ar fi fost vaccinați. Mai mult, șansele ca persoanele vaccinate să moară dacă se infectează sunt de aproximativ nouă ori mai puțin probabile.

    „Virusul nu poate pierde fiecare epitop de pe suprafața sa, pentru că dacă ar face acest lucru, proteina spike nu ar mai putea funcționa. Deci, în timp ce unii dintre anticorpii și clonele de celule T produse împotriva versiunilor anterioare ale virusului s-ar putea să nu fie eficienți, vor exista alți anticorpi și alte clone de celule T care vor rămâne eficiente”, a mai precizat pentru The Guardian profesorul de imunologie Danny Altmann.

    Peter Openshaw, profesor de medicină experimentală la Imperial College din Londra, a spus pentru Associated Press că este „extrem de puțin probabil” ca vaccinurile actuale să nu funcționeze, menționând că sunt eficiente împotriva numeroaselor alte variante.

    121863979 omicron sgene640 2x nc

    Au răspuns astăzi acestor întrebări (Cum a apărut Omicron? Este mai agresivă, mai transmisibilă? Vaccinurile funcționează?) și specialiștii Comitetului Național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) pe pagina de Facebook RO Vaccinare. Vezi postarea integrală aici:

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.