luni, 11 decembrie, 2023

Special Arad Logo

  OMS: „COVID-19 nu mai reprezintă o urgență globală de sănătate”

  de Special Arad | 5 mai 2023, 5:44 PM | Internaţional

  0

  COVID-19 nu mai reprezintă o urgență globală de sănătate, a transmis vineri Organizația Mondială a Sănătății (OMS), un pas major către sfârșitul pandemiei care a ucis peste 6,9 ​​milioane de oameni, scrie Reuters.

  Comitetul de urgență al OMS s-a reunit joi și a recomandat încetarea urgenței de sănătate publică de nivel global care este în vigoare de peste trei ani. „Prin urmare, cu mare speranță declar că COVID-19 nu mai este o urgență globală pentru sănătate”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că sfârșitul urgenței nu înseamnă că COVID nu mai este o amenințare pentru sănătatea globală.

  COVID-19 a reprezentat cel mai înalt nivel de alertă în urmă cu trei ani

  Comitetul de urgență al OMS a declarat pentru prima dată că COVID a reprezentat cel mai înalt nivel de alertă în urmă cu mai bine de trei ani, la 30 ianuarie 2020. Starea ajută la concentrarea atenției internaționale asupra unei amenințări pentru sănătate, precum și la consolidarea colaborării cu privire la vaccinuri și tratamente.

  Ridicarea acestuia este un semn al progresului pe care l-a făcut lumea în aceste domenii, dar COVID-19 este aici pentru a rămâne, a spus OMS, chiar dacă nu mai reprezintă o urgență.

  „COVID a schimbat lumea și ne-a schimbat pe noi. Și așa ar trebui să fie. Dacă ne întoarcem la cum erau lucrurile înainte de COVID-19, nu vom fi reușit să ne învățăm lecțiile”, a mai zis șeful OMS.

  Anul trecut, președintele american Joe Biden a declarat că pandemia s-a încheiat. La fel ca și alte țări, cea mai mare economie a lumii a început să-și ridice starea de urgență internă pentru COVID, ceea ce înseamnă că va înceta să plătească pentru vaccinuri, printre alte beneficii.

  Alte regiuni au luat măsuri similare. Uniunea Europeană a declarat în aprilie anul trecut că faza de urgență a pandemiei s-a încheiat, iar șeful OMS pentru Africa, Matshidiso Moeti, a declarat în decembrie că este timpul să trecem la gestionarea de rutină a COVID pe tot continentul.

  Încheierea situației de urgență ar putea însemna că eforturile internaționale de colaborare sau de finanțare sunt, de asemenea, oprite.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 5 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.