duminicã, 23 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Dr. Bogdan Totolici, la conferința națională de la Târgu Mureș, cu lucrarea „Imagistica Fluorescentă ICG în chirurgia abdominală, parte din tehnologia prezentului”

  de Special Arad | 24 aprilie 2024, 4:58 PM | Naţional | Sănătate

  0

  Prof. univ . dr. habil Bogdan Totolici, medic șef al Secției Clinice Chirurgie Generală I din cadrul Spitalului Județean Arad, a participat, în calitate de lector, la conferința națională, cu participare internațională, „Tehnologia & iHealth în medicina secolului XXI” de la Târgu Mureș.

  Evenimentul științific a fost organizat de UMFST „George Emil Palade” Târgu Mureș și de Academia de Științe Medicale, sub egida Academiei Române.

  Prof.univ.dr. habil Bogdan Totolici a prezentat lucrarea „Imagistica Fluorescentă ICG în chirurgia abdominală, parte din tehnologia prezentului”, prin care a accentuat importanța folosirii indocianinei, în special în cazul intervențiilor chirurgicale abdominale, venind cu exemple concrete, din experiența folosirii acestei tehnologii în cadrul intervențiilor chirurgicale de la Arad.

  „Am prezentat, în cadrul conferinței naționale „Tehnologia & iHealth în medicina secolului XXI” de la Târgu Mureș, o lucrare bazată pe experiența noastră, de la sală, prin utilizarea aparatului de imagine endoscopică, PINPOINT. Acesta are rolul de a ne furniza imagini, în timp real, cu fluorescență vizibilă și în spectru aproape infraroșu, atât în cazul intervențiilor laparoscopice, cât și în cel al procedurilor clasice. Tehnica vizualizării intra-operatorii cu soluție de indocianină prezintă o aplicabilitate generalizată, putând fi administrată tuturor pacienților, cu excepția celor cu alergii cunoscute la iod. Una din cele mai comune aplicații ale indocianinei este pentru colecistectomia laparoscopică. De asemenea, este utilizată în verificarea calității anastomozelor cu scopul de a vizualiza vascularizația acestora, permițând identificarea zonelor ischemice, pregătirea bonturilor de anastomoză, cu vizualizarea zonelor de demarcație post injectare cu ICG, precum și vizualizarea, de control, după efectuarea anastomozei. O altă utilizare a aparaturii PINPOINT, de mare folos pentru medicii chirurgi, o reprezintă detectarea marginilor tumorii mamare și a ganglionului santinelă, și este folosită și în reconstrucția mamară”, a explicat prof. univ. dr. habil Bogdan Totolici.

  De menționat este faptul că echipa medicală a Secției Clinice Chirurgie Generală I folosește echipamentul de vizualizare cu indocianină, în timpul intervențiilor clasice sau laparoscopice, încă din luna ianuarie a anului 2021, fiind printre primele spitale din țară care au fost dotate cu asemenea aparatură.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  1 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.