vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Silvana se întoarce acasă! De pe „pământul oamenilor curajoși”, la Arad. Namibia… (Foto)

    de Lucian Dănilă | 10 iulie 2018, 4:21 PM | Cultură | Povești despre oameni

    0

    Am mai scris despre Silvana, arădeanca stabilită în urmă cu mai bine de un deceniu în Germania care a făcut din hobby un mod de viață. Tocmai pentru ceea ce face am scris mereu cu admirație. La început făcea poze, dar acum, Silvana Retter face artă. Fotografiile sale au primit o grămadă, chiar o grămadă de premii în Germania, în Spania, în Cipru, în Grecia sau în Elveția și, evident, în România.

    În 2015, în luna octombrie, avea primul său vernisaj la Arad, intitulat „Dincolo de cuvinte”. Într-adevăr, unele dintre fotografiile ei au fost dincolo de tot ceea ce puteam spune noi, printre ele fiind prezentate și „Eiffel Tower” sau „Reborn”, cele mai premiate dintre fotografiile arădencei. Fotografiile sale au fost expuse în țări ca România, Germania, Austria, SUA, India, Elveția, Taiwan, Spania, Franța, Serbia, Rusia sau Argentina.

    Ca să ne dăm seama ce înseamnă fotografia pentru Silvana, redau un aliniat scris cu trei ani în urmă în care ne vorbește chiar artista. Noi doar completăm că și-a cumpărat în 2006 un aparat foto DSLR și de aici a plecat viitoarea ei carieră. „Încă de la început am simțit camera foto ca pe un al patrulea membru al familiei. Peste tot mă duc cu ea. Glumind puțin, pot spune că de câte ori sunt în pericol să cad, de exemplu când sunt la schi, prefer să mă rănesc eu decât să sparg camera”, spune Silvana.

    Cu ocazia vernisajului FotoClubPro Arad din ianuarie 2016, Silvanei i s-a acordat şi titlul de „Fotograful Anului 2015” pentru activitatea desfăşurată pe parcursul anului 2015, ea venind atunci special din Germania, pentru a-şi ridica premiul.

    Acum, la aproape trei ani distanță de la primul ei vernisaj, Silvana se întoarce la Arad, se întoarce acasă, pentru că pentru ea, indiferent unde va locui, Aradul va rămâne mereu „acasă”. A fost tocmai în îndepărtata Namibie, țara din sud-vestul Africii care se învecinează cu Africa de Sud, Angola, Botswana, Zambia și Zimbabwe, o țară pe care fotografa născută și crescută la Arad scrie într-o postare pe Facebook:

    „Africa … Namibia, acest pământ de contraste și extreme cu marea sa natură, cu peisaje atât de diferite, cu oamenii săi calzi și prietenoși” (Silvana Retter)

    Vernisaj Namibia jpg

    Acum, Namibia ne va fi prezentată la Sala Clio, de pe strada Horia nr. 10, sâmbătă 11 august, de la ora 17. Vernisajul se numește „Namibia, pâmântul oamenilor curajoși” și va cuprinde mai multe fotografii realizate de artista arădeană. Evenimentul va fi organizat sub patronajul  „Asociației Artiștilor Fotografi din România” și în strânsă colaborare cu FotoClub Pro Arad și președintele său, Nelu Scripiciuc.

    Spuneam că fotografia a devenit din hobby un mod de viață pentru Silvana sau chiar o meserie. În luna august va participa la o tabără internațională de fotografie în județul Bihor, iar după vernisajul de la Arad se va întoarce în Germania unde o așteaptă un… workshop.

    Artista din Arad a primit și Diploma de Patronaj de la București care are legătură direct cu vernisajul care va avea loc la Arad la mijlocul lunii august, fotografiile urmând a fi expuse în perioada 11-18 august, așa cum am mai scris și mai sus, la Sala Clio de pe strada Horia nr. 10.

    023 Retter

    Ca să revenim la Namibia, voi scrie mai jos câteva informații despre această îndepărtată țară africană.

    Namibia are capitala la Windhoek, iar numele statului este derivat din numele deșertului Namib, care-i ocupă întregul țărm. Câmpia litorală a Namibiei, care se întinde pe o lungime de aproape 1.500 de kilometri de-a lungul Atlanticului este neobișnuit de îngustă. La o distanță de numai câțiva kilometri în interiorul uscatului începe Deșertul Namib. În nordul țării, dincolo de întinderile deșertului, se află Owambo, un podiș în care trăiesc peste jumătate dintre locuitorii Namibiei. În mijlocul Podișului Owambo se află una dintre cele mai întinse rezervații naturale: Parcul Național Etosha.

    namibia

    În vest, Namibia este mărginită de Oceanul Atlantic. În est se află deșertul Kalahari, care se întinde în nord spre Angola, iar în est spre Botswana. În sud se află râul Orange, care formează frontiera dintre Namibia și Africa de Sud.

    Orange este cel mai lung fluviu din Namibia. În interiorul țării nu există nici un râu cu regim permanent. Relieful cel mai înalt este constituit din masivul Brandberg, de peste 2500 m, bogat în resurse naturale.

    namibia 2

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.