duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Serviciile sau USR ne servesc o pastilă 2 în 1, cu speranță și entuziasm

    de Valer Mărginean | 19 iunie 2023, 7:38 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    3

    Seniorul Corneliu Coposu, alături de un alt mostru sacru al politicii românești, Ion Rațiu (foto: timponline.ro)

    Televiziunile, adică acea parte din media care pătrunde cel mai ușor în sufletul și mintea marii majorități a votanților din țara noastră, au alocat prea puține minute recentului congres al USR, față de cât ar fi meritat. Pentru că, dat fiind contextul politic – investirea noului guvern, format fără UDMR – acest congres a căpătat o altă greutate întrucât ar putea marca momentul de naștere a unei noi Convenții Democrate. Sau, cum spunea președintele USR, Cătălin Drulă, o nouă mișcare de dreapta, unită. Speranță și entuziasm la pastilă.

    Citiți și: UDMR, dat afară de la guvernare. Cine va fi noul prefect al Aradului?

    Chiar dacă au fost amintite alte două momente de entuziasm de dreapta, cel din 2004, născut după patru ani de domnie cu mână forte a lui Adrian Năstase, și cel din 2014, mi-aș permite să nu le pun la socoteală.

    Primul moment s-a născut, odată cu Alianța „Dreptate și Adevăr” (PNL – PD), parcă pentru a legitima PD-ul condus pe-atunci de Traian Băsescu ca partid de dreapta. Pentru că realitatea ne arăta că PD a tot oscilat între stânga FSN-istă, din care s-a extras prin ’92 și dreapta CDR-istă la destrămarea căreia a contribuit din plin. Prin urmare, PD era un partid de stânga-dreapta-centru, oricând gata, pentru a ajunge la putere, de o căsătorie din interes, numită fie alianță, fie, cum se va vedea mai târziu, fuziune.

    Traian Băsescu, așa cum știm, a plâns un pic, dar lacrimile nu-i ajungeau pentru a-l înlocui pe Iliescu la Cotroceni. Avea nevoie și de o alianță-locomotivă care s-a numit „Dreptate și Adevăr”.

    Profitând de valul de antipatie al cetățenilor față de PDSR, după patru ani de „dictatură Năstase” (în care corupția aproape s-a legalizat), cele două partide au reușit să atragă ceva entuziasm prin Alianța D.A., materializat în voturile care l-au propulsat pe Traian Băsescu în fruntea statului, iar pe Tăriceanu (ca reprezentant al Alianței) în fruntea guvernului (format împreună cu UDMR și PUR, „soluția imorală”).

    Speranțele electoratului nu au fost, totuși, atât de mari pe cât s-a sperat. Cam multă demagogie, începând cu denumirea alianței, și prea mult teatru pentru a investi încredere deplină în „lacrimile lui Traian”. Având o astfel de bază, Alianța D.A. a devenit PA, iar partidul de dreapta, PNL, a făcut alte alianțe, culminând, în 2012, cu greu digerabila Uniune Social Liberală.

    În 2014 a urmat cel mai hazliu pol de dreapta prin alierea PNL (revenit de dreapta după divorțul fără partaj de PSD) și PDL ce începuse să-și afișeze nou descoperita condiție creștină. A ieșit o Alianță Creștin Liberală ce avea ca principal scop propulsarea pe tronul prezidențial a fostului primar de Sibiu, Klaus Iohannis.

    Interesant este că aceste două mișcări politice de așa-zisă coagulare a forțelor de dreapta s-au născut în cei doi ani în care trebuia ales un nou președinte – în 2004, Ion Iliescu nu mai putea candida, la fel ca Traian Băsescu în 2014. Fapt care spune multe despre seriozitatea alianțelor D.A. și ACL.

    De altfel, deloc întâmplător, unele teorii mai mult sau mai puțin conspiraționiste susțin că alianțele astea au fost creația serviciilor, ca formă de implicare a lor în alegerile prezidențiale. Dacă așa o fi fost, numai bunul Dumnezeu și șefii de atunci și de-acum ai serviciilor știu. Noi constatăm doar că o dată la două mandate prezidențiale ne este servită câte-o pastilă de entuziasm de dreapta, după câte două cicluri de „dictatură de stânga”. Și de fiecare dată a ieșit învingător exact cine trebuia pentru ca niciun „stângist” să nu prezideze CSAT.

    Toate acestea mă fac reticent la aceste construcții și îmi întăresc convingerea că nu au nicio legătură cu CDR. De văzut, însă, ce se va întâmpla cu acest nou pol de dreapta anunțat de președintele USR la congres. Mai ales că și despre USR s-a speculat insistent că ar fi o creație a serviciilor, ceea ce ar putea naște multe suspiciuni în legătură cu această nou anunțata alianță.

    Și nu în ultimul rând, tuturor alianțelor făcute după CDR le-au lipsit un Senior. CDR l-a avut pe adevăratul Senior, Corneliu Coposu. Celelalte, pe alde Băsescu, Tăriceanu, Blaga sau Iohannis. Orice comparație ar fi o impietate de neiertat.

    Cine își va asuma rolul de Senior în noua construcție?, rămâne, deocamdată, un mister. Cătălin Drulă pare decis să se așeze la cârma noii alianțe. Un politician tânăr, ce arată putere și dorință de luptă cu stânga PSD-istă, inteligent și coerent în exprimare, pe scurt, un lider de tip nou, cu oareșce șarm, de urmărit.

    Pe de altă parte, chiar dacă o fi fost creată de servicii pentru a-l ajuta pe Klaus Iohannis să câștige al doilea mandat, îndrăznesc să sper că multe s-au mai schimbat de atunci în Uniunea Salvați România. Nu doar că a intrat în dizgrația președintelui, dar și-a schimbat toată conducerea, așa că există destule date pentru a investi măcar un dram de încredere în partidul care a chemat toate forțele de dreapta în jurul său, pentru a forma noul pol anti-PSD.

    Citiți și: Congres USR cu șefii UDMR, Forța Dreptei și PMP printre invitați. Kelemen Hunor: „Bine v-am găsit după aterizarea noastră forţată”

    Un argument pentru a investi încredere în această construcție ar fi faptul că, pentru prima dată, PNL a fost lăsat pe dinafară, adică în stânga, unde a fost împins de președintele Iohannis.

    Altul ar fi posibila implicare a UDMR în această construcție. UDMR a avut totdeauna flerul de a trage cartea câștigătoare, iar dacă se va alia cu USR și celelalte mici partide de dreapta, s-ar putea miza pe acest nou pol de entuziasm și speranță.

    Prezența UDMR este singurul semn de întrebare în legătură cu alianța anunțată de Cătălin Drulă la congres care, dacă mi se permite o premoniție, se va face, cu sau fără Uniunea condusă de Kelemen Hunor.

    Cu siguranță vor urma discuții și negocieri, întrucât UDMR nu va intra în nicio combinație fără să câștige ceva. Or, în acest caz, mai mult ca sigur își dorește o poziție de decizie. Nu prima poziție – care va fi, clar, a USR – dar măcar a doua, de unde cuvântul ei va conta mai mult decât a partidelor care acum se situează sub pragul electoral (PMP, Forța Dreptei) sau a asociațiilor chemate în alianță.

    Presupunând, deci, că alianța se va realiza, greul abia după constituire va începe. Mai ales în teritoriu.

    Pe de o parte, aceste partide mici, în care includ și USR, nu au organizații județene sau municipale/orăsenești bine organizate și chiar loiale scopului urmărit de alianță. Desigur, cu excepția UDMR. Vor fi multe astfel de organizații locale care își vor urma propria agendă și propriile alianțe locale, bazate pe interesele sau orgoliile personale ale șefilor.

    S-a văzut asta și la trecutele alegeri, mai ales la cele locale, când unii șefi de organizații au acționat împotriva candidaților proprii, făcând alianțe ascunse cu primarii liberali în funcție. Cunosc exemple concrete.

    Pe de altă parte, dacă la nivel central vor fi luate deciziile care se cuvin în astfel de alianțe – de exemplu de a susține un candidat unic în lupta cu cei din PSD și PNL – la nivel local va fi mai greu. Pentru că fiecare șef de organizație își dorește să aibă în CV momentul său de publicitate electorală.

    Pentru astfel de oameni politici rămâne deschisă și actuală o întrebare cu răspuns greu: cum se vor putea subordona interesului general, al cetățenilor, în cazul în care ar fi aleși, dacă nu își pot înfrâna orgoliul personal pentru o cauză ce depășește mult interesul individual? Dar asta nu este treaba noastră, ci a partidelor din care fac parte astfel de oameni.

    Până una – alta, ne rămâne senzația că ne este servită, iarăși, o pastilă de 2 în 1, adică, speranță și entuziasm într-o singură alianță. Să vedem dacă și aceasta va fi un covor fermecat pentru un anume candidat la prezidențiale sau chiar va fi ceea ce se așteaptă de multă vreme în România: alianța unor partide dispuse să-și unească forțele pentru a duce România într-o altă direcție decât cea imprimată de PSD și PNL.

    Și nu-i vorba despre orientarea spre UE, ci despre abuzuri, hoții, incompetență, birocrație, aroganță etc.

    Că altfel, de ce ne-ar interesa alianțele de dreapta, stânga, de sus, de jos sau de mijloc?

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Sefii de partide sunt liberi sa faca cum vor listele de partid. Singurii liberi. Ei sunt unicii beneficiari ai unui sistem disfunctional, corupt si total nedemocratic.
      Membri de partid sunt liberi sa candideze in ordinea stabilita pe listele de partid de sefii acestora. Niste slugi libere sa slujeasca interesele sefilor.
      Alegatorii sunt si ei liberi sa aleaga listele de partid pe care se gasesc candidatii in ordinea care trebuie si care a fost stabilita de sefii de partide. Vaci de muls deloc deranjate de lipsa de libertate de a alege. Votanti tampi care sunt constransi sa ”sustina” jegurile puse din pix de sefii de partide.
      Ce va iesi va fi … ce au ales liber:
      – nu cetatenii;
      – nu membri de partid;
      – șefii de partide.
      Țara șefilor de partide si o gloata pe post de populație. Curat democratie!

      +7 voturi
      +1
      -1
    2. Ce rost să o întoarcem ca la Ploiești ?! Totul pt. ciolan – aceasta este deviza ascunsă și idealul ajungerii la putere ; nu pot singuri cum sperau, împart cu alții sperând ca partea lor să fie mai cu cărniță decât a celorlalți ! Poporul, țara, povești ca și patriotismul demagogic înainte de alegeri și care dispare total după ce au ajuns sus dând cu tifla celor ce i-au ales . Partidele mici , de dreapta , stânga , centru …etc , apar ca ciupercile pt. că liderii acestora nu sunt agreați la partidele devenite clasice și mari și rar care vor trece de la lipit de afișe consilier la primărie … Atunci ”facem NOI partid” pt. poporul român și țară ”și dă-i și luptă neicusorile” cum de ce ? – poate mai mușcă fraierii ! Politica românească indiferent de curent s-a distanțat de popor ori recunosc, ori nu recunosc asta, dar toți politicienii sunt la fel caracterizați pe principiul ”pt. noi” aceasta fiind singura linie comună nu ideologie proprie ; bancuri populare ! Politicienii în general ca și milițienii pe vremuri persoane cu o pregătire precară și cărora nu le place munca , fără vocație dacă au o calificare în meseria aleasă nu o practică … că e muncă și nici nu prea o cunosc ! Nu contest mai sunt printre ei și excepții, oameni care chiar cred în ce promit dar nu văd conjunctura în care intră iar dacă o țin langa încercând să facă bine pt. populație în general își riscă cariera și chiar libertatea pt. că 90% din ei gândesc altfel și îi vor înlătura pe cei ”obraznici” ce nu vor să urmeze calea jafului public și vor fi în scurt timp denigrați , făcuți cu ou și oțet chiar de colegii care-i trădează și în ultimă instanță dacă nu sunt ”duși pe calea dreaptă” (de obicei prin șantaj) vor fi încadrați în dosare de cercetare penală și chiar închiși acolo unde alte specimene le vor da lecții de ”dreptate și adevăr” …. Semnul de egal între politică și mafie este tot mai accentuat , uneori chiar vizibil și în afară !

      +5 voturi
      +1
      -1
    3. Îmi pare rău, în politică se recidivează cu slogane și „politici” perimate, în loc de promovarea unor oameni competenți în economie și administrație. Degeaba strigi și înfierezi adversarul, și culmea! – lumea te ascultă și te urmează, dacă tu nu ai competență. Uite chiar fotografia de mai sus : Coposu vs Ion Rațiu! Poporul l-a preferat pe Coposu, ca recompensă că a făcut pușcărie, deși era, și a fost evident că Ion Rațiu deținea statura și știința necesară pentru a deveni liderul echipei țărăniste.
      Dreapta!?! Aiurea!! Nu există dreapta și stânga! Doar în teoria politică. Acum în administrație contează doar eficiența industrială, bazată pe știință și echilibru social, cu tot ce presupune el, trebuie să guverneze societatea. Polarizarea societăți bogați – săraci e dezastruoasă pentru viitor.
      Nu știu dacă Ciolacu are habar de „patriotismul economic”, teorie pusă în practică de Japonia după război și tentativa lui Trump în SUA, care are componente deosebite pentru eficință economică ți bunăstare socială.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    2 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.