duminicã, 12 mai, 2024

Special Arad Logo

    Povestea mandalelor care au „împânzit” o parte din Australia și, de curând, Aradul. Anca Mițin: „Jocul cosmic al steluțelor e minunat”

    de Tomck@t | 28 aprilie 2024, 2:17 PM | Cultură | Educaţie | Știri Arad | Topic special

    2

    (foto: Special Arad / medium.com/@starmandalas)

    Anca Mițin, o arădeancă stabilită în Brisbane, Australia, a revenit de curând la Arad și „a adus cu ea” și un hobby care stârnește curiozitatea, dezvoltă creativitatea și armonia spirituală, și, poate cel mai important, unește oamenii. Ea creează mandale în forme de stele cu ațe colorate, iar de curând și-a propus, pro bono, să împărtășească tehnica acestei arte manuale tuturor celor interesați. A inițiat deja mai multe workshop-uri în câteva școli arădene, după ce a „împânzit” cu steluțe o serie de biblioteci din statul Queensland, Australia, precum și din Tasmania.

    În ultimii ani, Anca Mițin a expus mandale în formă de steluțe în peste 10 biblioteci din nord-estul Australiei, la Brisbane City Square Library, Edmonton Library, Caloundra Library, Carindale Library, Mount Ommaney Library, Chermside Library sau Toowong Library, printre altele, după care în câteva biblioteci din Tasmania, precum și în spații publice, în parcuri, inclusiv în cadrul National Multicultural Festival Canberra 2024.

    mandale steluțe Anca Mițin 2
    Foto: medium.com/@starmandalas

    În această primăvară, steluțele Ancăi au fost expuse pentru prima oară și în Europa, chiar la Arad, în Librăria Corina.

    După aceea, a donat câteva mandale-steluțe Centrului de recuperare pediatrică DALIA, încercând să aducă bucurie copiilor bolnavi, iar în ultimele două săptămâni s-a oferit să îi învețe despre tehnica creării mandalelor în forme de stele și pe copiii din câteva școli arădene, de la clasele a II-a până la clasele de a VIII-a, de la Colegiul Național „Moise Nicoară”, Școala Gimnazială „Aurel Vlaicu” și Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”.

    mandale steluțe Anca Mițin Aradmandale steluțe Anca Mițin Arad - Centrul de recuperare pediatrică DALIA
    Foto: medium.com/@starmandalas

    Experiența cu copii a fost încântătoare pentru Anca Mițin, fiind uimită de atenția la detaliu a celor mici. „Steluțele lor au fost toate unice și… nu vreau să spun speciale, ci frumoase, pentru că atunci când spui specială, înseamnă că există și nespecială și în lumea mea nu sunt lucruri nespeciale, totul e perfect”.

    Ce primește în schimb pentru aceste workshop-uri? Nimic, tocmai asta e și ideea: obține doar bucuria împărtășirii unui hobby și ocazia popularizării acestei arte manuale mai puțin cunoscute. Cel mult, răsplata vine sub forma unei îmbrățișări „și faptul că au venit și mi-au arătat mandala finalizată. Sau să-mi zică mulțumesc, sau doar un zâmbet… este cea mai mare răsplată. Iar eu, la rândul meu, le mulțumesc tuturor copiilor care au apărut în viața mea, pentru că și eu învăț de la ei”.

    mandale steluțe Anca Mițin elevi Arad
    Foto: medium.com/@starmandalas

    De unde a pornit pasiunea ei pentru mandalele în formă de steluțe?

    E de menționat că „mandala” este o diagramă circulară ce păstrează o anumită simetrie concentrată pe partea centrală. Cu origini în Hinduism și Budism, dincolo de artă, mandala este un simbol și totodată un ritual care semnifică Universul, dar poate fi interpretată și într-un context filosofic sau spiritual, nu neapărat religios. Tibetanii creează mandale cu prafuri colorate, dar ele pot fi și desene sau țesături. „Eu am ales… de fapt, am fost îndrumată să țes”, ne-a spus Anca Mițin.

    De cinci ani, de când a însușit tehnica creării mandalelor, a realizat deja mii de mandale din ață pe schelete din bețișoare de bambus, toate în forme stelare. Din mii de mandale-steluțe, niciuna nu a ieșit la fel.

    Anca Mițin spune că procesul creației nu este premeditat, „mandala prinde formă după cum simți nevoia. Cu toate că am făcut mii de steluțe deja, nu sunt două la fel. Ca și oamenii. Patentul este fel, dar timpul în care l-am făcut, lâna și procesul diferă. Jocul cosmic al steluțelor e minunat”.

    De ce creează tocmai mandale în formă de stea?

    „Nu am o explicație. În momentul când am învățat patentul, automat am fost atrasă de stele, ca pe urmă să citesc că steaua este «alone», singură. Nu «lonely» (singuratică), ci singură. Mandala mai înseamnă «The inner circle» (cercul intern), sunt părți fragmentate din noi, pe care le punem împreună și formează un întreg. E o analogie la viață, fiindcă noi toți ne considerăm unici și separați, însă cum văd eu și cum am ajuns să înțeleg, de fapt, este că suntem lumină, fiecare suntem o steluță care luminează și împreună provenim din aceeași sursă. Fiecare o numește cum dorește, nu are importanță numele, dar este esența fiecăruia dintre noi”, spune Anca Mițin.

    mandale steluțe Anca Mițin 4
    Foto: medium.com/@starmandalas

    Ceea ce a inspirat-o pe arădeanca stabilită în Australia să creeze o multitudine de steluțe este o poveste citită pe internet, mai precis o dilemă științifică a proiectului astronomic VASCO din Suedia, condus de Beatriz Villarroel, cercetătoare la Nordic Institute for Theoretical Physics (Institutul Nordic de Fizică Teoretică), potrivit căruia „100 de stele din galaxie au dispărut fără urmă”.

    Ca o paranteză, trebuie precizat că stelele (nu exact 100, ci în jur de 100) analizate în cadrul proiectului VASCO nu au dispărut dintr-odată, ci într-un interval de 70 de ani – cel puțin, din datele și fotodocumentele obținute de cercetători. Evoluția acestor lumini venite dinspre obiecte cerești nu a fost urmărită permanent, ci au fost analizate anumite date astronomice din prezent și cele din anii ’50. Există mai multe teorii / explicații științifice pentru dispariția acestor stele. Una ar fi că ele ar putea fi ascunse din raza vizuală de gaze cosmice, iar o altă explicație este că au putut fi vizibile temporar datorită unui miraj gravitațional (Gravitational lensing). Ori, este posibil și faptul că toate aceste stele au explodat cu mult timp în urmă (e nevoie de milioane de ani ca lumina lor să ajungă la noi) și au devenit între timp găuri negre, sau au fost consumate de găuri negre.

    În orice caz, dincolo de latura științifică, povestea cu cele 100 de stele care au dispărut au emoționat-o și au inspirat-o pe Anca Mițin. Și-a propus să „înlocuiască” lipsa acestor stele cu cele create de ea cu ațe colorate.

    A creat 100 de mandale în forme de stele și le-a expediat prin poștă cercetătoarei Beatriz Villarroel, în Stockholm, Suedia. I-a trimis cercetătoarei și un e-mail, însă nu i-a scris nimic despre pachetul cu 100 de stele, și-a exprimat doar admirația și gratitudinea pentru munca ei, menționând cât de mult a inspirat-o. „Au trecut trei luni de zile, nu știam dacă pachetul a ajuns sau nu, dar nu m-am necăjit, am învățat că atunci când oferi ceva, nu oferi așteptând o răsplată. Și-a făcut scopul, eu l-am trimis cu dragoste”. Dintr-o eroare poștală, pachetul însă a fost returnat, cu 20 dintre steluțe deteriorate. Nici acest lucru nu a necăjit-o însă, din contră, a ambiționat-o. A refăcut atât cât a putut steluțele rupte, iar șase dintre ele – cele mai deteriorate, dar și cele mai speciale pentru ea – au fost puse la loc de cinste în casa ei și vizitatorii care le-au văzut nici nu au sesizat că ele au fost remediate, lipite. „Cu puterea de a pune pansament, de a vindeca prin iubire, poți să continui să strălucești mai departe”, spune Anca Mițin. Ulterior, a completat pachetul cu cele 100 de mandale stelare și le-a trimis din nou în Suedia. De data aceasta, pachetul a ajuns la destinație.

    mandale steluțe Anca Mițin
    Foto: medium.com/@starmandalas

    Povestioara cu cele 100 de steluțe are o relevanță deosebită pentru Anca Mițin și datorită faptului că de aici a pornit și ambiția ei de a împărtăși lumii tehnica creării steluțelor cu ațe colorate. În timp ce și-a propus să creeze 100 de mandale, a avut și ajutor din partea familiei și a prietenilor, dar a observat că este și o activitate prin care nu se „leagă” doar steluțe, se „leagă” și interacțiuni umane. Făcând mandale în parc, mai mulți oameni curioși, în special copii, s-au interesat de mandalele Ancăi Mițin. „Și asta tot mai mult mi-a dat de înțeles că atunci când cineva vede steluța, copilul din orice individ iese la suprafață. Toată lumea zâmbește”.

    De aici, mandalele, respectiv steluțele Ancăi, au început să se răspândească în statul australian Queensland, fiind expuse în mai multe biblioteci. Mai întâi a expus 100 de stele în biblioteca centrală din Brisbane, dar în scurt timp, pentru că cititorii și vizitatorii au fost foarte încântați, a venit solicitarea pentru și mai multe mandale, inclusiv pe etajul bibliotecii. Anca Mițin a creat și a expus astfel încă 600 de steluțe.

    „Asta mi-a dat și mai multă încurajare și am colindat peste tot, am ajuns până în nordul statului Queensland”, spune Anca, lăsând toate acele mandale cadouri pentru comunitate, „le-am spus să le dea mai departe după un timp, la cămine de bătrâni sau la spitale, oriunde unde cineva se poate bucura de ele, că asta e puterea dragostei, nu are limită”.

    Nu este exclus ca, la un moment dat, Anca Mițin să aibă o expoziție și la Biblioteca Județeană „A. D. Xenopol” din Arad.

    mandale steluțe Anca Mițin Arad 2
    Foto: medium.com/@starmandalas

    Despre mandale, în general, mai e de spus că au și un efect terapeutic, „pentru că te aduc în prezent”, spune Anca Mițin. Crearea mandalelor înseamnă și concentrare, și relaxare, deconectare totală de la necazurile vieții, o reconectare cu „steaua din noi”.

    Nu întâmplător, mandalele au fost introduse în conștiința occidentală de către faimosul psihanalist Carl Gustav Jung, care a sesizat importanța psihologică a motivului cercului ce apare în mod spontan și legătura puternică dintre subconștient și artă.

    „Orice suflet se conectează cu mandala în feluri diferite. Nu există o ecuație care descrie cum trebuie să ne conectăm. Unii prin culori, alții prin forme, alții prin analogia vieții… pentru că atunci când țeși mandala, începi din centru spre afară. Un păianjen își țese pânză din afară spre înauntru. Asta devine din nou o lecție a vieții, pentru că noi, oamenii, în schimb, ne uităm întotdeauna în interior. Pornim din interior și vrem să ne extindem spre lumea largă”, spune Anca Mițin.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    8 + 6 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.