joi, 18 iulie, 2024

Special Arad Logo

  Un grup de parlamentari europeni cere marilor companii occidentale să își revizuiască politicile de publicitate prin care finanțează mass-media pro-rusă din Serbia și Bulgaria

  de - | 28 aprilie 2024, 5:15 PM | Internaţional

  0

  (foto: EU vs DISINFO)

  15 mari companii sunt expres nominalizate de câțiva parlamentari europeni care solicită ca acestea să își revizuiască politicile de publicitate pentru că, direct sau indirect, finanțează mass-media pro-rusă din Serbia și Bulgaria. Printre acestea se numără Lidl, Delhaize (Mega Image), Procter & Gambler, Coca-Cola, Heineken, L’Oréal, Bosch, Samsung și Amazon. Ele sunt criticate că „finanțează dezinformarea pro-rusă în Balcani, mai exact în Bulgaria și Serbia” prin intermediul publicității cumpărate de la organizațiile mass-media filoruse, scrie Biziday, citând Politico.

  Grupul de eurodeputați le cere acestora „să își revizuiască riguros politicile de publicitate pentru a se asigura că cheltuielile lor nu finanțează, chiar și neintenționat, sursele dezinformării dăunătoare, deoarece multe organizații media care promovează dezinformarea pro-Kremlin se folosesc adesea de publicitate cumpărată de companii de renume pentru a-și consolida credibilitatea, iar multe dintre aceste companii nu sunt conștiente că susțin astfel canalele de propagandă pro-ruse“.

  Scrisoarea oficialilor cere, de asemenea, mai multă transparență pe piața publicității și verificarea regulată a reclamelor postate pe internet.

  Balkan Free Media Initiative, ONG-ul cu sediul la Bruxelles care se află în spatele acestei inițiative, a raportat că, în 2023, mărcile globale au cheltuit, prin intermediul Google și a altor companii tehnologice care se finanțează prin reclame pe internet, sute de milioane de euro în Serbia și Bulgaria pe canale care au răspândit narativele Rusiei referitoare la invazia acesteia din Ucraina.

  Spre exemplu, două dintre cele mai populare posturi de televiziune din Serbia au susținut constant că Rusia însăși ar fi fost „agresată de mult timp și, în final, forțată să desfășoare o operațiune militară specială în Ucraina, pentru a se apăra”.

  Câteva dintre dezinformările propagandei pro-ruse au fost semnalate și pe Special Arad de la invazia Ucrainei încoace, în rubrica FACT CHECK.

  Sursa: Biziday

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.