sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Reabilitarea Muzeului Orășenesc Lipova, o „fumigenă” electorală sau, de data aceasta, un plan concret?

    de Raluca Medeleanu | 18 martie 2024, 1:20 PM | Recomandările editorilor | Reportaj | Topic special

    2

    Muzeul Orășenesc Lipova, aparținător de Complexul Muzeal Arad, cuprinde o impresionantă colecție de pictură și etnografie, respectiv mobilierul și anumite obiecte din argint ale lui Sever și Marilenei Bocu, fiind un important punct de atracție turistică în județul nostru. Timpul însă trece, iar imobilul înregistrat ca monument istoric se degradează tot mai tare, în timp ce promisiunile se „rostogolesc” în sfera politicului.

    „Vizitatori sunt. Vin și elevi în grupuri cu școala, dar avem și vizitatori în weekend, veniți din afara localității, foarte mulți din Timișoara, Arad, dar și din țară. Nu neapărat grupuri, ci și familii. E frumos afară, vin. Lipova tot timpul a avut vizitatori, mai ales din Timișoara și județul Timiș. Foarte mulți. În fiecare weekend ne bucurăm să-i primim”, ne-a spus Corina Dubeștean, vineri după-masa, când ne-am deplasat la fața locului pentru a observa în ce stare se află imobilul. Dorința unui reportaj ne-a apărut datorită readucerii în atenție a unui proiect întocmit în urmă cu câțiva ani prin care s-ar intenționa reabilitarea.

    Doamna Dubeștean, care lucrează la acest muzeu de peste 20 ani, ne-a spus că a fost entuziasmată când a auzit vestea și că speră să fie de această dată ceva concret. Ne-a spus că nu atât interiorul, care speră să fie conservat pentru totdeauna așa cum este, ci exteriorul imobilului are nevoie de intervenție.

    interior muzeul orasenesc lipova

    Ne-a făcut un tur al casei, explicându-ne că a fost construită în anii 1800-1850 și cumpărată de Sever Bocu (fruntaşul naţional-ţărănist) în 1922 de la familia Șerban (urmașii familiei Misici), iar în 1926 a renovat-o. După anii 30, când Sever Bocu s-a stabilit în Lipova, a fost transformată în muzeu, iar o parte alipită (latura stângă din grădină) găzduia dormitorul familiei. Clădirea separată, din capătul curții, avea atelierul de țesătorie la etaj și la parter azilul de văduze de război, care lucrau în atelier. Acea clădire aparține din 1987 Primăriei Lipova și acum este biblioteca orășenească.

    Casa în care se află Muzeul Orășenesc Lipova are aspectul exact așa cum era în 1926, planul casei a rămas identic și mobilierul, corpurile de iluminat, respectiv tapetul din mătase sunt cele originale. În mai multe încăperi s-a păstrat chiar și parchetul inițial, aflat într-o stare foarte bună. Colecția de artă conține și picturi semnate de Ion Andreescu si Ștefan Luchian, care provin din donația făcută în 1980 de Vasile Varga și Eleonora Costescu. 80% din exponate sunt din patrimoniul Muzeului Orășenesc Lipova, iar restul – dintre care și picturile de Nicolae Grigorescu – sunt în custodie de la Muzeul de Artă din Arad.

    Fără încălzire pe timp de iarnă

    Încăperile au fost reabilitate în 1990. După aceea, muzeul a fost închis o perioadă de câțiva ani. Ultima renovare a avut loc în 2001, odată cu redeschiderea, iar ultima intervenție a fost la acoperiș (prin anii 2013-14). De atunci, nu s-a mai făcut nicio intervenție. Încăperile sunt conservate destul de bine, sunt îngrijite, doar că nu sunt deloc încălzite. Splendidele sobe de teracotă sunt acum doar cu rol de exponat, iar caloriferele nu sunt pornite din cauza unor probleme la sistemul de încălzire.

    muzeul orasenesc lipova teracote si parchet(două exemple de sobe din teracotă și un exemplu de parchet din casă)

    Corina Dubeștean ne-a spus că nu mai există nici autorizație ISU pentru instalația de gaz. Caloriferele sunt încălzite printr-o centrală care folosește gazul dintr-o butelie mare situată în curte.

    „Pentru exponate e mai bine fără încălzire, se conservă mai bine în frig”, ne-a spus doamna Dubeștean, mai în glumă, mai în serios. „Oricum nu puteam face mai mult de 19 grade pe săli, că mai mult nu ducea”.

    Pentru dumneaei, un alt aspect important e vegetația din curte, căreia îi acordă deosebită atenție. „Acum abia înmuguresc. Să veniți în luna mai, atunci e spectacol!”.

    Este mândră de modul în care s-a păstrat vița de vie sălbatică (foto jos), urcată pe ferestre, adusă de Marilena Bocu de la Peleș. Lângă ea, Corina Dubeștean a plantat și o glicină, pe ideea că doamna Marilena o avusese în grădină. Speră că atunci când totuși se va reabilita clădirea, aceste plante să fie salvate. Sunt iubite de întregul colectiv și sunt admirate și fotografiate de toți turiștii.

    vita de vie salbatica de la muzeul orasenesc lipova

    Un proiect din 2018, scos din nou la lumină în an electoral

    Muzeul Orășenesc Lipova este practic o secție a Complexului Muzeal Arad, care se află în subordinea Consiliului Județean Arad, această instituție fiind cea care se ocupă cu alocarea bugetară. În ședința din 12 martie, consilierii județeni au votat actualizarea indicatorilor tehnico-economici aferenți unei documentații veche de 6 ani, necesară în vederea reabilitării (estimarea actualizată pentru lucrările de reabilitare fiind 2,27 mil. euro / 11.323.120 lei, inclusiv TVA). În tot acest timp, de la întocmirea documentației, nu s-a găsit însă nicio sursă de finanțare. El a revenit în atenție tocmai acum, în an electoral.

    Firma Blank Arhitecture SRL a realizat în 2018 Documentația de Autorizare a Lucrărilor de Construcție, Proiectul Tehnic și Detaliile de Execuție.

    „Din punct de vedere structural, construcția prezintă multiple fisuri ale elementelor verticale și a elementelor ornamentale. Clădirea nu respectă cerințele de siguranță de rezistență și stabilitate conform normativelor în vigoare, fiind necesare o serie de consolidări și refacere a elementelor structurale în vederea asigurării acestora. Degradările prezente au apărut din cauza condițiilor climatice, utilizării și tasării inegale ale clădirii(…).

    Intervenția asupra clădirii Muzeului Orășenesc Lipova are ca scop conservarea și consolidarea construcției. Clădirea nu se va extinde. Se vor propune intervenții care vor pune în valoare calitatea arhitecturală și istorică a construcției.

    Pentru a reduce prezența apei la nivelul terenului, se va asigura un sistem de colectarea a apei de ploaie cu deversare în bazinul de retenție. La nivelul fundației, se va asigura un sistem de drenaj pentru a elimina apa subterană ce își modifică nivelul la care este prezentă pe parcursul anului, orașul Lipova fiind amplasat pe malul râului Mureș”, se notează în documentația din 2018. fisuri muzeul lipova

    Deși în ședința din 12 martie 2024, președintele CJ afirma că din dorința de a face această reabilitare, în caz că nu se va reuși accesarea fondurilor nerambursabile, instituția ar fi dispusă inclusiv să aloce banii din bugetul local, Consiliul Județean nu are la ora actuală rezervată nicio sumă în acest sens. Trebuie totuși menționat că bugetul Consiliului Județean a fost aprobat în data de 7 februarie, iar readucerea investiției în atenție – susține instituția – a apărut doar în urma unei întâlniri pe care a avut-o vicepreședintele Ionel Bulbuc, la București, la Ministerul Culturii, unde se deplasase pentru a purta discuții despre un alt subiect problematic: prăbușirea zidului de la Cetatea Șoimoș. În cadrul acelei discuții, vicepreședintele susține că ar fi găsit împreună cu cei de la minister și o sursă de finanțare pentru Muzeul Orășenesc Lipova.

    „Pentru reabilitarea Muzeului din Lipova, la această dată nu este bugetată o sumă, având în vedere că am făcut demersuri pentru accesarea de fonduri nerambursabile, ca variantă prioritară de acțiune. În acest sens, vicepreședintele Ionel Bulbuc a avut o ședință de lucru în data de 22 februarie 2024, la Ministerul Culturii, cu doamna Raluca Turcan. Aceasta a declarat că include Muzeul Lipova în Programul Național de Restaurare al Institutului Național al Patrimoniului”, este răspunsul oficial primit de la Consiliului Județean, în urma solicitării Special Arad legate de finanțare.

    Trebuie specificat de altfel că, în cazul în care nu se va reuși totuși accesarea de fonduri, există în continuare și posibilitatea de a aloca – așa cum afirma Iustin Cionca – o sumă din bugetul local. Acest lucru ar putea fi aprobat abia în vară, când de regulă are loc prima rectificare bugetară care permite mutarea unor sume de pe o investiție pe alta. Pentru acest lucru, evident, trebuie obținut numărul necesar de voturi din partea consilierilor județeni.

    Rămâne de văzut dacă de această dată proiectul de reabilitare se va și concretiza sau va rămâne doar o „fumigenă” înainte de alegeri.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    2 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.