sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Peste cinci decenii de karting la Palatul Copiilor Arad. Profesorul Petre Tabără duce visul mai departe

    de Dan Lazăr | 25 octombrie 2023, 10:07 AM | Educaţie | Recomandările editorilor | Sport

    3

    Kartodromul de la „Pădurice” prinde viață în fiecare după-amiază, când micuții piloți coordonați de profesorul Petre Tabără își dau frâu liber pasiunii pentru mașinile de curse în miniatură.

    „Îi așteptăm pe copii la cercul de karting al Palatului Copiilor Arad în fiecare luni și marți, între orele 16-18, și miercuri, joi și vineri, între orele 14 și 18. Acest cerc al elevilor a luat ființă în anul 1970, din anul 1978 dându-se în folosință kartodromul de la Pădurice”, ne spune prof. Tabără, care din anul 1996 conduce acest „cerc”.

    Aproximativ o sută de elevi sunt înscriși la karting, dar în jur de 45 de copii frecventează cu regularitate această disciplină sportivă. „Toate cele 23 de karturi sunt contribuția mea proprie la acest cerc, șase-șapte dintre ele fiind donate de mine Palatului Copiilor. Combustibilul este adus de către părinții copiilor, combinezoanele și căștile sunt tot cumpărate sau primite de mine, contribuția Palatului Copiilor fiind minimă. Chiar zilele trecute, un fost elev m-a sunat să merg la soacră-sa în Bujac, pentru că mi-a trimis trei căști de concurs”, afirmă cu pasiune în glas profesorul, care se mândrește cu generații întregi de piloți, dintre care Eduard Zamfirache, stabilit la Brașov, a ajuns cel mai „sus”, fiind campion național de raliuri, la clasa A1.

    „Visul meu este ca, înainte de pensie, să mai reușesc organizarea unui concurs pe acest kartodrom de la Pădurice, așa cum, în trecut, organizam Cupa «Mureșului» sau chiar șase etape naționale ale concursului dedicat Palatelor Copiilor din întreaga țară”, mai declară Petre Tabără, care consideră o victorie importantă menținerea kartodromului în aceeași locație, chiar dacă a scăzut suprafața acestuia, de la 1.200 de metri, la circa 500 de metri.

    Copiii care frecventează cursurile de karting din cadrul Palatului Copiilor Arad pe parcursul unui an școlar pot asimila o serie de cunoștințe din domeniul mecanicii, circulației și conducerii. Temele prezentate sunt diverse și specifice kartingului, începând cu prezentarea motorului în doi timpi, a modului de proiectare și construcție a kartingului, întreținerea în katuri, conducere și legislație rutieră. Copiii sunt repartizati pe trei grupe de pregătire: începători, avansați, performanță, iar limita de vârstă a copiilor înscriși este de la 6 ani la 17 ani.

    Pentru cei interesați de karting, menționăm că accesul spre pistă se face prin parcarea Inspectoratului Școlar Județean Arad.

    karting arad 2

    Citește și: Palatul Copiilor Arad a marcat, de Ziua Copilului, 70 de ani de când copiii îi calcă pragul | Galerie Foto

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Frumos!Felicitari!
      Daca imi este permis,as veni cu niste completari:
      Cercul de Karting din cadrul Casei Pionierilor,a luat nastere datorita domnului Torac,initial pe niste miniaturi artizanale,apoi s-au livrat Karturile Pionier 10,roti de roaba,motor in spate(motor de motoreta Carpati)..In acele vremuri,Kartodromul Padurice nu exista,copiii isi desfasurau programul pe aleile din Parcul Eminescu,in spatele Casei Pionierilor.
      Tot datorita domnului Torac(fost maistru militar) si bunele relatii cu familia Derban(partidul si poporul),a inceput tacit si incognito amenajarea acestui(ulterior) superb loc…Cum nu se putea cere si scrie ca se doreste o pista de karting,s-a mers pe ideea unui parc dendrologic care sa includa un mic circuit de instruire circulatie pentru pionieri.Odata planurile facute,mai ramanea problema materialelor si a executiei…Pentru ca exista sustinere prin cabinetele comuniste si existau 2-3 copii ale nomenclaturistilor la cercul de karting,s-a rezolvat tipic acelor timpuri…Ciubucareala era la rang de arta,soferii de camioane castigau cat vroiau ei,asa ca au inceput controalele rutiere…Tot ce era „prins” fara acte,foi de parcurs,scrisori de insotire a marfii,era directionat si basculat in zona Padurice,deci cheltuielile au fost minime.Executia,utilajele nu au aparut niciodata in acte,oficial.
      Cand a fost gata,era superb,feeric,pista fiind dotata cu semne de circulatie luminate,marcaje rutiere,etc…Singurele utilitati insa,au fost apa,curentul si canalizarea pluviala,activitatea micilor piloti desfasurandu-se in doua baraci din tabla dar era suficient,acestea ramanand in picioare pana recent.
      In anii 70,a luat fiinta si Clubul de Karting Pegas Arad,afiliat la FRAK si care participa in Campionatul National la diferite categorii(50 cmc,125 cmc si 250cmc) cu motoare de Mobra si CZ.Acest club apartinea de ITA Arad si asa a aparut a 3-a baraca din tabla.
      Erau nenumarate concursuri,atat judetene,interjudetene(pionieri) cat si etape de Campionat National seniori,pana cand acest sport s-a dezvoltat iar pista nu a mai fost omologata din cauza lungimii scurte(650m),a bordurilor si pomilor).
      Sfarsitul kartodromului a inceput odata cu dezvoltarea cartierului si celor noi construite,asemenea Spitalului Judetean.In prima faza s-a sapat pentru introducerea subterana a liniei de inalta tensiune care leaga punctul Gara de punctul Teba si nimeni nu a mai refacut…Pe cand erau semnale ca ar fi posibila o reamenajare,a urmat sfarsitul….Introducerea tuburilor uriase din beton pentru apa si canalizare…Atunci a fost defrisata o buna parte din arborii seculari iar muntii de pamant,au ramas asa,pe loc.
      Am vazut,cu nostalgie si bucurie,ca si daca nu mai este cum a fost odinioara,s-a reamenajat foarte frumos,curat si ingrijit!
      Felicitari si succes in activitate,intr-o viata in care copiii nu mai stiu sa se joace,nu mai au activitati decat telefoane,tablete,calculatoare!
      PS:eventual,pot reveni cu date,nume,poze si multe,multe amintiri.
      Sfarsitul acestei frumoase

      +13 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    8 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.