duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Noua Generație secretă de artizani ai cuvintelor și factorul „OMG” la DS10

    de Tomck@t | 16 iunie 2023, 5:51 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    „Acel 1% de negăsit, probabil, în lumea noastră anostă” (*)

    Modelatori, îmblânzitori, netezitori gentili ai cuvintelor, plasticieni verbali ai sentimentelor. Poate (încă) nu ai auzit de ei, dar în semi-secret, pe un tărâm senzorial ferit de zgomotul cotidian, ei sunt cei care schimbă spectrul literaturii, cei care făuresc și sondează spre plăcere noile direcții ale poeticii. Fără să facă valuri. Fără să deranjeze. Ei nu fac decât să aranjeze, să atingă cu delicatețe – dar în același timp cu fermitate – sensurile, „o succesiune de percepții întâmplătoare” (Diana Cornea), fie că folosesc „improvizații peste impovizații” „la marginea bună a corpului” (Raluca Boantă), fie că contemplă „meduze din lumină care migrau spre aurora boreală” (Gabi Eftimie), fie că dau glas unor amintiri intense cu miros de nisip încins și deodorant sau rememorează promisiuni avântate („O să f***m cu freza asta. Vom fi de puta madre” – Mihnea Bâlici), ori că se preling în concluzii „printre munții care urcă înspre locul unde tu și eu suntem în fiecare zi, dorindu-ne să fim în alte locuri” (Mădălina Căuneac).

    „N-aș trimite niciodată cuvintele acolo unde n-a umblat întâi inima” – este statementul lui Florentin Popa, una dintre (deja) „vedetele” printre newcomerii poeziei contemporane românești, invitat și el la Arad, în Joy’s, la cea de-a zecea ediție a festivalului Discuția secretă (DS10).

    Discuția e despre ei. Despre cuvintele și simțirile lor. Despre secretele lor exprimate cu o libertate și naturalețe nestăvilită.

    „Mi se pare că în jurul anului 2010 au fost câteva debuturi în lumea poeziei care au venit cu niște stilistici noi pe de o parte și, pe de altă parte, cu teme noi. Adică nu neapărat în sensul unor inovații nemaivăzute, ci în sensul în care, în sfârșit, după așa-zisa Generație 2000, după perioada de tranziție post-comunistă, e o generație de tineri poeți și poete care duc lucrurile într-o altă zonă și anume duc lucrurile într-o zonă care depășește post-modernismul de manual, care se predă și în liceu, duc lucrurile într-o zonă mult mai luminoasă și mult mai pozitivă, care se îndepărtează de problemele sociale, politice și economice ale României de imediat după ’89”, a declarat pentru Special Arad scriitorul, criticul literar și profesorul Alex Ciorogar, unul dintre curatorii festivalului Discuția secretă și prezentatorul primei seri (joi, 15 iunie).

    „Aș menționa doar câteva nume, Andrei Dósa, Alex Văsieș, Radu Nițescu, Cosmina Moroșan. Cam asta cred că ar fi discuția. Bineînțeles că cei care scriu și debutează azi, într-o mare măsură nu fac decât să continue aceste direcții, dar și să vină cu ceva nou, pentru că sunt o generație a internetului, o generație digitală, lucruri care se infiltrează sau sunt infiltrate în poezia lor, de multe ori chiar inconștient”, a adăugat Alex Ciorogar, editorul aproximativ-noului OMG Publishing (fondat în 2019), un factor important la ediția curentă a festivalului, având în portofoliu (subdivizia „OHMYGODPOETRY”) volume de poezii ale tuturor invitațiilor de joi seară: Diana Cornea, Mihnea Bâlici, Mădălina Căuneac, Raluca Boantă, Florentin Popa, Gabi Eftimie și, nu în ultimul rând, un cvasi-newcomer și cvasi-veteran în acest nou flux de artizani ai cuvintelor, Cătălin Lazurca, inițiatorul și organizatorul principal al Discuției secrete.

    Aprox. 33%, dar „Lumea e oricum o idee proastă”

    Cătălin Lazurca a divulgat că poeziile publicate în volumul „Lumea e oricum o idee proastă” sunt, de fapt, poezii mai vechi, publicate sub pseudonim într-un tiraj obscur, în atât de puține exemplare, încât a trebuit să împrumute unul ca să le revizuiască, să le transcrie și să le rescrie, ca într-un final să le publice – fără pseudonim, de această dată – la OHMYGODPOETRY. Cartea este și o formă vagă, ascunsă printre rânduri, de revizitare a copilăriei, respectiv o mai veche fascinație pentru pirați, pe care Lazurca i-a redescoperit citindu-le copiilor săi aventurile lui Peter Pan. Iar indienii prezenți în texte sunt reminiscențe dintr-o carte citită în copilărie, care l-a marcat profund, dar pe al cărui titlu l-a uitat cu desăvârșire.

    Despre ediția curentă a festivalului, Cătălin Lazurca a declarat pentru Special Arad că nu este întocmai cea de-a zecea, este, în schimb, al zecelea an, în 2020 fiind impusă, desigur, acea pauză pandemică. Dacă se ia însă în calcul faptul că anul trecut a fost, pe lângă festivalul din Arad, și o ediție separată la Cluj-Napoca, ajungem irevocabil la acest număr aniversar, zece.

    Discutia Secretă - ediția a zecea

    66% care urmează

    „Anul acesta, pentru că e deja al patrulea an în care avem prezența literaturii minorităților naționale în România, chiar am scos o antologie complet bilingvă, back to back. Se citește și de la un capăt, și de la celălalt, în română și în maghiară, despre triștii ani ’80 și ’90. Doisprezece autori, șase români, șase maghiari”, a mai spus Cătălin Lazurca.

    Volumul la care face referire, „Lumea asta-i 66% Atunci și 33% Acum / Ez a világ 66% Akkor és 33% Most”, a văzut lumina tiparului tot la OMG Publishing și, în cadrul festivalului Discuția secretă – ediția a zecea, a fost deja lansat oficial miercuri, 14 iunie, la Timișoara, urmând ca astăzi, 16 iunie, să fie lansat și la Arad.

    Astăzi, tot în curtea cafenelei literare Joy’s și tot de la ora 20:00, vor fi prezenți autorii antologiei și anume Demeter Zsuzsa, Szántai János, Cătălin Lazurca, Mărcuțiu-Rácz Dóra, Ionuț Chiva, Vida Gábor, Andrei Dósa, Mihai Duțescu, Cătălin Furtună, Márton Evelin și Gabi Eftimie.

    În a doua parte a serii, de la ora 21:30, este programată lectura Andreei Răsuceanu, urmată de seara dedicată Editurii NEMIRA, moderată de Eli Bădică, în cadrul căreia vor citi Elena Vlădăreanu, Bogdan Munteanu şi Ilinca Mănescu. Seara de vineri la „Discuția secretă” se va încheia cu „Dezintegrare – The Lost Tracks”, un spectacol de Florentin Popa.

    Sâmbătă, în ultima seară, vor fi lecturi ale scriitorilor Daniela Rațiu, Cosmin Perța, Matěj Hořava și invitatul din străinătate, Johann Lippet, poet și scriitor german care a trăit în România – în satul Vizejdia din județul Timiș, mai exact – de la 5 la 37 de ani. De la ora 21:00 va începe seara dedicată Editurii HUMANITAS,  seară care îi are ca invitaţi pe Dan Perșa, Iulian Popa, Corina Sabău şi Augustin Cupșa. Festivalul se va încheia cu un concert PA RO LA (Ale Onsbdrig & Fly – solistul trupei B-ton).

    * – fragment din articolul Adrianei Barbu, despre prima seară Discuția Secretă – ediția a zecea, de la Timișoara. Citește aici.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.