sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Discuția secretă a intrat pe Domeniul Public ca să vadă (și) dacă e în regulă să fierbi de vie o ființă

    de Adriana Barbu | 18 martie 2024, 9:39 PM | Cultură | Recomandările editorilor | Știri Arad

    0

    Exclusiv pentru plăcerea gustului. S-a întâmplat în weekend, când s-a scris primul episod din „Domeniu public”, un nou proiect marca Discuția secretă.

    Nu a fost vorba chiar despre orice ființă vie, ci despre homar, dar s-a deviat mult de acolo spre alte zone și spre alte/altfel de animale, așa cum era de așteptat, dat fiind că provocarea a avut totul de a face cu gândirea critică și a fost lansată de Vasile Leac și Cătălin Lazurca.

    Discuția de pe „Domeniu public” a şi început de fapt cu animale, dar cu unele mult mai cunoscute celor prezenţi la Joy’s decât chiar homarul: cu „Celebrul animal”.

    Cătălina Lazurca a dat citire unor pasaje din carte, mai exact portretelor membrilor grupului „Celebrul animal” prezenţi în sală, începând cu cel al invitatului serii, Vasile Leac.

    domeniu public bun

    Discuţia secretă pe domeniu aproape public

    A urmat o discuţie despre poezie, arte vizuale, cine mai are chef de scris şi cine mai crede în scris ca terapie sau ca orice altceva, despre unde ajungi cu scrisul dacă ajungi undeva, dar și despre cum poţi merge la oameni în case după ce i-ai convins că poţi să le faci câinele să dea din coadă de fericire sau să vinzi pietre culese din râu pe post de artă. Doar pentru a le face, mai apoi, loc câtorva poezii ale lui Vasile Leac, citite de Vasile Leac din cel mai recent volum al său, antologia „Toţi sunt îngrijoraţi”.

    domeniu public 2

    „Care-i treaba cu homarul” pe Domeniu public

    După pauză, cei doi scriitori au încercat să vadă „Care-i treaba cu homarul”, pornind de la eseul din volumul cu acelaşi nume scris de David Foster Wallace şi apărut în 2017 la editura Blackbutton.

    „E în regulă să fierbi de vie o fiinţă exclusiv pentru plăcerea gustativă? E aceasta doar o chestiune de alegeri personale? Ce rol trebuie să aibă legea în materia protecţiei şi bunăstării homarului? Câte dintre argumentele invocate în eseu sunt valabile în privinţa tuturor animalelor şi tind să sprijine, pe fond, acea mică parte a literaturii de specialitate care pledează pentru dezvoltarea dimensiunii critice a dreptului, în faţa complexităţii dereglărilor lumii contemporane”- a fost o listă scurtă de întrebări, venite via Flaminia Stârc-Meclejan, la care şi publicul „Domeniului public” a fost invitat să mediteze, dacă nu să răspundă.

    Despre homari, cu înfățișarea lor aproape extraterestră, veniți din paleolitic, despre festivalul homarilor din Maine, despre Cel Mai Mare Fierbător de Homari din lume, cu a lui 100 de homari aruncați deodată de vii în cazanul cu apă fiartă, despre peștii care se pot uita la tine tare mirați cum stai pe marginea bălții cu un băț în mână și care te pot face să renunți la o astfel de preocupare, s-a vorbit doar în deschiderea discuției.

    Dar aceasta a mers mult mai departe, trecând în revistă desigur cele mai inteligente animale, atingând și subiecte precum aptitudinea de a forma preferințe drept criteriu decisiv pentru suferința reală, anatomia neurologică comparativă şi cum stă treaba cu receptorii durerii, politicial correctness-ul, creștinism și raportarea creștinilor la mâncare, și ajungând până la genomi, modificări genetice, găuri negre și, desigur, alte lumi.

    Petrecere de pus pe rană

    Seara s-a încheiat cu petrecere, muzica eliberând sau punând pe pauză măcar fricile legate de cât de departe merge specia umană în a-și impune drepturile, plăcerile, fie ele doar gustative, sau cele legate de faptul dacă nu cumva, în cazul în care raportul de forțe s-ar schimba, homarii nu ar decide să ne mănânce pe noi de vii, fără prea multe mustrări de conștiință, fără PETA și desigur fără ca nimeni să invoce vreodată drepturile omului.

    Proiectul Domeniul Public este inițiat de Discuția secretă în colaborare cu Citizenit, Librăriile Cărturești și Cafeneaua literară Joy’s. În prima ediție, Cătălin Lazurca a propus publicului o reîntâlnire cu scriitorul și artistul vizual cu legături strânse cu Aradul, Vasile Leac, mutat la București, care a citit din cel mai recent volum al său, “Toți sunt îngrijorați” (Dezarticulat, 2023), dar și o discuție pe tema eseului “Care-i treaba cu homarul” din volumul cu același titlu al lui David Foster Wallace, plus party la final.

    domeniu public 7

    Scurt, despre Vasile Leac și Cătălin Lazurca

    V. Leac e poet și artist vizual, născut în 1973, care a locuit mulți ani în Arad, oraș de care e încă legat. A publicat mai multe cărți de poezie: “Seymour: sonată pentru cornet de hârtie”, Ed. Vinea (2005, 2006, 2013); “Dicționar de vise”, Ed. Cartea Românească, 2006; “Lucian – un experiment – CDPL”, 2009; “Toți sunt îngrijorați”, Ed. TracusArte – colecția NEO – 2010, 2015; “Unchiul este încântat”, Ed. Charmides, 2013; “Monoideal – Vorpal”, 2018. Membru fondator al grupării literare Celebrul animal și al revistei Ca si Cum. În 2012, împreună cu Bianca Baila, înființează MOI la Timișoara; curator al evenimentului W.A.D. Arad, 2014. Filme: 2014 – The Village Drones (I); 2015 – The Village Drones (II); Trasee descriptive cu intrus.

    domeniu public 4

    Cătălin Lazurca, poet și prozator născut tot în 1973, la Timișoara, trăiește la țară, în județul Arad. A publicat poezie și proză: Remix (poezie, 1998, Marineasa), Nu zaeț pagadi (proză scurtă, 2004, Hartmann), Celebrul animal (roman, 2005, Polirom), Răufăcătorul vorbește (Vinea, 2007), Lumea e oricum o idee proastă (OMG Publishing, 2023). Alături de alți scriitori și artiști vizuali, a inițiat mai multe acțiuni și proiecte efemere (revistele Ca și cum, Noul Regim, site-urile Canonul și Brand etc.). Festivalul Discuția secretă e proiectul care a rezistat în timp și a devenit itinerant.

    Este coorganizator al Conferinţelor Dilema, care la Arad vor fi organizate anul acesta între 18-20 aprilie.

    Ca de final, mai jos, o poezie, nu dintre cele citite de Vasile Leac la Arad, pe „Domeniul public”:

    Scuze

    conectat la aparate
    degetele mi se mişcau încet
    răufăcătorii au şters urmele şi-au urcat
    doctorul lor este un băiat simpatic
    după un timp am început să aberez

    doctorul a dat din cap dadadadadada
    şi degetele nu mi s-au mai mişcat
    îmi ziceam că n-o să te mai sun niciodată
    motivul nostru este intim şi clar

    dar să revin la vechile obsesii
    la muzică şi
    la petrecerile ostile care te fac important

    atunci mi-a trecut prin cap că lumea dezaxaţilor
    e foarte da foarte asemănătoare cu…
    practic eee la feeel cum îţi zic ca un criminal
    în serie poetul îşi adună cronicile în dosar

     

    Citeşte şi:

    „Discuția Secretă” debutează și la București 

    „Discuţia secretă” celebrează zece ani de festival atât la Arad, cât și la Timișoara

    Apare a treia antologie „Discuția secretă”, cu autori români și maghiari, despre naționalisme, propagandă și alte cele

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 4 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.