sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Muzeul de Artă lansează catalogul expoziției „Onisim Colta – Nașterea Luminii”

    de Tomck@t | 21 martie 2024, 2:02 PM | Cultură

    0

    La un an de la deschiderea expoziției în incinta Muzeului de Artă (la etajul Bibliotecii), Complexul Muzeal Arad se pregătește să lanseze catalogul „Onisim Colta – Nașterea Luminii”. Evenimentul a fost anunțat într-o conferință de presă, inițial, pentru luna aprilie, dar va fi până la urmă la sfârșitul acestei luni, în data de 27 martie, ora 18:00.

    Albumul „Onisim Colta. Nașterea luminii / Onisim Colta. The Birth of Light” (tipărit la Editura Alutus în 2023) este finanțat de Consiliul Județean Arad și conține, desigur, imagini cu lucrările regretatului artist arădean (1952 – 2002), dar și texte de muzeografa Adriana Pantazi, Marcel Tolcea (poet, eseist, profesor la Universitatea de Vest din Timișoara și fost director al Muzeului de Artă din Timișoara, cel care a vernisat expoziția „Onisim Colta – Nașterea Luminii”) și muzeografa Adriana Oprea. Designul catalogului a fost realizat de artistul Laurian Popa.

    Onisim Colta – Nașterea Luminii
    Lucrare expusă în cadrul expoziției „Onisim Colta – Nașterea Luminii” (captură video Special Arad)

    „La ce onisim arta?”

    „M-am întrebat, care ar fi cel mai potrivit slogan pentru întâlnirea noastră de astăzi și l-am găsit: «La ce onisim arta?»”, a spus Marcel Tolcea la vernisajul expoziției „Onisim Colta – Nașterea Luminii”, anul trecut.

    „Probabil că știți foarte bine, Onisim e un nume care vine din limba greacă și are încă multele lui înțelesuri, acela de folositor, dar și acela care aduce noroc, care este în măsură să fie dătător de lucruri bune. Tocmai ați făcut ceva ce este de un onisimism cât se poate de evident! L-am cunoscut cu mulți ani în urmă pe Onisim și am descoperit în el trei lucruri rare. În primul rând, am descoperit pudoare. O pudoare care e foarte apropiată într-un sens omenesc al cuvântului de ceea ce se cheamă o așteptare. L-am întâlnit de nenumărate ori și aveam impresia că atunci când era alături de oameni, întotdeauna, tăcerile lui nu erau tăceri de refugiu, erau tăceri de așteptare. Erau tăceri ale unei așteptări în care nu urma să se producă ceva, ci urma liniștea. Calmul. Echilibrul. Să fie tot mai persistent. E o așteptare în tablourile lui, în lucrările lui, care mi se pare că vine dintr-o viță rară a pictorilor care știu să picteze absența. Să picteze absența e atât de important, pentru că absența se naște din întâlnirea mai multor prezențe nesemnificative”, a mai spus Marcel Tolcea.

    Onisim Colta
    (foto: captură video YouTube / Arad2021 / Nelu Scripciuc)

    Onisim Colta a fost un renumit și deosebit de respectat pictor, sculptor, scenograf și conferențiar universitar arădean.

    Începând cu anul 1975, a participat la 33 de expoziții anuale ale filialei în galeriile „Alfa”, „Arta” și „Delta” din Arad, precum și la expozițiile artiștilor arădeni la Szarvas, Gyula, Kaposvar și Bekescsaba, Ungaria, Zrenjanin, Iugoslavia și Heidelberg, Germania.

    A fost distins cu numeroase premii pentru creațiile sale, printre acestea numărându-se și Premiul de Excelență (Arte Vizuale) – acordat de Fundația Concordia Arad, Rotary Club Arad și Lions Club AradPremiul pentru grafică al U.A.P. din România; Premiul de excelență acordat de Primăria Arad; Premiul de excelență pentru grafică „Eugen Popa” – Arad Biennial. (vezi aici

    Nu în ultimul rând, în anul 2022, Onisim Colta a fost declarat Cetățean de Onoare al Aradului, în semn de recunoaștere și respect pentru întreaga activitate artistică, prin care a contribuit la mărirea prestigiului și vizibilității municipiului Arad pe plan național și internațional.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.