sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Muzeul de istorie se redeschide în luna mai. Au fost anunțate și marile expoziții din acest an: Art Safari, Lego, ISU, tehnologia Imperiului Roman și „Armata de Teracotă”

    de Tomck@t | 15 martie 2024, 7:54 AM | Cultură | Recomandările editorilor

    0

    (foto: colaj Special Arad / Wikipedia, „Țărăncuță cu basma albă (Cap de țigancă)” - Grigorescu / regisegeknek.blog.hu / Asociatia Brickenburg, Facebook / cultural5.ro)

    La scurt timp după reinaugurarea Pinacotecii, Consiliul Județean (CJ) a prezentat, într-o conferință de presă, stadiul actual și proiectele următoare ale instituțiilor de cultură din subordine, și anume Centrul Cultural Județean, Biblioteca Județeană (unde urmează o „renovare energetică”, vezi aici) și Complexul Muzeal Arad. CJ se laudă de ceva timp, dar mai ales acum, în an electoral, cu o investiție istorică în cultură, însemnând o sumă totală (într-adevăr, impresionantă) de 10 milioane euro, din care o parte semnificativă s-a investit în muzeu. După renovarea secției de Științe ale Naturii și a Muzeului de Artă din anii trecuți, este acum finalizată și marea renovare a secției de Istorie și Arheologie.

    Șantierul, respectiv renovarea completă a secției de Istorie și Arheologie a Complexului Muzeal Arad (din incinta Palatului Cultural) a început în primăvara anului trecut, executantul lucrării fiind firma Clever Solutions Point. Investiția s-a ridicat la 12,7 milioane lei (cca. 2,4 milioane euro), dar urmează și alte investiții, de exemplu reabilitarea Muzeului din Lipova (un proiect în valoare de 20 milioane lei), transformarea clădirii – cândva, în viitor – din colțul străzii Unirii cu Bd. Revoluției într-un muzeu etnografic (deocamdată, sălile sunt folosite ca depozite pentru muzeu) și încă un proiect pentru Complexul Muzeal Arad, de data aceasta unul transfrontalier (ROHU00497 – PRO-CULT AR-BE – în colaborare cu orașul Bekescsaba din Ungaria), pentru un nou concept expozițional al istoriei locale integrate în contextul european.

    muzeu istorie - renovat

    17 mai este data plănuită pentru inaugurarea noului concept expozițional al muzeului de istorie / arheologie, precum și a sălii dedicate Revoluției, „Arad 1989”.

    S-a ales această dată pentru redeschiderea muzeului de istorie – mai rămâne doar ca Ministrul Culturii, Raluca Turcan, să aprobe acest lucru – pentru că în a doua zi urmează „Noaptea Muzeelor” pe plan național.

    „Mai primesc mesaje și mi se arată imagini cu anumite muzee din lume, de prin New York și de prin capitale importante ale lumii, mă mai ceartă câte unul că nu-i așa frumos ca acolo, dar ce am făcut noi aici, eu zic că în momentul de față sunt unii dintre cei mai buni specialiști din România și cu ei o să lucrăm și în partea cealaltă, la partea de concept expozițional”, a spus Ionel Bulbuc, vicepreședinte al Consiliului Județean, în a cărui atribuție sunt instituțiile de cultură.

    Directorul adjunct al muzeului, Bogdan Blaga, a precizat că în noul concept expozițional al muzeului de istorie vor fi implementate și elementele interactive / digitale prin coduri QR, pe modelul deja folosit la Muzeul de Artă și Muzeul de Științe ale Naturii.

    O expoziție dedicată perioadei comuniste

    O noutate a muzeului este transformarea vechilor depozite de la demisolul clădirii în noi săli de expoziție. Și aceste săli au fost renovate și urmează ca aici să fie inaugurată o expoziție dedicată perioadei comuniste.

    muzeu demisol dedicat perioadei comuniste (1)

    Expoziția va cuprinde inclusiv un magazin simulat din perioada comunistă, dar „vedetele” expoziției vor fi monumentele realizate în perioada 1947-1989 și demontate după Revoluție, care până acum au zăcut în depozitul muzeului, timp de trei decenii.

    Tot aici, la demisol, va fi mutată expoziția dedicată Revoluției din ’89, care până nu demult era sus, la ultimul etaj.

    muzeu demisol dedicat perioadei comuniste (5) muzeu demisol dedicat perioadei comuniste (3)

    O „moștenire” nedorită a acestei părți a muzeului, de la demisol, care va fi deschis publicului în curând, este un tub imens de ventilație a Filarmonicii, instalat în urmă cu câțiva ani, când s-a renovat și sala Filarmonicii, dar acest element va fi, într-un fel, integrat în expoziția dedicată comunismului, spun reprezentanții muzeului și ai Consiliului Județean.

    Demisolul transformat în săli de expoziții are o deschidere și spre curtea interioară a Palatului Cultural, care va face parte, astfel, din circuitul muzeal.

    muzeu demisol dedicat perioadei comuniste (4)muzeu demisol dedicat perioadei comuniste (2)

    Revine Art Safari, cu lucrări de Grigorescu

    După succesul „Art Safari la Arad” de anul trecut, când s-a redeschis Muzeul de Artă (din clădirea Bibliotecii, la etaj), Complexul Muzeal Arad intenționează să continue colaborarea cu faimoasa instituție din București.

    Bogdan Blaga, directorul adjunct al Complexului Muzeal Arad, a declarat că în luna aprilie se va deschide o nouă expoziție „Art Safari la Arad”, în centrul atenției urmând a fi, de data aceasta, marele pictor român, Nicolae Grigorescu. Expoziția se va numi „Comori din colecții private”.

    Evenimente cu duiumul: „Imperiul Roman – Tehnologia învingătorilor”, atelier de creație cu meșterul iconar Nicolae Muntean, expoziții Lego, ISU Arad, machete feroviare și „Armata de Teracotă”

    Cu ocazia prezentării activității muzeului și nu numai la această conferință de presă, directorul adjunct, Bogdan Blaga, a prezentat întregul calendar cultural al instituției pe anul 2024.

    O nouă expoziție adusă la Muzeul de Artă din Arad, tot în luna aprilie, va fi cea numită „Imperiul Roman – Tehnologia învingătorilor”, însemnând 40 de exponate care reprezintă mașinăriile militare și tehnologia civilă create în Imperiul Roman, expoziție expusă până acum în orașele București, Oradea, Hunedoara, Craiova, Constanța, Bușteni, Cluj-Napoca, Alba Iulia, Iași și Timișoara.

    De asemenea, expoziția „Onisim Colta – Nașterea Luminii”, inaugurată anul trecut, va avea în luna aprilie a acestui an un catalog dedicat lucrărilor de artă ale regretatului artist arădean Onisim Colta (1952 – 2002).

    Un alt eveniment anunțat de directorul adjunct va fi în preajma sărbătorilor pascale, o expoziție dedicată tradițiilor românești și icoanelor din colecția muzeului arădean. În cadrul evenimentului va fi și un atelier demonstrativ de pictat icoane pe sticlă alături de meșterul iconar Nicolae Muntean, supranumit „un tezaur uman viu” – titlu onorific acordat în 2013 de Ministerul Culturii, o inițiativă UNESCO.

    Luna mai va debuta cu deschiderea expoziției „Cărămizile imaginației – instantanee din istoria pieselor Lego”, realizată în parteneriat cu Asociația Brickenburg din Cluj-Napoca. Pe lângă expoziție va fi amenajată și o sală interactivă, unde copiii vor putea să interacționeze cu piesele Lego.

    În mijlocul lunii mai, în preajma „Zilelor Administrației Românești”, muzeul va găzdui la Sala Clio (tot în clădirea Bibliotecii / Muzeului de Artă, intrare dinspre strada Horia) o expoziție în colaborare cu ISU Arad, despre istoria pompierilor din județul Arad. Cu această ocazie, va fi lansată și o expoziție virtuală a pompierilor arădeni, inițiativă susținută de subprefectul Doru Sinaci, împreună cu Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” Arad.

    În luna mai, când se va redeschide și muzeul din Palatul Cultural, se va sărbători din nou „Noaptea Muzeelor”, un eveniment la nivel european care în acest an ajunge la cea de-a XX-a ediție, tema aleasă de ICOM (Consiliul Internațioal al Muzeelor) fiind „Muzeul pentru educație și cercetare”.

    Cu această ocazie, Complexul Muzeal pregătește un program maraton în weekendul 17 – 19 mai, care va cuprinde atât muzeele din municipiul Arad, cât și cele din Șiria și Lipova, a punctat Bogdan Blaga. Tot în acea perioadă, va fi și a doua ediție „Reenact Fest”, un festival de reconstituire istorică. Ediția din acest an va fi mult mai amplă, cu participanți internaționali. Pe parcursul celor trei zile vor fi și concerte, precum și alte surprize, care urmează a fi dezvăluite.

    Programul anual al muzeului nu se oprește aici. Bogdan Blaga a anunțat și evenimentul dedicat Zilei Copilului, 1 iunie, zi în care revine expoziția „Călătorie cu trenul la Arad”. Perioada de expoziție va fi limitată, mai exact între 30 mai și 2 iunie.

    La finalul lunii iunie și începutul lunii iulie, Complexul Muzeal Arad va derula ateliere tematice pentru copii, intitulate „Școala de vară la Palatul Cultural”, dar evenimentul va avea ediții și în muzeele din județ.

    În ceea ce privește activitatea arheologică a muzeului, din a doua jumătate a lunii august până spre sfârșitul lunii septembrie, se va redeschide șantierul arheologic la Sântana – Cetatea Veche. „Continuăm cercetările arheologice în fortificația Epocii Bronzului. Dacă până acum ne-am axat pe studiul întregii zone, din anul 2022 am demarat săpături în ceea ce am sperat să fie un monument funerar de mari dimensiuni. În acest moment, se face referire la o movilă de pământ, cu diametrul de aproximativ 10.000 mp și o lățime de 3,5 metri. În interiorul movilei am descoperit o clădire de foarte mari dimensiuni, de aprox. 40/18 metri. Este un deziderat al nostru de a încerca cât mai mult să descoperim ce se află în acea clădire și cu siguranță, din ce spun specialiștii, vor fi surprize plăcute”, a spus Bogdan Blaga.

    Despre săpăturile arheologice de la „Sântana – Cetatea Veche” s-a făcut și un film documentar, lansat anul trecut, realizat de Flavia Dragoș.

    Citește și: De vorbă cu Flavia Dragoș, realizatoarea documentarului despre Cetatea Veche de la Sântana, una dintre cele mai spectaculoase așezări ale epocii bronzului european

    În august revine, cu a doua ediție, și evenimentul „Noaptea Muzeelor la sate”, la Șiria, Săvârșin și Ghioroc.

    În luna septembrie va fi cea de-a doua ediție a „Zilelor Complexului Muzeal Arad”, eveniment care va debuta cu vernisarea la Arad a expoziției internaționale „Armata de Teracotă” – expoziție a Muzeului din Szeged. „După cum știți, Armata de teracotă, armata primului împărat al Chinei, este considerată a Opta Minune a Lumii și este o adevărată șansă de a vedea în detaliu, aici, la Arad, câteva zeci de reproduceri edificate ale soldaților și ale cavalerilor”, a spus Bogdan Blaga.

    Tot în septembrie, Complexul Muzeal Arad, împreună cu Academia Română, prin Institutul de Arheologie și Istoria Artei din Cluj-Napoca, organizează la Arad un eveniment de înaltă ținută științifică, dedicat unuia dintre cei mai mari specialiști din Europa de Est, Dr. Tudor Soroceanu, specialist în arheologie cu o activitate de 35 ani la Berlin, de unde a promovat nenumărate descoperiri arheologice de pe meleagurile românești.

    În pragul sărbătorilor de iarnă, muzeul arădean va continua evenimentul caritabil „În glas de poveste la muzeu”, o colaborare a instituției de cultură cu firmele private din Arad.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    3 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.