duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Mai mulți bani pentru deșeurile reciclabile și biodegradabile. Câte tone ajung la stația de sortare și la cea de compostare

    de Raluca Medeleanu | 6 septembrie 2023, 11:55 AM | Administraţie | Topic special

    0

    O serie de majorări ce vizează tarifele aferente prelucrării unor deșeuri au fost aprobate astăzi de consilierii locali, având la bază solicitări ale firmelor care gestionează stația de sortare pentru deșeurile reciclabile (carton, plastic ș.a.) și cea de compostare pentru deșeurile biodegradabile, ambele confruntându-se cu dificultăți de funcționare. 

    Majorarea tarifului pentru deșeurile reciclabile care ajung la Stația de Sortate de pe raza municipiului Arad are la bază o solicitare a SC Recons SA din data de 29.06.2023, companie care are în gestiune directă stația respectivă. Potrivit Direcției Edilitare din cadrul Primăriei, măsura a fost necesară întrucât tarifele au rămas neschimbate încă din 2008, iar Recons a funcționat pe pierdere în ultimii ani din această cauză.

    Noul tarif aprobat pentru sortare este cu 144% mai mult: 199,33 lei/tonă fără TVA (față de 81,53 lei/tonă cât era până acum). Ce înseamnă asta pentru populație? De acum tariful va fi de 1,59 lei/persoană/lună în mediul urban și 0,87 lei/persoană/lună în mediul rural.

    În ceea ce privește cantitatea de deșeuri reciclabile care ajung la stația de sortare, potrivit datelor ADI Deșeuri, anual ajung în medie 8400 tone, adică circa 700 tone/lună. Cantitatea redusă ar avea de a face și cu lipsa colectării deșeurilor reciclabile din zona 2 a județului (cea cu Chișineu-Criș), zonă care la ora actuală este fără operator pe motive că nu s-a înscris nicio firmă doritoare la licitația organizată de ADI Deșeuri.

    Astfel, deșeurile reciclabile ajung la stația de sortare de la Arad doar din zona 1 (Arad/Vladimirescu) și zona 5 (Lipova/ Bârzava)

    Stația de Sortare se confruntă cu lipsa de personal

    statia sortare din arad

     

    Printre discuțiile care s-au purtat în cadrul ședinței de Comisii de la Consiliul Local au fost și numărul optim de personal care să opereze stația de sortare. Dacă USR a refuzat să voteze proiectul de majorare a tarifului, printre altele, deoarece consilierii grupării politice sunt de părere că sunt prea mulți angajați, situația a fost prezentată diferit atât de Direcția Edilitară din cadrul Primăriei cât și de ADI Deșeuri, care au afirmat că stația chiar se confruntă cu un deficit de personal.

    În studiul inițial pentru proiectul prin care s-a pus în funcțiune stația de sortare, era prevăzut un număr de 50 persoane în organigramă. La ora actuală însă, stația are 16 angajați și aceea găsiți cu greu, întrucât munca la banda de sortare este o activitate pe care prea puțini oameni sunt dispuși o presteze.

    Mai mult, chiar și cu noul tarif aprobat, cheltuielile aferente funcționării stației de sortare ar urma să fie acoperite doar la limită, întrucât utilajele sunt aceleași din perioada 2007, de când s-a construit stația, iar reparația și întreținerea lor este costisitoare, după cum a explicat și reprezentantul ADI Deșeuri, prezent la ședință.

    Ultimele reparații făcute la stația de sortare au fost efectuate de Primăria Arad, la momentul repunerii în funcțiune, în iarna 2020-2021, întrucât erau necesare pentru a putea fi operațională.

    Nici stația de compostare nu funcționează la parametrii optimi

    statia de compostare in tunel special arad

    Majorări au fost aprobate și la tarifele aferente serviciilor prestate de stația de compostare, care nu au mai fost actualizate din 2020. Astfel că, de acum, tariful pentru deșeuri biodegradabile va fi cu 26% mai mult: 161,66 lei/tonă fără TVA (față de 127,48 lei/tonă, cât era până acum). Asta înseamnă că populația va scoate din buzunar de acum câte 1,77 lei/persoană/lună.

    Directorul FCC Environment, firma care are în gestiune stația de compostare, a declarat în această vară pentru Special Arad că stația nu funcționează la capacitatea pentru care a fost construită. Acolo, ajung doar 10.000 tone de gunoi biodegradabil pe an, față de 20.000 tone cât ar fi trebuit. Din aceste 10.000 tone, se produce în jur de 5000 tone de compost, din care doar aproximativ 500 – 1000 tone de compost de foarte bună calitate.

    FCC Environment are în concesiune stația de compostare până la sfârșitul acestui an, iar directorul FCC ne-a mărturisit că nu știe dacă mai este rentabil pentru companie să continue această activitate acolo și pe viitor.

     

    •  Citește și:

    • Primăria Arad, Retim și ADI-SIGD au pornit o campanie de conștientizare asupra regulilor colectării selective a deșeurilor · Special Arad

    • Groapa de gunoi a Aradului, extinsă până în noiembrie. Cu ce dificultăți se confruntă FCC Environment · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.