joi, 25 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Proiectul gropii de gunoi pentru moloz, care a scos lumea în stradă la Sânnicolau Mic, mutat la ieșirea nordică a orașului

    de Raluca Medeleanu | 24 noiembrie 2021, 11:47 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

    1

    imagine cu rol ilustrativ

    Planurile municipalității de a amplasa o groapă de gunoi destinată colectării molozului la ieșirea din cartierul Sânnicolau Mic, spre Fântânele, nu au fost acceptate de locuitorii cartierului respectiv, care – în urmă cu trei ani – au ieșit chiar și în stradă. De atunci, Primăria a dat semne că a abandonat ideea, iar acum acest lucru a fost confirmat, în ședința de Consiliu Local de marți, 23 noiembrie.

    Primăria a renunțat la amplasamentul inițial, dar nu și la groapa de gunoi însă. Proiectul de hotărâre care a trecut ieri de votul consilierilor locali prevede realizarea unei zone de administrare și depozitare a deșeurilor nepericuloase (din construcții și demolări), în extravilanul municipiului Arad, în zona Centurii de Nord.

    „În mandatul trecut a fost o lungă dezbatere cu prezența locuitorilor din Sânnicolau, unde se dorea amplasarea unei astfel de platforme în zona de acolo. S-a renunțat la acel proiect, s-a găsit o altă locație mult mai favorabilă unei astfel de activități, în zona industrială din perimetrul CET-ului de afară, unde e și groapa de gunoi, unde sunt și mai multe firme din acest domeniu și s-a optat pentru realizarea acestei platforme de deșeuri nepericuloase în acel loc și mergem cu acest proiect înainte, ne mai fiind nicio discuție de realizare a sa în zona cartierului Sânnicolau”, a spus primarul Călin Bibarț.

    Beneficiarul Planului Urbanistic Zonal aprobat de consilieri este FCC Environment Romania SRL, chiar compania care gestionează și groapa de gunoi deja existentă în acea zonă și care este proprietar și pe parcela propusă pentru realizarea proiectului. Vorbim de o suprafață totală de 4.395 mp.

    Accesul la această nouă zonă de depozitare ar urma să se facă din cu acces din drumul DC 1697/3 și De 1692, dar și prin una dintre cele două variante de drumuri de incintă reglementate în baza Planului Urbanistic Zonal, o primă variantă de drum de acces fiind prin terenul care aparține de C-Gaz&Energy (fostul depozit de zgură, pe care compania l-a achiziționat de la CET), iar a doua variantă fiind pe drumul din incinta C-gaz, continuându-se prin incinta FCC Environment Romania SRL, pe drumul actual ce deservește depozitul de deșeuri LB1 – funcțiune existentă.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Nu știu câți mai cunosc că o parte din Sinnicolaul Mic, aflată spre Mureș, se află MULT MAI JOS ca restul Aradului (ca, de alfel, și carierul Subcetate și o parte din Aradul Nou, spre Podul Traian), toate aceste zone fiind ÎN VECHEA ALBIE A Mureșului.
      .
      La inundațiile din 1970 , aceste zone au fost COMPLET SUB APE, inclusiv terasamentul Căii Ferate Arad- Timișoara, s-a rupt ….
      Ceaușescu a construit (bine, nu el personal, dar A IMPUS acest lucru …!), DIGURI PE AMBELE PĂRȚI ALE Mureșului, de la Lipova până la ieșirea din țară (dacă rețin bine).
      Aceste diguri, deși sunt destul de solide, nu sunt din beton, ci doar anumite porțiuni și ,în general la fundația digului (pt a nu permite infiltrațiile).
      .
      Mă intreb, în cazul ùnor inundații „diluviene” (de genul celei din 1970), oare locuitorîi di Sânnicolaul Mic nu vor regreta că nu au acceptat o Groapă de Moloz în Hadă (zona joasâ din Sînnicolau , spre Mureș) , betoane care SIGUR ar fi ajutat la întărirea rezistenței digului, în amonte de oraș, în caul unui Mureș „turbat” de ploi.
      Pt că, de voluntari (ca pe vremuri), care să lucreze non-stop , zi – noapte, ca să țină digurile funcționale, în caz de inundații masive, MĂ INDOIESC CĂ SE VOR MAI GASI, în rândurile „generației Să Se Facă, dar Alții, Nu Noi!” .
      Iar șansele unor fenomene meteo extreme, sunt tot mai mari…
      .
      După mine, acei locuitori s-au pripit cu opoziția lor; eu aș fi obligat Autoritățile să se prezinte și cu cei de la Mediu și cu cei de la Apele Române și căutam o soluție ecologică care SĂ ÎNTĂREASCĂ REZISTENȚA DIGURILOR cu aceste betoane și moloz, ca și umplera golurilor virane, la un nivel apropiat cu al orașului, dar într-un mod cât mai ecologic și cât mai puțin inestetic… 🤔

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    1 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.