duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Groapa de gunoi a Aradului, extinsă până în noiembrie. Cu ce dificultăți se confruntă FCC Environment

    de Raluca Medeleanu | 10 iulie 2023, 7:22 PM | Administraţie | Topic special

    6

    Mașini deversând gunoi în sectorul 15 de la groapa de gunoi

    Având în vedere că se apropie termenul de închidere a ultimului sector existent de la groapa de gunoi a Aradului, FCC Environment – firma în a cărei concesiune se află groapa – estimează că va deschide încă două sectoare până în noiembrie, deși intenționa să deschidă trei.

    Sectorul încă funcțional, cel cu numărul 15, ar mai avea loc de depozitare încă aproximativ 6 luni, după cum ne-a informat Florian Pop, county manager FCC Environment România SRL, dar s-au luat măsuri pentru a putea începe construirea noilor sectoare între august și noiembrie, întrucât iarna nu este propice pentru astfel de acțiuni. În acest sens, a fost emisă săptămâna trecută și autorizația de construcție.

    Terenul de la ieșirea din Arad, după cartierul Grădiște, pe care se întind sectoarele existente ale gropii de gunoi este de 16 hectare, fiind folosit încă din 2002. Pe suprafața fiecărui sector, înainte să înceapă umplerea cu gunoi, se aplică un strat special impermeabil care „sigilează” terenul, pentru a preveni scurgerea în pânza freatică. De asemenea, tot ca precauție, în jurul gropii sunt instalați și senzori pentru detecția vreunei scurgeri accidentale. Când câte un sector atinge capacitatea maximă, se așterne peste gunoi un alt strat special, peste care se toarnă pământ și se plantează vegetație pitică, pentru a preveni incendiile.

    groapa de gunoi arad fcc environment 1

    Surse de venit din gunoi

    În interiorul acestor coline trec țevi care colectează gaz, care este condus către o stație de cogenerare, din urma căreia se obține curent electric vândut în sistemul național.

    Există și o stație de prelucrare a levigatului (lichidul care se scurge din gunoi), unde se prelucrează câte 160 mc pe zi, din care 50% se direcționează ca apă tehnologică în canale, spre agricultură, iar restul e recirculat printr-un sistem de țevi în depozit.

    Tot în concesiunea FCC Environment se află și stația de compostare din imediata vecinătate a gropii, care preia gunoiul biodegradabil (resturi de alimente, frunze, crengi etc.) și îl fermentează în cele 5 tuneluri, după care îl pune spre vânzare, sub formă de îngrășământ natural.

    FCC Environment ia în considerare să renunțe la Stația de Compostare

    Directorul Florian Pop ne-a spus că, din păcate, stația de compostare nu funcționează la capacitatea pentru care a fost construită, primește doar 10.000 tone de gunoi biodegradabil pe an, față de 20.000 tone cât ar fi trebuit. Din aceste 10.000 tone, se produce în jur de 5000 tone de compost, din care doar aproximativ 500 – 1000 tone de compost de foarte bună calitate.

    Concesiunea acestei stații este semnată până la sfârșitul acestui an, iar directorul FCC ne-a mărturisit că nu știe dacă mai este rentabil pentru companie să continue această activitate acolo.

    Încă 10 hectare disponibile pentru groapa de gunoi

    Deși inițial, în anii 2000, groapa de gunoi deservea doar municipiul Arad, acum deservește întregul județ. Operatorii de salubritate din diferitele zone ale județului deversează gunoiul la cele patru stații de transfer (Bârzava, Chișineu Criș, Sebiș și Ineu), iar de acolo este transportat aici, la groapa de la Arad.

    groapa de gunoi arad fcc environment 2

    FCC Environment are în concesiune groapa de gunoi de la Arad până în anul 2032. Din totalul de 26 hectare disponibile, la închiderea sectorului încă activ vor fi umplute 16 hectare. Rămân astfel disponibile încă 10 hectare pentru următoarele sectoare care vor fi construite pe an ce trece.

    Cu toate că se plănuia construirea a încă 3 sectoare suplimentare în acest an, directorul ne-a declarat că ulterior s-a luat decizia să se amenajeze doar două (sectorul 16 și 17), din motive financiare.

    Precum multe alte companii și instituții, și FCC a resimțit perioada de criză în care toate prețurile au explodat. Din această cauză, încă din primăvară, a timis o solicitare către ADI SIGD (asociația care gestionează deșeurile la nivelul întregului județ) pentru a mări tariful de operare a gropii de gunoi, însă ADI SIGD încă nu a emis o decizie în acest sens, solicitarea fiind încă în procedura de analiză. Vorbim de o majorare cu 6% a tarifului.

     

    Citește și:

    • Un nou pas pentru protejarea mediului. S-a inaugurat stația de compostare de la Arad | Foto • Video • Special Arad

    • CJ Maramureș a cerut să arunce la groapa de gunoi din Arad 10 mii de tone de gunoi • Special Arad

    • ISU a reușit să stingă incendiul de la groapa de gunoi din Arad. A ars o tonă de deșeuri plastice • Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. E foarte bine că există activități conexe, care prelucrează tot ceea ce se poate obține din gunoi.
      … Dar NU sunt de acord cu afirmația dir. Florian Pop că „stația de compostare nu ar fi rentabilă”; eu consider că scopul acesteia este, ÎN PRIMUL RÂND, Să REDUCĂ DIN „MUNTELE” DE GUNOAIE, si abia apoi câștigul financiar.
      .
      Ok, probabil că ea consumă energie și ar trebui să lucreze la capacitate maximă…; nimeni nu-i interzice să functioneze „în hopuri”, adică să astepte până i se strânge suficient gunoi și abia apoi s-o pornescă… 🤔
      .
      Dar să renunțe de tot la Stația de Compostare și apoi să solicite terenuri suplimentare de depozitare a gunoiului (pt că „muntele” va crește mai repede decât dacă o parte din el ar fi prelucrat în compost și valorificat), NU MI SE PARE FAIR-PLAY !!!
      .
      Prin „groapă de gunoi ecologică”, eu înțeleg să extragi din gunoi TOT CE POATE FI RECICLAT, nu DOAR ce este rentabil ! 😉

      +2 voturi
      +1
      -1
      • Dacă renunță FCC la stație, nu înseamnă că stația nu mai funcționează, ci că Primăria trebuie să găsească o altă companie care să o ia în concesiune. Fiind vorba de o firmă privată, normal că primează bugetul. Interesul e al municipalității să facă acea stație operațională, nu al unui privat, căci privatul mereu va analiza doar profitul.

        În plus, motivul pt care ea nu funcționează în parametri este pt că întregul sistem de colectare selectivă din Arad știm foarte bine că nu e implementat cum trebuie, iar aici intervine responsabilitatea ADI SIGD care are acest rol de monitorizare.

        +3 voturi
        +1
        -1
    2. Înțeleg că o firmă privată trebuie să fie profitabilă, dar eu înțeleg ca „gestionarea ecologică a gropii de gunoi” ca UN ANSAMBLU DE ACTIVITĂȚI DE ECOLOGIZARE, unele mai profitabile, altele mai puțin…
      .
      Haideți să facem un mic exercițiu de imaginație:
      – dacă această firmă, ca FCC Environment, ia doar „crema” activităților de ecologizare RENTABILE, cine va fi „prostul” care le va lua pe CELE NERENTABILE și, mai ales, CUM SE VA AUTOSUSȚINE acesta să funcționeze, dacă a rămas doar cu „resturile nerentabile”…? 🤔
      .
      Nu sunt un specialist în domeniu, dar știți ce prevăd eu..?
      Că, odată scoasă, din activitățile FCC Environment, producerea și valorificarea compostului, această activitate VA RĂMÅNE „MOARTĂ” PE VECI, iar „muntele” de gunoaie din vecinătatea Aradului, VA CREȘTE GALOPANT și va necesita noi și noi terenuri pe care să se extindă …😣
      … Că, din nou unii vor rămâne cu „crema” profitului, iar arădenii cu „praful de pe tobă”…
      .
      PS:
      Probabil vă întrebați de ce „îmi tot bag nasul în toate”…?
      Simplu: PT CĂ M-AM SĂTURAT SĂ FIM LUAȚI DE PROȘTI !!!!
      .
      Da, sunt de acord că unii se zbat să facă profit, dar cu o condiție: să „nu intre cu bocancii” ÎN DREPTURILE ALTORA!😉
      În rest, e f. ok să te zbați să faci o activitate profitabilă…

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Nu mă întreb defel de ce vă „băgați nasul”, din contră. Mi se pare o atitudine sănătoasă pt un cetățean responsabil să se intereseze de astfel de lucruri. Pentru asta și scriem aceste articole, pentru a vă aduce la cunoștință cum se prezintă situația 🙂

        +2 voturi
        +1
        -1
    3. Eu sper doar să fi rezolvat problema incendiilor și vara asta să fie prima fără vreun incendiu.
      În altă ordine de idei mi se pare ca locația gropii de gunoi din Arad e mult prea aproape de oraș și deși pt firmă e convenabil pt dezvoltarea orașului nu este deloc.

      +2 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    3 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.