joi, 13 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Noul contract cu FCC Environment pentru groapa de gunoi va înăspri regulile

  de Raluca Medeleanu | 2 octombrie 2023, 4:10 PM | Administraţie

  0

  Groapa de gunoi a Aradului

  Mai multe proiecte de hotărâre ce privesc gunoiul care ajunge la groapa de gunoi din municipiu au fost votate, astăzi, de consilierii locali, în ședința care a avut loc în Sala Ferdinand a Palatului Administrativ. Modificările nu vor afecta în vreun fel populația, ci ele vizează, printre altele, înăsprirea penalizărilor pentru firma care administrează groapa.

  De la momentul în care s-a aprobat, acum doi ani, studiul de oportunitate inițial, care vizează întregul serviciu de gestionare a deșeurilor de pe raza județului Arad, au apărut mai multe modificări legislative. Ca urmare, un prim proiect votat de consilieri a fost cu privire la adaptarea acestui studiul la cerințele actuale.

  Cel de-al doilea proiect a vizat contractul de concesiune a depozitului (adică a gropii de gunoi), care tot din cauza schimbărilor legislative la nivel național, a necesitat schimbarea părților între care a fost încheiat. Dacă la început era semnat doar între FCC Environment (în a cărei administrare se află groapa) și Primărie (Municipiul Arad),  de acum va fi semnat între ADI SIGD, în calitate de reprezentant al tuturor UAT-urilor din județ, și FCC Environment.

  Amintim că la groapa de gunoi din municipiul Arad ajung atât deșeuri industriale cât și deșeurile „de la populație”(persoane fizice sau juridice) adunate din municipiu și de la stațiile de sortare existente în județ. Contractul modificat acum vizează acest ultim tip de deșeuri, cel „de la populație”.

  „Noul cadru legislativ a impus fracționarea, împărțirea obiectului contractului, iar contractul pentru deșeurile municipale trebuie să fie încheiat de acum cu ADI SIGD.  Ministerul ne-a trimis adresă oficială în care scrie că trebuie să facem contract de delegare cu FCC-ul. Bineînțeles că nu o să facem un cadou FCC-ului, ci am stabilit reguli, clauze… O negociere întreagă a fost. Acum, din cauza că prima procedură realizată în februarie a fost anulată, din motive tehnice, până în 31 decembrie trebuie încheiat obligatoriu contractul, că altfel se închide depozitul. Vorbim strict de deșeurile municipale, adică ce se adună de la oameni și firme, nu și deșeurile industriale. Acum am trimis în Consiliile Locale, la toate cele 78 UAT-uri, ca să aprobe din nou documentația. În urma hotărârilor, urmează să fie o adunare AGA, unde se va aproba documentația și apoi se dă drumul la procedura de negociere”, ne-a explicat Oana Țolea, de la ADI SIGD.

  Dacă FCC Environment nu își va respecta obligațiile, va suporta penalități

  Noile legi adoptate la nivel național aduc mult mai multe obligații asupra firmelor care activează în domeniu, iar de acum FCC Environment are clauze contractuale suplimentare, pe care dacă nu le va respecta se va alege cu amenzi – măsură care nu exista în contractul anterior.

  „Nu s-a schimbat altceva nimic, tariful este același, dar s-au adăugat însă o grămadă de obligații pentru FCC. În sensul că vor fi penalități dacă nu depozitează conform legislației. Deși, până la ora actuală, activitatea lor a decurs fără incidente și-au respectat obligațiile contractuale, doar că noi a trebuit să ne asigurăm că de acum sunt cele dictate de legea nouă, nu cele care existau până la ora actuală. De acum, dacă nu își vor respecta obligațiile, vor plăti penalități. Și nu sunt puține, sunt 5000 lei, 10.000 lei, depinde de încălcare. În practică, s-a dovedit că nu au făcut așa ceva, dar în eventualitatea în care ar face pe viitor, o să fie buni de plată”, ne-a mai spus Oana Țolea.

  Contractul de delegare trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024 și va fi pe o perioadă de 8 ani și jumătate, până în 27 iulie 2032, când încetează și contractul de concesiune cu Primăria.

   

  • Citește și: Groapa de gunoi a Aradului va fi extinsă până în noiembrie. Cu ce dificultăți se confruntă FCC Environment · Special Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  5 + 0 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.