sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Din lipsă de uși, pentru elevii de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta drumul spre „acasă” a început la Filarmonică

    de Raluca Medeleanu | 11 septembrie 2023, 10:42 AM | Administraţie | Educaţie | Recomandările editorilor

    5

    Săptămâna a început cu multe emoții pentru profesorii, părinții și elevii de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta, întrucât pentru ei momentul are o semnificație importantă, înseamnă reîntoarcerea „acasă” după o așteptare mult prea lungă.

    Au trecut 4 ani de când clădirea istorică a colegiului a început să fie reabilitată, iar acum, odată cu începerea noului an școlar, elevii vor putea reveni în clasele din sediul original. Totuși, nici măcar acum nu a mers totul ca la carte, festivitatea fiind organizată nu la școală, ci în sala filarmonicii, nici orele nu vor începe de mâine direct în clase, ca în restul școlilor, ci „poate joi”, pentru că meșterii încă nu au montat toate ușile noi din lemn masiv.

    Pentru acest lucru, s-a optat ca noul an școlar să debuteze direct cu programul Săptămâna Verde. Elevii împreună cu profesorii vor face activități specifice, în aer liber, tocmai pentru a da răgaz suficient meșterilor.

    Toate cele 39 de clase revin la sediul original al colegiului

    festivitate deschidere an scolar colegiul national elena ghiba birta la filarmonica 1

    Totuși, mai e extrem de puțin până când toate cele 9 clase primare, 8 de gimnaziu și 22 de liceu vor cunoaște adevărata casă a colegiului, clădirea monument istoric, veche de 150 ani, de pe Bulevardul Dragalina, respectiv clădirea mai nouă alipită, ambele care la ora actuală au deja mobilierul în clase, în așteptarea elevilor.

    „Pentru Colegiul Național Elena Ghiba Birta este un început special, pentru că după patru ani de reabilitare ne întoarcem acasă. Toată lumea este bucuroasă, plină de emoție. Au fost eforturi foarte mari, încă nu e totul perfect, dar este foarte important că ne întoarcem acasă cu toate cele 39 clase pe care le avem în acest moment. Noi când am plecat nu aveam toate clasele în clădirea școlii, ci funcționam cu 4 clase de nivel primar la Seminarul Ortodox, de aceea este un moment important. Clădirea este reabilitată, este reconfigurată și ne întoarcem cu toții acasă, aproximativ 950 elevi în acest moment”, a declarat pentru Special Arad prof. Laura Putnic, directoarea colegiului, înaintea festivității de deschidere a noului an școlar.

    În discursul său adresat elevilor și părinților, directoarea a ținut să-i mulțumească și viceprimarului Lazăr Faur pentru că de ceva vreme și-a asumat personal supravegherea proiectului, făcând nenumărate vizite pe șantier și vorbind direct cu muncitorii. Prezent și el la festivitatea de la Filarmonică, viceprimarul a făcut pe această temă și o glumă, spunând că atât el cât și profesorii de la Ghiba Birta au visat în ultima perioadă doar uși.

    Pașii reabilitării de 3 milioane de euro proveniți din finanțare PNDL au fost recapitulați și prin intermediul unei prezentări de tip Power Point proiectată la festivitate.

    Patru ani grei, de cumpănă, pentru profesorii de la Colegiul Național Elena Ghiba Birta, care s-au lovit de vorbe de ocară

    festivitate deschidere an scolar colegiul national elena ghiba birta la filarmonica 3

    Pentru colectivul profesoral și administrativ al colegiului, cei 4 ani au fost o perioadă extrem de dificilă. Clasele au funcționat în mai multe părți ale orașului: la școala Aurel Vlaicu, la liceul Caius Iacob, la Seminarul Ortodox, respectiv la clădirea de pe str. Eminescu aparținătoare Fundației Vasile Goldiș, iar birourile au fost și ele mutate într-o altă parte. Elevii nu au mai beneficiat cu toții de curte, nu au mai avut laboratoare, dar colectivul profesoral s-a străduit să le ofere aceeași educație ca și până atunci.

    Aceste greutăți a dorit să le aducă în atenție și directoarea adjunctă a Colegiului Național Elena Ghiba Birta în discursul său din cadrul festivității de deschidere a noului an școlar:

    „Despre perioada în care totul era atât de greu, totul părea atât de sumbru, se vehiculau texte precum: «eeeh, Ghiba Birta, nu mai e ce a fost la Ghiba Birta! Sunt vai de capul lor! A decăzut școala»… Nu a decăzut școala! Am fost o echipă. Colegii mei dascăli au avut grijă să suplinească, ei oamenii, ceea ce nu am avut. Nu am avut calculatoare de ultimă generație, nu am avut la dispoziție laboratoare, nu am avut curtea școlii peste tot unde am funcționat, dar am avut niște oameni, niște dascăli care au știut că dacă vrem, putem împreună. Și rezultatele nu au întârziat să apară.

    În acești patru ani, avem sute de premii și mențiuni. În fiecare an am avut aproape de sută premii și mențiuni la olimpiade și concursuri școlare, de la județ, la regiune, la națională. Mai mult decât atât, am fost implicați în centrul de excelență tot timpul, am avut zeci de elevi care au participat la mobilități, în străinătate, în proiecte; am avut sute, îmi vine să zic chiar mii și nu cred că greșesc de elevi de-ai noștri implicați în proiecte de voluntariat. O să vedeți cât de minunat vă simțiți atunci când puteți împreună să faceți bine cuiva. La Ghiba Birta, lucrul acesta se întâmplă permanent. Suntem și centru Cambridge, derulăm examene Cambridge și acest lucru se vede și la copiii noștri. Sute de elevi, în ultimii 4 ani, au obținut rezultate remarcabile la aceste testare internațională.

    Și nu în ultimul rând, absolvenții noștri decid în proporție de 98-99% să continue traseul academic. Ne mândrim cu toți absolvenții, și cu cei din țară, și cu cei din afara țării. Avem mulți copii grozavi care sunt la universități în străinătate, dar poate cel mai cel dintre toți este cel care este student la Sorbona, Ovidiu Țiu!”, a spus prof. Camelia Avramescu, directoarea adjunctă a colegiului.

     

    •  Mai multe detalii despre faza la care se află proiectul de reabilitare, aici: Deși încă nefinalizată, Ghiba Birta ar urma să primească din nou elevii, începând cu 11 septembrie · Special Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Se vor putea muta, dupa spusele constructorului, de la 1 ianuarie 2024. Lucrarile interioare si subsolul sunt in plin elan de terminare. Este o lucrare grea, inceputa cu stangul deoarece s-a dat proiectarea, verificarea proiectului si executia unei singyre firme. Si asa cei din primarie s-au spalat pe maini. Oare cand se vor face presiuni ca functionarii publici din primarii sa isi faca treaba si sa respecte etapele si sa nu le topeasca intr-una adjudecand lucrarile numaiconstructorului. Este ca si cum pui lupul paznic la oi. Deci prima data sa faca licitatia pentru expertizare ( unde este cazul), apoi pentru proiectare, cand este gata sa faca licitatia pentru verificarea proiectului si numai dupa sa se faca licitatia de executie. Doamnilor si doamnelor ziariste incercati sa obtineti acest lucru ca la ora actuala toate lucrarile din bani publici sunt asa.

      +3 voturi
      +1
      -1
    2. Apropo de școală și educație ce am observat eu despre părinții tineri din societatea românească e că 50% dintre ei au devenit părinți fie prin accident, fie sa repare o relație/căsnicie, fie și ăștia sunt cea mai mare parte din cei 50% Sa fie în rândul lumii ca așa au fost îndoctrinați de mici ca tra sa faci un copil și sa plantezi un copac restul detaliilor ne mai contând.
      Și detaliile le sesizezi din ce educație le oferă copiilor, cei 7 ani de acasă pruncii unora parcă sunt scăpați efectiv de la zoo, iar alți părinți își tratează odraslele ca pe animalele de companie de genul crește și el pe lângă noi.
      Vocația de părinte în general ți-o descoperi înainte de a fi părinte de ex ai avut grija de un frate mic șamd.
      În concluzie nu există o menire universală ca toți sa fim părinți desi asta se induce de către biserica etc. Decat unii sa lase în urmă oameni care nu fac cinste cuvântului om mai bine sa nu lase deloc.(cazul 2 Mai este un exemplu elocvent)

      +1 voturi
      +1
      -1
    3. Va rog sa ii puneți zilnic la ziar, si sa postati zilnic realitatea acestui colegiu, reabilitarea cladirii nu este gata, curtea un adevarat șantier, activități in prima săptămână numită,, verde,, nimic(adica de pe azi pe mâine de la 9 la 11 la picnic, de la 9 la 11 la tenis,, etc) ;orar nu, probabil nu s au putut concentra pt ca nu au uși, manuale cine stie cand. De la un numar de aprox 1400 de elevi s a ajuns in jur de 950, oare de ce? Dar ne lăudăm cu investitia de 3 mil de euro si implicarea administratiei publice locale alaturi de dna director. Ma intreb dacă nu există un corp de control al ministerului de resort sa intrebe isj ul si conducerea colegiului cum isi justifica activitatea, o curte de conturi, un dgaspc care este vis a vis sa vedem cum e cu dteptul la educație etc

      +2 voturi
      +1
      -1
    4. Rog pe această cale presa să facă o vizită colegiului nostru. Deși nu iese nimeni în public, niciun profesor sau elev nu este mulțumit de aceasta „renovare” de 3 mil. de euro. Școala arata dezastruos, clasele nu au dotări, curtea, sălile de sport și nici câteva săli de clasă. Direcțiunea, cancelariile (pentru că sunt 2) și secretariatul sunt finalizate, în timp ce elevii fac ore cate 2 clase odată în aceiași sală. Vă rog să veniți să aruncați o privire, merită văzut dezastrul.

      0 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    7 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.