Deși încă nefinalizată, Ghiba Birta ar urma să primească din nou elevii, începând cu 11 septembrie
Elevii de la Ghiba Birta ar urma să se întoarcă în clase, înapoi în școala lor, la începutul noului an școlar, după ce timp de 4 ani au învățat într-o locație provizorie. Atât timp a trecut de la începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii monument istoric încât o întreagă generație nici nu a avut șansa să-și cunoască sediul original.
Cu mari întârzieri și penalizări din partea Primăriei, firma care s-a ocupat de șantier ajunge cu lucrările în punctul în care sălile de clasă de la Ghiba Birta pot primi elevi. Totuși, proiectul nu este în întregime gata nici acum, elevilor urmând să le fie interzis accesul în curte, întrucât acolo va fi în continuare șantier.
Trebuie menționat că deși Vesa Construzioni este firma care a câștigat licitația, pe parcurs a subcontractat proiectul la Meșteri Pricepuți SRL, a căror muncitori sunt cei care au adus lucrările în stadiul actual.
Pe lângă întârzierile acumulate din cauza constructorilor, respectiv la un moment dat lipsa virării banilor de la Guvern (reabilitarea e finanțată prin PNDL), finalizarea lucrărilor a fost decalată și din cauza schimbării cerințelor ISU, care a solicitat anul trecut să se construiască și un bazin de apă în curte, care să asigure un debit suficient de apă în cazul unui incendiu.
Totuși, anul școlar 2023-2024 va începe la sediul Colegiului Național Elena Ghiba Birta cu elevii înapoi în sălile de clasă. Cu toate acestea, Primăria ne informează că va continua să achite chiria pentru imobilul de pe str. Mihai Eminescu, întrucât acolo urmează să fie mutați elevii de la alte unități de învățământ care urmează în viitorul apropiat să fie modernizate.
„Lucrările de reabilitare a clădirii în care funcționează Colegiul Național Elena Ghiba Birta au intrat în linie dreaptă. Primele clase sunt deja pregătite să-și primească elevii odată cu primul clopoțel al noului an școlar. În desfășurare sunt lucrările de montare a ușilor de la sălile de clasă. Lucrările rămase de executat vizează finisaje la subsol clădirii de pe Bvd. General Dragalina și amenajarea curții interioare unde, pentru siguranța elevilor, accesul va fi interzis până la finalizarea lor.
Contractul de închiriere pentru imobilul situat în Arad, str. Mihai Eminescu nr. 15, încheiat între Fundația Universitară Vasile Goldiș Arad şi Municipiul Arad a fost prelungit până în data de 30.06.2024, întrucât va fi nevoie de mutarea altor clase aparținând unităților de învățământ ce urmează să fie reabilitate prin PNRR. Pentru spațiul de pe strada Mihai Eminescu se plătește o chirie de 4.000 de euro pe lună”, a declarat pentru Special Arad Ralu Cotrău, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.
Comentariile portalului
La mulți ani ,sa fi cuminte sa nu te dea afara !!!
E "bine" ... Toată lumea își dorește copii genii ale ... teoriei. Cu posturi călduțe, muncă de birou sau științifică, funcții, management, etc. ; nimeni nu-și doreș (...)
In tren DE CE nu se verifica?-Am fost in 1763 duminica noaptea din Cluj.in vagonul3-doi mucaliti(am inteles romi de prin Iasi ce mergeau la Timisoara)se tot (...)