sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Doctori Horroris Pauza: Iustin Marinel Cionca-Arghir (III)

    de Lajos Notaros | 6 aprilie 2023, 9:05 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    6

    (foto: Iustin Cionca / Facebook)

    Ei, acum, după ce am terminat cu Nuambăr Uan, venim cu doctorii noștri arădeni în ordinea descrescătoare a poziției lor ocupate în politica arădeană.

    Începem, așadar, cum e în acte, cu Iustin Marinel Cionca-Arghir, președintele Consiliului Județean Arad, doctor în drept, din 2014, la Universitatea de Vest „Lucian Blaga” din Sibiu.

    Având în vedere că Domnul Cionca și-a terminat studiile universitare în drept în 2004 – la aproape patruzeci de ani – la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, se pune întrebarea de ce studiile doctorale nu le-a făcut tot acolo, de ce a trebuit să se obosească până la Sibiu.

    Explicația este simplă: universitatea arădeană nu are școală doctorală. Și nu numai în drept. Și să nu uităm de masteratul de la „Aurel Vlaicu” din anul următor în managment și finanțarea din administrația publică locală. Off…

    Până aici ar fi oarecum normal, problema începe atunci când pătrundem în măruntaiele CV-ului Domnului președinte. Până în 1991, domnia sa a lucrat în comerț. La Pecica, desigur, că este de acolo. Nu știm, nu reiese din CV dacă avea și calificare, o școală profesională, ceva, sau doar așa, pur și simplu, pe baza celor zece clase obligatorii pe atunci.

    Privind studiile sale ulterioare intrării sale în politică, avem o problemă: nu apare liceul. În 1991, când s-a lăsat de comerț, domnul președinte avea 25 de ani. Fără liceu, după cum reiese din CV. Intră în politică, devine, spre sfârșitul anilor ’90, alături de Igaș și Ioțcu, membru în trioul instrumental cu care vine Falcă să îi înlăture pe cei deja consacrați în politica arădeană.

    Între 2000 și 2008 este primar la Pecica și în acest timp studiază la Universitatea „Vasile Goldiș”. Decurge de aici că în timpul scurs din 1991 până în 1998, când se înscrie la universitate, a reușit să obțină și diploma de bacalaureat. Foarte frumos, dar ne întrebăm, oare de ce nu apare acest lucru în CV? Nu dă bine, nu e un liceu de prestigiu sau e obținută la cursuri serale sau chiar fără frecvență?

    Noi, chiar dacă avem unele informații, nu spunem nimica, în fond este cât se poate de clar că la „Vasile Goldiș”, domnul primar de Pecica, neoficial – ca toți politicienii care își completau studiile neglijate –, a fost la fără frecvență. Oficial, desigur, vedem în CV, apare „la zi”, nici nu înțelegem de ce trebuia menționat acest lucru. Poate din cauza „seralului” de la liceu?

    Am zis la fără frecvență la Goldiș fiindcă nu e mare lucru să îți dai seama că la patruzeci de ani, primar de Pecica, prima ta grijă și preocupare nu este să fii prezent la cursurile de la Goldiș. Una e când intri la universitate după terminarea liceului, la 18 ani, și nu ai altă treabă decât să studiezi, să fii din ce în ce mai bun în domeniul studiat, ca la sfârșit, la 22-23 de ani, să obții o diplomă universitară ca lumea. După care, dacă vizezi o carieră universitară sau în cercetare, să te apuci de studiile doctorale în domeniu.

    Cert este că Domnul Cionca nu a avut, și nici nu va avea vreodată astfel de intenții. Dacă în timp ce termina universitatea la Arad era primar la Pecica, studiile doctorale de la Sibiu le-a început în timp ce era deputat în – era să scriem Marea Adunare Națională – în Parlamentul României. Desigur, este foarte bine să ai niscaiva studii de drept dacă tot ajungi din lucrător în comerț deputat, dar să ai și doctoratul după toate astea este nițel cam peste mână.

    Ando si Cionca

    Dar ca să nu exagerăm, este adevărat, începând din 2012, după terminarea mandatului din parlament, Domnul Cionca a avut timp mai mult, fiind angajat la Compania de Apă, un fel de refugiu pentru oamenii lui Falcă rămași fără „coledzii”. Mă-nțeledzeți? Fiind și consilierul președintelui de atunci al CJA, Nicolae Ioțcu. Poate și Adrian Țolea. Vă mai aduceți aminte de ei? Toate astea, bineînțeles, până să ajungă el însuși președinte în 2016.

    Cu alte cuvinte, Domnul Cionca ar fi avut ceva timp să lucreze pentru doctorat, mai ales că tema nu avea nicio treabă cu politica. Spun asta pentru că dacă un politician se apucă să își dea doctoratul în drept, te aștepți să fie măcar legat de politică: drept constituțional, administrativ ori internațional, ori ceva pe acolo.

    Nu și Domnul Cionca, fostul lucrător în comerț, fostul primar, fostul deputat s-a arătat interesat de partajul dintre soți după divorț, tema lucrării susținute de Domnul Cionca, în 4 Octombrie 2014, în Aula Facultății de Drept din Sibiu, fiind, atenție: Partajul bunurilor comune ale soților. Să mai menționăm, doar așa pentru exactitatea documentării, conducătorul lucrării a fost Prof. univ, dr. Ioan Leș.

    O temă foarte interesantă pentru un avocat care se specializează în divorțuri, dar, ne întrebăm și noi, ce să facem, oare ce avea în minte Domnul Cionca atunci când și-a ales această temă?

    Sau a fost mult mai simplu, în fond toate aceste pseudo-doctorate, aceste afaceri cu diplome depind de bunăvoința și capacitatea de muncă a conducătorului lucrării. Cel care propune tema – eventual o lucrare mai veche, asemănătoare, care nu trebuie decât copiată cu mici modificări – sau o însăilare de texte de ici-colo, de peste tot, de care se ocupă tot conducătorul lucrării.

    El în persoană sau colaboratorii săi contra cost de tot și de toate până la urmă, în fond este cât se poate de clar că doctoranzi precum Domnul Cionca n-au auzit în viața lor de regulile elementare ale folosirii surselor și ale citării…

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Este adevărat, dar ăia au un efect de corupție a societății mai redus. Cei care ar trebui să vegheze la calitatea și performanța învățământului, adică cei din politică și administrație, dar care se folosesc de această corupție, ”luîndu-și, pe influență și bani, diplome, ei, aceștia sunt cauza de fapt…

        +5 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    5 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.