Profesorii preuniversitari arădeni cu doctorat sunt forțați să-și dea acordul pentru reducerea salariului

  de Raluca Medeleanu | 4 septembrie 2017, 11:27 AM | Culise | Recomandările editorilor

  3

  Nici nu a început încă școala că unele cadre didactice au fost întâmpinate, la unitățile de învățământ unde sunt încadrate, cu vești mai mult decât proaste. Despre ce vorbim? Se pare că Ministerul Educației a trimis în școli „formulare” prin care cadrele didactice care au terminat studiile doctorale trebuie să-și dea acordul să li se scadă salariul.

  Aceștia au fost puși în postura de a semna că sunt de acord cu una dintre cele două variante:

  1. Fie renunță la sporul de 15% care le revine în plus față de salariul de bază. Sporul respectiv se oferă cadrelor didactice care au titlul științific de „doctor”, indiferent de data obținerii acestuia, potrivit legii 193 din 2016, iar după această anulare a sporului, rămân încadrați ca profesori cu gradul 1.

  2. Fie își păstrează sporul de 15%, dar coboară ca statut la încadrarea de profesor cu definitivat.

  Lucrul cel puțin „interesant” este că aceste formulare și-au făcut apariția în școli, fără nicio discuție în prealabil, de parcă ele ar fi apărut efectiv „din senin”. La ora actuală, nu cunoaștem dacă acest lucru s-a întâmplat și la alte școli din România, sursele noastre ne-au oferit informații doar despre situația din municipiul Arad.

  Un cadru didactic din Arad, care dorește să-și păstreze anonimatul din motive evidente, a declarat pentru Special Arad că este foarte jignit de situația în care a fost pus: „Situația este incalificabilă uman, este o lipsă de eleganță crudă! Omul este în stare de șoc și nu apucă să proceseze ce se întâlmplă că și semnează, apoi se declară că măsura a fost făcută cu acordul lor…  Din păcate noi suntem o mică, mică minoritate… (n.red. „noi” – cadrele didactice preuniversitare cu doctorat). Lucrurile s-au făcut vineri, ca până luni să se poată întămpla multe… Iar luni o să declare că totul a fost făcut cu acordul nostru?” 

  Cadrul didactic arădean ne-a declarat că, alături de alții aflați în această situație, va depune o cerere prin care solicită justificarea direcțiunii școlii pe ce bază vor avea salariul diminuat și în baza cărei legi sunt condiționați să revină la definitiv plus sporul de doctorat.

  Inspectoratul Școlar Județean Arad nu știe nimic despre această măsură

  Am contactat ISJ Arad pentru a cere lămuriri despre presiunea care se pune pe cadrele didactice deținătoare de doctorat din mediul preuniversitar. Purtătorul de Cuvânt al ISJ ne-a mărturisit că instituția nu știe nimic despre așa ceva, dar ne-a asigurat că va reveni în scurt timp cu lămuririle necesare.

  Vom reveni cu poziția ISJ Arad în momentul în care vom primi un răspuns.

   

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Dar lipsa ACUTA de cadre didactice de la univ Vasile Goldis ? Aia nu este prezentata publicului. ARACISUL doarme sau pleca cu burta plina dupa controalele de la Goldis?
   Rusinea invatamantului romanesc ! Cadre didactice obligate sa faca 3-4-5 norme desi nu au nicio legatura cu specialitatea lor . Goldis ! Rusine !
   Facultate care functioneaza ilegal !

   +4 voturi
   +1
   -1
  2. Bine le face la “doctori”! N-au niciun drept la bani în plus, cel puțin din două motive: 1. Cei mai mulți sunt niște plagiatori ordinari, care au obținut titlul de doctor fără drept. 2. Ce impact didactic are titlul și pregătirea de doctor în învățământul preunuversitar? Știu profesori care sunt doctori într-o specialitate dar predau cu totul altceva, încasând însă procentul în plus la salariu. Doctoratul în România de azi = o afacere de toată jena!

   --1 voturi
   +1
   -1
   • Logica de romanache care…poate nu a excelat prea mult academic?

    1. Doar fiindca exista doctori si “doctori”…”bine le face”, in sensul ca…hai sa-i ardem pe toti, ca sa nu scape niciun vinovat, si pe aia inocenti ii trecem la victime colaterale? De parca asta ar si fi motivatia din spatele acestei actiuni… Nu stiu daca realizezi, dar ai demonstrat o fibra puternic comunista cum nu am mai vazut de multa vreme :). Ce grobian esti, mai stimabile!

    2. Daca ai fi fost la vreun liceu de elita (absolvent de “C. D. Loga” aici), ai fi fost fortuit sa lucrezi sub obladuirea unor astfel de profesori. Cum tu nu pari prea plimbat pe la scoala, cea ce “stii tu”, este, din nou, limitat.

    In concluzie: nu fii romanul tipic, semi-doct, care vorbeste numai pentru a se afla in treaba. Deschide gura cand apare cate un subiect la care te pricepi cu adevarat.

    Disclaimer: nici macar ruda in invatamant nu am. Numai ca vin dintr-o generatie in care imvatamanutl acesta insemna ceva, si ne respectam profesorii.

    +3 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  1 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.