vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Enola Day – Doctori Horroris Pauza: Gheorghe Falcă (II)

    de Lajos Notaros | 30 martie 2023, 8:35 AM | Opinii | Recomandările editorilor

    15

    Trecem așadar la subiect: evaluarea doctoratelor oamenilor politici arădeni. Azi, Gheorghe Falcă.

    Nu ne ocupăm de doctoratele celor din învățământul superior, urmând linia indicată de colega Adriana Barbu, analizăm doar cele care au interes public major, fiind vorba de oameni aleși să administreze treburile comunității. Cu universitarii să se ocupe organele abilitate și înainte de toate universitatea la care lucrează. Vor avea treabă destulă, nu-i invidiem.

    Reamintesc cititorilor mei că în prima parte a acestei „excursii” am prezentat condițiile unui doctorat pe bune. Reamintesc doar cadrele principale: studii serioase universitare de bază, activitate științifică în domeniu, lucrare care conține o contribuție originală făcută la o universitate de prestigiu cu o școală doctorală recunoscută și apreciată de comunitatea academică.

    Îl mai introduc aici și pe doctorul Alin Fumurescu, profesor asociat de științe politice (politologie) la Universitatea din Houston, folosit nu de mult la Universitatea din Cluj ca expert extern în cazul doctoratului Domnului Lucian Bode. Dar apelez la renumele lui Fumurescu mai mult pentru că mi-a fost elev la Liceul Avram Iancu, actualmente colegiu național, din Brad și coleg acolo și cu Gheorghe Falcă, primul al cărui doctorat va fi discutat în cele ce urmează.

    Fumurescu 1

    Alin Fumurescu, fiu de doctori, mai precis medici, a terminat medicina la Cluj în 1993. Mai anevoios, fiindcă, implicat în evenimentele declanșate în Decembrie 1989, a lansat la începutul anilor 90 revista „Nu”, o publicație care a făcut ceva valuri în acei ani. Abia după asta a cotit-o spre vechea sa chemare, înscriindu-se la cursurile de filozofie de la Cluj, pe care le-a terminat în 1997, urmate de un master în științe politice la Columbia, în 2005, iar în cele din urmă doctoratul în domeniu la Bloomington în 2011, obținând și un premiu pentru lucrare, considerată cea mai bună în anul respectiv. Un parcurs exemplar de universitar care își încununează evoluția cu titlul de doctor în științe.

    Colegul său de liceu, poate chiar de clasă, nu mai rețin exact, Gheorghe Falcă a făcut și el studii superioare serioase. A terminat specializarea inginer de căi ferate, drumuri și poduri la Politehnica din Timișoara. Pe vremea aceea „Poli” avea un renume bine stabilit, inginerii care ieșeau de acolo fiind considerați de prima mână.

    După care, după cum știți, s-a aruncat în politică, ajungând la Arad în calitatea sa de june inginer de drumuri și politician promițător. Ultima sa lucrare la care a participat ca inginer este drumul de centură din nord, știți acela dincolo de Grădiște, da, acela care nu este terminat nici acum, având în vedere vestitele pasaje în ruină.

    A urmat o fulminantă carieră politică în care efectiv a monopolizat politica arădeană în ultimele două decenii, cei mai mulți dintre „doctorii” care vor mai fi discutați aici fiind creațiile sale.

    Nu-i de mirare că văzându-i – ajunși în sinecuri asigurate de el –, cum își completează studiile lăsate în paragină, actualul europarlamentar a realizat în cele din urmă că trebuie, neapărat, să aibă și el doctorat. Până aici nimic deosebit, iar dacă se apuca de studii de inginerie, era chiar de felicitat, însă nu, europarlamentarul a optat pentru un doctorat în comunicare. Și nu oriunde ci la fostul „Ștefan Gheorghiu”, academia de partid a PCR, transformată în ianuarie 1990 în prima facultate de jurnalism din țară.

    Lucrarea sa din 2015 am analizat-o atunci, nu mai are rost să intru în amănunte, ajunge doar să menționez încă odată titlul: „Imaginea mediatică a vieții religioase din România postdecembristă”. Și să citez din colegul său de școală de la Brad, cel care de o bună vreme are o rubrică de opinii în Dilema Veche, intitulată „nu ca-n perete” și care zice următoarele, ca membru în comisia de etică, despre lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode: „Mai întâi de toate, ne lipsește rușinea. Dacă n-ai nimic de adăugat la ce s-a scris deja, nu te face de rușine”.

    Cam asta este problema și în cazul lucrării lui Gheorghe Falcă. Fără studii și practică în presă sau/și în istoria și teoria religiei, bazându-se pe relațiile sale izvorâte din politică, a produs (el și/sau împreună cu alții) o lucrare de doctorat fără nicio valoare, doar așa ca să se dea mare și să dea bine la CV. Curios, totuși, doctoratul nu apare în CV-ul său de europarlamentar, cine știe, poate între timp, acolo, la Bruxelles, a realizat că valoarea nu este dată de hârtii și diplome, ci de competența și performanța reală.

    De altfel, cu Falcă este o problemă care în cazul celorlalți „doctori” despre care vom discuta nu se pune. Este în mod evident un tip inteligent, viclean și cu anumite calități pentru politică. Chiar dacă aceste calități sunt exploatate doar în interes propriu și personal, nu în cel al celor care l-au ales și pe care ar trebui să îi reprezinte. Problema sa nu este inteligența, ci caracterul.

    Și apropo de asta, observ – chiar și eu mi-am permis câteodată – miștocăreala adversarilor săi pe seama greșelilor de limbaj pe care le face mai ales în scris, dar ele apar și în vorbirea colocvială, chiar dacă nu sunt atât de evidente. Nu este vorba de incultură sau, mai precis, greșelile sale de limbaj au o cauză mai profundă decât cultura sa aproximativă.

    Am bănuiala că este vorba de o formă relativ ușoară de dislexie, un sindrom foarte interesant și complex având bază genetică. Însă dislexicii nu au problemă cu intelectul, dimpotrivă se situează peste medie la inteligență. Altfel spus, vorbim aici de un fel de boală, nu de absența competenței lingvistice.

    Închei tot cu colegul Alin Fumurescu, doctorul pe bune de la Bloomington: „În România avem o inflație de titluri și de forme fără fond. Pe vremea când încă îmi făceam doctoratul, mama mă tot întreba: «Da’ ce-ți ia așa de mult? Că pe-aici mai toată lumea are un doctorat!» Și nu glumea.”

    PS: Mulțumesc pentru „horroris” comentatorului LR.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

      • Ii simplu. Ea nu și-a propus să analizeze lucrările, ci să prezinte situația. Așa funcționează jurnalismul profesionist. Unii vin cu informația, alții comentează și analizează. Sau invers, depinde de temă, situație și moment. Și nici măcar nu este vorba de cine îți place sau de cine nu. E vorba de importanța temei, a subiectului, a personajului. Mie, de exemplu, tare nu-mi place de vecinul de vizavi, dar nu voi scrie de el în ziar fiindcă nu e o temă de interes pentru comunitate. E problema mea…

        +3 voturi
        +1
        -1
      • Pentru că Adriana Barbu a analizat doctoratele celor care sunt în conducerea ADMINISTRAȚIEI locale… ultima dată când am verificat, Gheorghe Falcă nu mai e primar, ci doar europarlamentar, deci nu mai are funcție în ADMINISTRAȚIE

        +2 voturi
        +1
        -1
      • Îmi permit, ce mă costă, să nu fiu de acord cu Dumneavoastră.
        Și am un avantaj: cunoașterea din interior a situației. În mod cert, Adriana Barbu, noua noastră colegă, trece printr-o perioadă mai grea, dar asta nu schimbă faptul că este una dintre jurnalistele de elită ale Aradului. Desigur, ca în toate, și aici sunt coborâșuri și urcușuri. Însă judecata cea reală, ce bună, se poate face doar în cele din urmă. la final, cum ar veni, chiar dacă asta este doar finalul unei perioade scurte din viața noastră.

        +1 voturi
        +1
        -1
      • Ați greșit adresa. Orice jurnalist de la Special Arad își permite să scrie și să critice pe cine dorește, atâta timp cât critica e bazată pe fapte documentate… Repet și aici ce am spus mai sus, căci se pare că nu s-a înțeles articolul colegei mele: acolo au fost analizate persoane care ocupă funcții din administrația locală. Subliniez locală. Falcă nu mai are o astfel de funcție, acesta fiind motivul pentru care lipsește din articole. Vă amintesc, poate ați uitat: primul articol era despre Primăria Arad, al doilea despre Consiliul Județean…. este domnul Falcă oficial pe acolo?

        +3 voturi
        +1
        -1
      • Aveți dreptate, nu am fost atent. Scuze,
        Dacă e vorba de asta, da, îmi recunosc vina. Mai ales că eu nu critic. Analizez.
        Și pe urmă mai e vorba și de gusturi. Eu nu sunt adeptul înverșunării care vrea cu tot dinadinsul să îl facă praf pe cel care e obiectul analizei și al discuției. Dimpotrivă, chiar și la această vârstă cred în posibilitatea ca omul să se schimbe. Unu pe care îl înjuri în mod sigur nu se va schimba…
        Ș-apoi mai e ceva: fiecare înțelege altfel un text. Nu intru în amănunte, depinde de foarte multe, dar înainte de toate de puterea de pătrundere. Și care se câștigă în timp…

        +1 voturi
        +1
        -1
    1. Ce-ai facut ma falconeti ai copiat .
      Macar daca o făceai ca si la Oradea acum erai smecher bă.
      Da tu cum te pricepi la constructi ca doar se vede ai reușite de cartea recordurilor ca durată esti tare Ba.
      E bine că mai ieși și tu prin presă că na ai și facut presa dacă esti și doftorant.
      Vai da no ii și de politică noastră cu doftoranti ăstea că de-aia e tara unde e cu personalitățile astea ce dau in laturi de deșteptăciuni.

      +1 voturi
      +1
      -1
    2. Dar ce părere are domnul profesor despre,, doctorul,, Meszar? Despre ultimele mișcări de trupe din club, până nu demult domnul profesor zicea că câr, că mâr, că nu o fi așa, că vedem, adică o dădea la întors ca la ultima localitate din județul Arad. Aceeași părere despre Meszar? Tot cu câr și mâr?

      0 voturi
      +1
      -1
      • Exact. Mai ales că nu este nici câr, nici mâr, chiar dacă aveți Dumneavoastră așa o plăcere să mă vedeți în corul care cântă la unison Oda mâniei.
        Eu în continuare consider că are un merit absolut: a adus UTA din pragul desființării în prima divizie, nemaivorbind de sferturile Cupei. Că este sub vremi și suferă efectele tipice pe care le poate produce o galerie de fotbal – vezi, știrea de azi cu U Cluj – este o altă poveste. Nu mă bag în afaceri despre care nu știu mare lucru, așa cum nici cei care strigă acum în gura mare, nu știu mai mult.
        Și da, consider, că la ora actuală nu este în Arad cineva care se pricepe mai mult la ce înseamnă să administrezi un club de fotbal.
        Mulțumit?

        +1 voturi
        +1
        -1
    3. Cred ca este exagerata aceasta solidarizare incrancenata in a raspunde comentariilor critice!
      Tocmai “glasul jurnalistilor” este cel care a girat in timp personajele din politica si administratia locala!
      Mai precis nu v-ati exercitat meseria punand presiune pe acestia atunci cand era cazul ci ati navigat in zona gri/neutra!
      Descurajator si deprimant e ca nu aveti nici o putere sa influentati schimbari in bine, sa faceti o campanie sustinuta de presa care sa genereze rezultate quantificabile in comunitatea locala…pentru asta e nevoie de infruntare!
      Simpla analiza nu e suficienta…induce si mai mult inertia or rolul presei este altul – asa cum desigur, specialist fiind, o stiti.

      +1 voturi
      +1
      -1
      • Dacă e vorba de mine, nu înțeleg exact la ce vă referiți. Răspund oricărui comentariu care reclamă un răspuns, indiferent că e favorabil sau ne. E o chestiune la care țin și pe care o fac de când lucrez online, fiind cam singurul din Arad care a făcut asta de la început.
        În ceea ce privește noțiunea de ”glasul jurnaliștilor” e cam cusută cu ață albă. Odată că a vorbi de jurnaliști la modul general este aiurea, tot așa cum a vorbi la modul general despre ceva concret, este chiar deplasat. Vorbiți despre jurnalistul cu care aveți treabă, nu vă ascundeți după forme dintr-astea pe care le reproșați chiar DVS jurnaliștilor. Nemaivorbind că în articol aveți un link la un articol de acum opt ani care analizează pe bune lucrarea de doctor al susnumitului, ceea ce cam contrazice cele susținute aici de DVS privind ”girarea” personajului.

        +1 voturi
        +1
        -1

    Scrie un comentariu

    8 + 8 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.