vineri, 19 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Încă un mare exemplu cu privire la „independența” Justiției: „Procurorul Marius Voineag, care l-a făcut scăpat pe premierul Ciucă, a fost propus la șefia DNA”

    de Special Arad | 2 martie 2023, 11:05 AM | Naţional

    1

    (foto: Inquam Photos / Ilona Andrei)

    PICCJ confirmă oficial: la data deschiderii de către Secția de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din cadrul Parchetului General a dosarului privind presupusul plagiat comis de premierul Ciucă în teza de doctorat, la conducerea SUPC se afla procurorul Marius Voineag, șeful adjunct al secției, propus acum de ministrul Justiției pentru șefia DNA, au anunțat jurnaliștii de la SPOT MEDIA.

    Este coincidență? Nu credem nici noi că numirea propusă de către ministrul Predoiu este întâmplătoare. De altfel, jurnalista Emilia Șercan, cea care a demascat plagiatului premierului Nicolae Ciucă, a și postat ieri pe Facebook și a atras atenția că este foarte periculoasă numirea lui Marius Voineag ca șef al DNA:

    „Ce se întâmplă în legătură cu numirea procurorului care va conduce DNA în următorii cel puțin trei ani este de-a dreptul înspăimântător pentru ce a ajuns justiția, sau mai bine spus independența ei. Procurorul propus de ministrul justiției Cătălin Predoiu pentru a prelua conducerea DNA este Marius Voineag, care pe data de 27 ianuarie 2022 se afla la conducerea Secției de Urmărire Penală și Criminalistică (SUPC) din cadrul Parchetului General (PG). De ce e importantă această dată și de ce e important acest amănunt? Pentru că este ziua în care un anonim depunea plângere la PG în legătură cu teza de doctorat a premierului Nicolae Ciucă, despre care scrisesem în data de 18 ianuarie 2022 că este plagiată. Deci plângerea este înregistrată nouă zile mai târziu.

    Plângerea a fost repartizată în aceeași zi – 27 ianuarie 2022 – la SUPC, ceea ce reprezintă un adevărat record pentru cine știe și înțelege culoarele de funcționare ale Parchetului General”.

    Procurorul Marius Voineag, deși adjunct al SUPC, se afla în acea perioadă la conducerea Secției pentru că șefa de facto era în concediu, potrivit unor dezvăluiri făcute azi de jurnalista Ioana Ene Dogioiu

    „Marius Voineag e cel care a ales procurorul căruia i-a atribuit instrumentarea dosarului, potrivit Ioanei Ene Dogioiu – textul ei de pe SpotMedia îl las în link. Acel procuror, care potrivit surselor mele s-a pensionat între timp, a început în aceeași zi urmărirea penală in rem cu privire la infracțiunea de însușire, fără drept, în întregime sau în parte, a operei unui alt autor pe care a prezentat-o drept creație intelectuală proprie (art. 197, alin. 1, din Legea dreptului de autor).

    Repet, că poate v-a scăpat. În aceeași zi în care s-a înregistrat plângerea, adică pe 27 ianuarie 2022, s-a început și urmărirea penală, iar informația asta nu mai e pe surse, ci e confirmată oficial chiar de Parchetul General. Celeritate, nenicule, celeritate!
    Toate aceste lucruri s-au întâmplat deși fapta de care era acuzat dr. Ciucă era prescrisă de 14 ani, iar procurorul Marius Voineag putea să constate lucrul acesta înainte să repartizeze plângerea.

    După două zile, pe 1 februarie 2022, procurorul de caz desemnat de Voineag descindea la Universitatea Națională de Apărare (UNAP), unde premierul dr. Ciucă susținuse teza de doctorat, și ridica toate documentele originale referitoare la teza acestuia, inclusiv teza în original.

    După câteva săptămâni s-a dus și la CNATDCU, de unde a ras și copiile documentelor. Rezultatul? Teza lui dr. Ciucă nu a mai putut fi verificată de Comisia de Etică a UNAP, așa cum s-a întâmplat, de exemplu, în cazul tezei lui dr. Bode, care a primit verdict de plagiator de la Comisia de Etică a UBB. Astăzi, dr. Ciucă se poate apăra cu faptul că nu are verdict de plagiat, deși toată lumea știe că e un plagiator.

    Cui datorează dr. Ciucă faptul că orice investigație academică în privința tezei sale a fost blocată? Procurorului Marius Voineag.
    Acum două zile, procurorul Marius Voineag a fost propus de subordonatul din guvern al lui dr. Ciucă, Cătălin Predoiu, ca procuror șef DNA”, a mai scris Emilia Șercan.

    Imagine din 02.03.2023 la 10.46

    „Șeful” Voineag a fost cel care a ales procurorul care s-a ocupat de teza premierului

    Reamintim că urmare a deschiderii dosarului penal de la finalul lui ianuarie 2022, procurorul de caz a dispus imediat ridicarea de la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” a tuturor documentelor care au legătură cu dosarul de doctorat al prim-ministrului Nicolae Ciucă, inclusiv teza de doctorat a acestuia.

    Academicianul Mircea Dumitru, președintele interimar al CNATDCU, declara în ianuarie anul trecut, pentru PressOne: „În momentul de față, ceea ce știm este că Universitatea Națională de Apărare a predat dosarul acestei teze de doctorat la Parchetul General”. Ulterior, documentele oficiale au fost ridicate și de la CNATCDU.

    În exercițiul atribuțiilor de șef SUPC, conform art 19 din Regulamentul de Ordine Interioară al Parchetelor, dl Voineag a fost cel care a și ales procurorul căruia i-a atribuit instrumentarea dosarului și care a dispus rapid ridicarea documentelor oficiale de la Universitatea de Apărare și de la CNATDCU.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    1. Normal,a inceput si continua depolitizarea justitiei . Gastile de la putere acum pot fura si spagui dupa bunul plac,desigur dupa o perioada de acomodare a noului procuror .Acum stiu ca au spatele asigurat,asa ca da-i bataie frate,ca vin alegerile si inca mai este carne pe ciolanul putred !!

      +1 voturi
      +1
      -1

    Scrie un comentariu

    0 + 5 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.