miercuri, 21 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Enola Day – Deștepți și proști! Sau invers?

  de Lajos Notaros | 2 iunie 2022, 8:24 AM | Opinii | Recomandările editorilor

  5

  Firesc și normal, cei deștepți s-au prins deja. Ei se prind încă înainte ca tu să le spui ceva.

  Ceilalți știu dinainte. Așa că aici nu vom găsi diferența dintre deștepți și proști. Și atunci unde? Unde vom găsi acel teren imaginar, un fel de No man’s land, unde trăiesc cei care nu sunt nici-nici. Sunt așa ca toată lumea, nici prea-prea, nici foarte-foarte, ei, cei care formează clopotul lui Gauss, ei, masa și greutatea.

  În era digitală a comunicației spontane și fără control, acest teritoriu este uitat pe vecie, ca un un fel de a fost odată ca niciodată. Că dacă nu ar fi fost, nu s-ar povesti atâta. Lumea a fost împărțită pe FB și alte site-uri de comunicare în deștepți și proști. Bineînțeles, cei care se țin deștepți știu exact cine sunt proștii. Problema apare doar când ne dăm seama că de fapt proștii nici nu există decât în viziunea celor care se cred deștepți și îi fac pe ceilalți proști. Așa că, asta este, trăim într-o lume a deștepților, prostia fiind de fapt o delimitare de cei care nu te aprobă pe tine ca deștept.

  Să luăm, de exemplu, războiul din Ucraina. Sau ce o fi acolo, fiindcă cei deștepți susțin că de fapt este o operațiune militară specială. Datorată nazismului în floare în Ucraina. Nemaivorbind de agresiunea NATO, în spatele căreia se află unchiul nostru etern din America. Nu contează că acum se numește Joe și e și Biden, important este că în America, dacă nu este condusă de rățoiul Donald, orice este posibil.

  1577771796 1967

  Las’ că știm noi, ne spune deșteptul și începe să înșire exemple din trecut. Exemple din care reiese că NATO și SUA sunt parșive, adevărate expresii ale răului și ale prostiei, care, iată, apare așa din neant pe nepusă masă. Degeaba îi spui că prima regulă a unei discuții deștepte este să nu schimbi subiectul atunci când nu mai ai argumente. Ce subiect?, te va întreba el foarte convins de limitarea ta intelectuală. Numai că nu zice, împreună cu marele rege al Franței, mutând un pic accentul: subiectul sunt eu!

  Iar în cazul de față chiar ar avea dreptate. M-am hotărât să mă joc nițel cu subiectul văzând avalanșa de lamentări care ne inundă zilele din partea unora care se consideră inteligenți, culți și creativi deopotrivă. Nu-i pomenesc cu numele, persoane și personaje foarte cunoscute, de aici, de la noi și aiurea, care se arată oripilați de manifestarea plenară a prostiei din zilele noastre.

  M-am gândit eu așa în singurătatea mea din fața ecranului, oare asta e problema, oare chiar s-au înmulțit proștii pe nesimțite, folosindu-se de comunicarea digitală și de formele tehnologiei care favorizează monologul sau pseudo-discuția? Și tot gândindu-mă așa, dintr-o dată mi-a picat fisa: nu, de fapt nu proștii s-au înmulțit, ci deștepții. Așa cum am avansat mai sus, prostia a devenit o înjurătură, o vorbă de ocară, fără să atingă de fapt datele problemei.

  2b655cf6e4c5cde335cffd7f1ef92eb6

  E aici o contradicție psihologică observată din eternitate: definiția limitării intelectuale, ca să vorbim frumos și științific despre prostie, indică lipsa de autopercepție, imposibilitatea ca individul să realizeze nivelul său intelectual. Mai simplu așa, prostia începe atunci când nu îți asumi propria limitare, nerealizând că sunt alții mai breji ca tine. Iar aici intervine fenomenul FB (sau al interacțiunii virtuale de orice fel și formă), mai ales prin posibilitatea nelimitată ca oricine, oricând să își confecționeze o identitate neverificabilă.

  Adică omul care apare pe FB sau pe Twitter sau orice alt site poate să fie și poate să nu fie – cazurile cele mai frecvente – identic cu persoana reală care stă în spatele contului. Imaginile promovate, postările preluate sau proprii, alese cu grijă, pot crea o imagine dorită de cel în cauză, dar foarte departe de realitate.

  Desigur, există și aici semne și semnale, dar ele sunt strict limitate, accesibile doar unor „rafinați”, specialiști în domeniu, respectiv în propagandă și psihologie. Mai simplu spus, foarte puțini sunt cei care reușesc din prima să despartă neghina de grâu, să facă diferența dintre cei cu care merită să interacționeze chiar și virtual. Majoritatea dintre viețuitorii de pe FB se mulțumesc cu imaginea confecționată, în fond și a lor este la fel, topindu-se în interacțiuni fără consistență și finalitate, dar care mângâie orgoliul și sentimentul importanței proprii.

  The difference between genius and stupidity is genius has its limits

  Multitudinea de felicitări și urări care curg pe FB în toate direcțiile sunt un simptom tipic al acestei forme de viață, în fond dacă chiar dorești să spui câteva cuvinte de la inimă cuiva, îl contactezi pe om personal, nu pe Facebook.

  Și încet, așa pe îndelete și cu băgare de seamă, ajungem astfel la ce este mai important în toată această poveste. Multitudinea de oameni obișnuiți care se exhibă pe FB nu fac rău nimănui, eventual unor apropiați mai sensibili și propriilor lor sensibilități. Problema o reprezintă oamenii publici, politicieni, dar nu numai, cei care folosesc internetul, virtualul la modul general, pentru a crea o imagine falsă despre ei, despre munca și preocupările lor.

  Exemple nu are rost să mai dăm. Oricine poate verifica adevărul celor spuse mai sus intrând pe conturile de facebook ale așa zișilor oameni importanți din Arad sau de aiurea. Și vă puteți întreba atunci: cine este prostul, ei, că ne împuie capul cu aberații agramate și imagini pentru copii proști sau noi că îi băgăm în seamă.

  Numai să nu vă speriați de superficialitatea goală care vă va înconjura…

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

  1. Da, da, da!
   Goana după dreptul monopolist și discreționar de a fi rostogolitor de informații și păreri …
   Ăștia de pe social media nu ar avea acest drept, intervențiile lor fiind marcate de superficialitate, insuficiență etc. Doar presa adevărată poate să spună și implicit doar ziariștii cu CV-uri create în epoci de irelevante (realism – social, psihologic, sistemic). Acestora, celor adevărați, care E și singurii … ar trebui să li se plătească de poPulație o taxă. Lor și numai lor și taxa să fie mare, că și efortul ziariștilor consacrați e mare (referire la un alt articol care sugera plata ziarului).
   Eu aș spune că nu-i foarte inteligent să te încăpățânezi să nu vezi, să nu înțelegi că manifestăprile oamenilor din social media sunt și ele ca și ale ziariștilor de 2 feluri: corecte și aberații și că nu vor apare mecanisme de reducere la tăcere a rostogolitorilor de informnații de pe platfomele sociale – și nici nu cred că aducerea cuiva la tăcere este o opțiune dezirabilă și inteligentă.
   Cred că ar fi mai simplu să acceptați existența social media și să vă adaptați unui alt fel de comunicare.

   +4 voturi
   +1
   -1
    • Poate că da. Nu știu și nici tu prin intervenția ta, care nu este susceptibilă de inteligență, nu reușești să demonstrezi nimic ci doar postezi ca o slugă – la comandă, probabil în încercarea patetică de a intra în grupul elitist din care crezi că face parte autorul.
     Încă ceva: dincolo de dezacordurile pe care le am cu autorul recunosc că este printre puținii care poartă cu cititorii un dialog și astfel face ca pe acest site să intervină oameni cu păreri proprii, argumentate mai reușit sau nu, nu postaci jalnici de tip aradon.

     +2 voturi
     +1
     -1
  2. D-le, Profesoraș ( nu îmi este la îndemână ) a vă numi ,,Professore” sunteți puțin prea tânăr, dar revenind la subiect, ce au făcut ,, jurnaliștii Aradeni, ca Aradul să fie decăzut într-o asemenea groapă de gunoi, cum este azi?
   Cei cu papagal ca( dv.)l-ați lins sub testicul pe Falcă, în presa Arădeană, opoziția împotriva celui ce a distrus orasul, a fost aspru condamnată!
   Au rămas jurnaliști, lingăii, care mai au câte un post bun pe la Apă-canal, pe la tabere, etc, v-ați debarasat de tot ce este presă adevărată, compatimindu-vă, că, Vai, vai vai ce se întâmpla în Arad!
   Ar trebui să vă fie rusine, sunteți unul dintre cei ce a-ți contribuit, la decaderea Aradului!
   Atunci când, colegii de breaslă se revoltau împotriva clanului ,,FALCĂ ” ia-ți nimicit!
   Supravietuiti și azi, având vizorul ,,Preacurviei” în politica Arădeană!

   0 voturi
   +1
   -1
   • Doamna Elena, era bine să nu vă enervați sau dacă totuși, trebuia să așteptați până vă trece și abia atunci să vă apucați de scris.
    Vă trădez un secret jurnalistic, așa se face.
    Iar dacă vă calmați puteați ocoli erori de scriere și de conținut: nu mai sunt atât de tânăr, chiar dacă arăt fermecător și cuceritor. Confundați linsul cu căutatul și testiculele (animalele au) cu coaiele. Nu știți să vorbiți decât la plural, sper ca atunci când citiți să realizați că și eu mă adresez la pluralul regal – nu de alta, dar e sărbătorită Elisabeta, cea mai longevivă regină din istorie -, așa că Voi, Doamnă Elena, rețineți: ia-ți nimicit nu e corect nici din punct de vedere ortografic iar preacurvie se scrie cu literă mare și între ghilimele numai dacă faceți parte din vreo sectă din aia, știți Voi.
    Iar în cele din urmă, văr rog eu, schimbați poza când începeți să scrieți!

    +2 voturi
    +1
    -1

  Scrie un comentariu

  1 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.