duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Suedia devine cel de-al 32-lea stat membru NATO

  de - | 26 februarie 2024, 7:14 PM | Internaţional

  0

  Parlamentul Ungariei, dominat de partidul premierului Viktor Orban, a ratificat luni protocolul de aderare a Suediei la NATO, care se extinde astfel la 32 de membri.

  Votul programat pentru luni în Parlamentul Ungariei pe tema aderării Suediei la NATO nu a constituit o surpriză, în condițiile în care Fidesz, partidul lui Orban, deține două treimi din deputați, iar opoziția făcea presiuni de mai mult timp pentru o decizie favorabilă Suediei.

  Astfel, candidatura Suediei a fost aprobată cu o majoritate covârşitoare de voturi (188 dintr-un total de 199), după aproape doi ani de aşteptare, remarcă AFP.

  Suedia a decis să adere la NATO după lansarea invaziei ruse din Ucraina și a făcut demersuri în acest sens împreună cu Finlanda.

  În timp ce procesul de aderare a Finlandei a decurs mai rapid, cel al Suediei s-a împotmolit din cauza unor obstacole puse de Turcia și Ungaria.

  Dacă liderul turc Recep Tayyip Erdogan a invocat ca pretext predarea unor lideri kurzi pe care îi cataloghează drept „teroriști”, Viktor Orban s-a arătat deranjat de criticile aduse de Suedia la adresa politicilor sale ultraconservatoare și a amânat în repetate rânduri votul din Parlamentul de la Budapesta.

  În cele din urmă, Orban și-a dat acordul pentru aderarea Suediei după ce a semnat un acord de cooperare militară. Potrivit acordului, Suedia ar urma să vândă Ungariei patru avioane de luptă Gripen.

  De-acum, Suedia trebuie să depună „instrumentul de aderare” la Washington pentru a deveni cel de-al 32-lea membru al NATO.

  Finlanda și Suedia au renunțat la îndelungatele lor politici de neutralitate tocmai pentru a nu avea soartea Ucrainei.

  sursa: Adevărul

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  3 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.