sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Controversata clădire de birouri „lipită” de Palatul Luther, lângă Biserica Roșie, a primit un alt vot în CLM Arad

    de Raluca Medeleanu | 28 iulie 2023, 11:30 AM | Administraţie | Topic special

    0

    Biserica Evanghelică – Lutherană s-a împotrivit categoric, în urmă cu trei ani, atunci când consilierii au decis permiterea construirii unei clădiri de birouri în imediata vecinătate a Palatului Luther, de lângă Biserica Roșie. Tot ce a reușit însă e să prelungească inevitabilul. Și de această dată, în ședința de miercuri, 26 iulie, consilierii au aprobat prelungirea actelor necesare acestui proiect.

    „Mă opun ferm construirii în imediata vecinătate!”, a spus preotul Stefan Jakab, în 2020, acuzând că viitorul imobil va fi construit prea aproape de clădirea istorică, punându-i siguranța în pericol (60 cm față de perete), din cauza viitoarelor săpături pentru fundație. Consilierii au respins atunci plângerea Bisericii, însă au adus un amendament proiectului: au impus o distanțare de 3 m în partea vestică și estică a proprietății.

    S-a ajuns apoi inclusiv în instanță, Biserica intentând în 2021 un proces pentru anularea Hotărârii de Consiliu. Procesul este încă pe rol și la ora actuală, la Tribunalul Timiș.

    Contre și între Primărie și elaboratorul proiectului

    simulare cladire blajului de langa biserica rosie
    (Simulare a viitoarei clădiri de birouri, extrasă din Planul de Detaliu)

    Primăria a semnat certificatul de urbanism, în 14 mai 2021, dar apoi a avut obiecții față de Planul de Detaliu (proiectat de Gheorghe Seculici pentru firma Tara Plan SRL), arhitectul șef al Municipiului Arad notând în referatul din 14 martie 2022 aspecte „de nelegalitate a documentației de urbanism”, observând că nu s-au respectat măsurătorile corecte ale parcelei, referitoare la amplasarea noii construcții la aliniament și că „încalcă reglementările privind zonele de protecție a monumentelor adiacente parcelei vizate”. În același raport menționat, au fost atașate și contestațiile unor locatari din imobilul vecin, care în continuare nu își exprimau acordul construirii imobilului la o distanță de 3,6 față de fațadă.

    Pentru toate cele sesizate în raport, elaboratorul proiectului s-a apărat, aducând punctual argumente în favoarea sa. Mai mult, a specificat că imobilul va fi mai restrâns pe parcelă și că va avea un regim de înălțime de 2 etaje, nu de 3 cum era prevăzut inițial: „Prin prezentul PUD se poate observa că am micșorat toate cifrele permise în PUZ-ul ce a fost aprobat în cursul anului 2020. O lucrare PUD este o lucrare care nu poate crește indicatorii unui PUZ (adică PUZ-ul este mai tare), dar poate să scadă suprafețele, inclusiv regimul de înălțime”.

    Vot obținut în CLM

    În această vară, proprietarul terenului a trimis prin avocat o solicitare la Primărie pentru a prelungi termenul de valabilitate al PUZ-ului din 2020, iar de această dată în ședința de consiliu a fost liniște. Fără vreo discuție suplimentară din partea nimănui, majoritatea consilierilor au votat extinderea de drept a valabilității prevederilor din Planul Urbanistic Zonal (PUZ) și Regulamentul Local de Urbanism (RLU) aferent proiectului pentru construirea clădirii de 2 etaje, care va avea atât birouri, cât și locuințe.

     

     

    •  Citește și: Biserica Luterană spune un „Nu!” categoric construirii clădirii de birouri de lângă Biserica Roșie • Special Arad 

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.