sâmbãtã, 24 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Primăria se spală pe mâini și respinge cererea Bisericii Evanghelice de oprire a construcției noii clădiri de birouri: „Oricum vor ajunge în instanță”

  de Raluca Medeleanu | 28 iulie 2020, 6:11 PM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Clădirea de birouri planificată în spatele Bisericii Roșii a primit din nou undă verde astăzi, în ședința CLM, chiar dacă nu toți consilierii au votat favorabil. Primarul Bibarț e de părere că Primăria a procedat legal până acum, iar disputa dintre investitori și Biserică ar trebui rezolvată în sala de judecată.

  Construirea unei clădiri noi de birouri în imediata vecinătate a Palatului Luther a fost încă de la început subiect de mare nemulțumire pentru Biserica Evanghelică, proprietar al clădirii monument istoric. Preotul Stefan Jakab a mers, în numele Bisericii, să își exprime totalul dezacord, la ședința de Consiliu Local Municipal organizată la finalul lunii mai a acestui an, explicând că o construcție atât de aproape de Palat va pune în pericol structura clădirii. Ulterior, această împotrivire a Bisericii Evanghelice a fost exprimată și în scris, însă tot degeaba. Astăzi, consilierii locali au votat respingerea solicitări, motivând că din moment ce Planul Urbanistic Zonal întocmit de Elite Design Studio a primit deja, într-o hotărâre anterioară, atât aprobarea arhitectului șef al Primăriei cât și a Consiliului Local, nu există motiv de revocare.

  Din totalul consilierilor prezenți, 13 au votat pentru a respinge solicitarea Bisericii și 7 împotriva respingerii.

  Singurul care a motivat de ce nu a votat pentru proiect este vicele Bognar

  Levente Bognar a luat cuvântul, ținând să sublinieze că ar trebui stabilite niște reguli mai clare în ceea ce privește construirea în zona protejată a Aradului.
  „Într-adevăr când s-a votat problema clădirii care se va ridica în apropierea Bisericii Evanghelice, respectiv Palatului Luteran, am avut dezbatere în comisiile de specialitate despre această problemă. Din contră, este o investiție care, dacă cineva are posibilitatea de a investi, e bine venită, dar considerăm că ar fi bine să se armonizeze orice clădire nouă în ambianța clădirilor monumentale, ținând cont că este o zonă protejată. Normal că o hotărâre care s-a dat legal nu o putem întoarce, în schimb putem susține că de aici încolo – și asta este propunerea noastră – ca să avem reglementări clare prin PUG (Planul Urbanistic General al orașului, n.red.) cât mai repede. Bineînțeles că avem și la zona protejată anumite prevederi, dar la faza de autorizare, când ajunge acolo, oamenii trebuie să se înțeleagă, să se facă recomandări, să se găsească o soluție amiabilă între cei care sunt cu părerea de a nu se realiza investiția și investitor. Eu nu votez acest proiect de hotărâre pentru că nu am avut timpul necesar pentru a mă apleca asupra problemelor”, a spus acesta.

  Primarul Călin Bibarț a ținut să explice de ce Primăria „nu se bagă” în conflict

  După supunerea la vot a proiectului, Bibarț a ținut să facă o precizare în ceea ce privește decizia municipalității de a nu da curs solicitării Bisericii Evanghelice. Potrivit acestuia, inevitabilul ca cele două părți să ajungă în instanță se va produce oricum, această solicitare scrisă fiind doar „o procedură birocratică” care va duce în acea direcție, iar Primăria e împăcată că a urmat toți pașii legali.

  În această dispută între Biserică și proprietari, procedura legală înainte de ajungerea în instanță era să se facă și această plângere. Nu suntem cu toții specialiști, de aceea o să ajungă la instanță (…). Se vor judeca, se vor contesta, e dreptul tuturor, și al celuia care cere și al celuia care contestă”, a spus Călin Bibarț.

  Citește și: 

  Biserica Luterană spune un „Nu!” categoric construirii clădirii de birouri de lângă Biserica Roșie

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  9 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.