vineri, 14 iunie, 2024

Special Arad Logo

  Biserica Luterană spune un „Nu!” categoric construirii clădirii de birouri de lângă Biserica Roșie

  de Raluca Medeleanu | 28 mai 2020, 1:43 PM | Administraţie | Topic special

  8

  Planuri pentru construirea unei clădiri noi de birouri, alipită de Palatul Luther, au existat deja de vreo 3 ani, însă vestea nu a fost luată cu bucurie de Biserica Luterană, care este proprietarul imobilului istoric. Acum, proiectul e cu un pas mai aproape de realizare.

  Palatul Luther (din spatele Bisericii Roșie) a fost construit în anul 1900, după planurile arhitectului Lajos Szántay, în zilele noastre găzduind Parohia Evanghelică și locuințe private, fiind înregistrat ca monument istoric în lista oficială a municipiului Arad. Recent, a fost și reabilitat (foto: clădirea de culoare galbenă).

  Astăzi, în cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal, preotul Stefan Jakab a venit să roage oprirea proiectului de hotărâre nr. 110/2020 privind aprobarea documentației de urbanism (PUZ și RLU) aferent construirii „imobilului cu funcțiuni mixte, birouri și locuințe str. Blajului nr. 5”, fiind de părere că ar strica armonia arhitecturală și că ar pune în pericol siguranța Palatului. Firma proiectantă este Elite Design Studio, care a prevăzut construirea imobilului cu trei etaje (plus parter și subsol, plus 3 locuri de parcare).

  Mă opun ferm construirii în imediata vecinătate!”, le-a spus preotul, invocând legislația care obligă constructorii să obțină aprobarea tuturor vecinilor. Potrivit acestuia, proprietarii viitoarei clădiri de birouri ar fi găsit o portiță legislativă prin care și-au retras alipirea (ca să nu mai ceară aprobarea vecinilor) și, în schimb, s-ar fi distanțat cu 60 cm față de perete, însă „măsura nu e destulă pentru a asigura siguranța și confortul locatarilor din clădirea istorică”, e de părere domnul Jakab. Totuși, în proiectul de hotărâre votat astăzi (întocmit la recomandarea Serviciului Dezvoltare Urbană și Protejare Monumente din cadrul Direcției Arhitect-Șef) figurează o distanțare de 3 m în partea vestică și estică a proprietății, iar la nord și sud fiind permisă alipirea la calcanul existent.

  „Articolul 45 din legea 422 spune că autoritățile administrației publice au obligația să asigure conservarea clădirilor istorice aflate în aria protejată a municipiului. Consider că aprobarea acestui proiect ar degrada atât aspectul zonei de protecție cât și a monumentului istoric aflat în zona de protecție”, a spus Stefan Jakab.

  Mai mult, acesta ne-a relatat după ședință că problema cea mai mare o reprezintă viitoarele săpături care ar pune în mare pericol fundația clădirii deținute de Biserica Luterană, întrucât solul este extrem de moale acolo.

  Proiectul de hotărâre a fost totuși aprobat astăzi în CLM, 14 consilieri votând „da”.

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Comentarii

   • Un judecător. Asta e beneficiarul.
    Ceea ce pe mine mă nelămurește e cum vor rezolva problema traficului în acea locație.
    În timp ce în majoritatea orașelor, centrul e amenajat pentru pietoni, cu terase si mici magazine, un „deștept” s-a gândit să facă sediu pentru corporatisti.
    Si „vizionarii” din primărie, în frunte cu arhitectul șef, alt „descurcaret”…slutesc centru.

    --1 voturi
    +1
    -1
  1. Consilierii locali din gunoiul pnl ,sunt majoritari și votează la comanda dictată de gunoiul șef falkoneti. Ce mai vreți de la ei, ei nu gândesc, sunt de-o prostie crasă, libidinoși , grețoși jeguri , kăkați…etc.

   +2 voturi
   +1
   -1

  Scrie un comentariu

  5 + 2 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.