Situația CET Hidrocarburi, discutată în Comisia de Dialog Social de aleșii locali, sindicaliştii CET și Ministrul Energiei

  de Special Arad | 23 septembrie 2017, 10:25 AM | Administraţie | Recomandările editorilor

  0

  Comunicat. Primarul Municipiului Arad, Gheorghe Falcă, şi viceprimarul, Levente Bognar, au participat vineri, 22 septembrie, la şedinţa Comisiei de Dialog Social, condusă de prefectul judeţului Arad, Florentina Horgea. Subiectul central al acestei reuniuni a fost situaţia în care se află CET Hidrocarburi prin neatribuirea serviciului public de termoficare.

  Până acum, „Studiul de oportunitate pentru fundamentarea şi stabilirea soluţiei optime de gestionare a serviciului public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat” a fost introdus de 4 ori pe ordinea de zi a şedinţelor de Consiliul Local Municipal. Niciodată nu a reuşit să întrunească majoritatea de două treimi necesară (16 voturi), urmare a faptului că reprezentanții PSD și ALDE au dat vot negativ proiectului de hotărâre.

  În disperare de cauză şi din dorinţa de a ieşi din această situaţie, sindicaliştii de la CET Arad şi CET-H au solicitat, în cadrul şedinţei de vineri, un punct de vedere celor care se opun încă din primăvara acestui an studiului de oportunitate, fără a avea argumente clare.

  Invitaţi la şedinţă, Ministrul Energiei, Toma Petcu şi Secretarul de Stat în Ministerul Energiei, Doru Vişan, au subliniat faptul că este absolut necesar ca toate părţile implicate atât administrativ, cât şi politic, să ajungă la un consens, întrucât delegarea serviciului de termoficare nu suportă nicio amânare.

  Ministrul Energiei şi-a exprimat speranţa că momentele dificile în care se află CET Arad vor fi depăşite, accentuând faptul că în viziunea Guvernului este mult mai avantajos şi în acelaşi timp benefic pentru populaţie ca furnizarea energiei termice să se facă în mod centralizat. Demnitarul a dat Timişoara drept exemplu de bună practică în ceea ce priveşte gestionarea sistemului termic de producţie şi distribuţie pentru cetăţeni, reliefând în expunerea sa în mod argumentat avantajele funcţionării pe cărbune ca energie primară. În ceea ce priveşte studiul de oportunitate adus în discuţie de municipalitate, ministrul a susţinut neutralitatea şi profesionalismul evaluării, venind cu sfatul de a se apela la o firmă specializată în domeniu. Totodată, Toma Petcu a venit cu o serie de detalii în ceea ce priveşte finanţările specifice, realiste şi posibile, adică modernizarea centralei prin finanţare PNI şi a reţelei prin Ministerul Dezvoltării. Ministrul Energiei a fost cât se poate de categoric în a afirma că Guvernul nu finanţează pierderi derivate din strategii greşite şi neconforme.

  DSC_0064

  Primarul Aradului a făcut apel la cooperarea între municipalitate și forțele politice pentru continuarea demersurilor la nivel guvernamental în vederea deblocării acestei situaţii fără precedent la nivelul municipiului Arad. Acesta a invitat consilierii PSD şi ALDE să propună amendamente astfel încât studiul de oportunitate să capete forma care în cele din urmă să întrunească unanimitatea „pentru”, atât de necesară următorilor paşi pe care CET-H trebuie să-i facă pentru a ajuge să acceseze fonduri europene în vederea modernizării.

  La finalul întâlnirii primarul municipiului Arad, Gheorghe Falcă a declarat: „Aşteptăm soluţiile guvernamentale promise de Ministrul Energie, Toma Petcu si sperăm ca sprijinul gevernamental de anul acesta să nu fie tot 0, aşa cum s-a întâmplat în 2012, 2013, 2015”.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  6 + 8 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad