Oferta arădeană la Noaptea Muzeelor

  de Special Arad | 17 mai 2017, 10:21 PM | Cultură

  0

  Iniţiată de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa și patronată în prezent de Consiliul Europei, de UNESCO şi de Consiliul Internaţional al Muzeelor, Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes european desfăşurat la nivel internaţional şi aflat anul acesta la a 13-a ediţie. Mii de muzee şi instituţii culturale din 30 de ţări europene își aprind luminile și deschid porțile în aceeași noapte. Milioane de europeni sărbătoresc cultura ieșind pe străzi în aceeași noapte, însoțiți de prieteni și familii.

  Anul acesta, evenimentul este sărbătorit de peste 3000 de muzee din toată Europa în data de 20 mai.

  Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului creat în 2009, www.noapteamuzeelor.ro, dar și al unei campanii de promovare la nivel național.

  ACCESUL ESTE GRATUIT în fiecare muzeu între orele 20.00 – 02.00.

  PROGRAM:

  EXPOZITIA ȘTIINTELE NATURII/ PALATUL CULTURAL

  Arad, Piaţa George Enescu 1 – intrarea dinspre Parcul Copiilor

  Sâmbătă, 20 mai, orele 20.00-02.00

  • Expoziţia Un secol de istorie naturală. Comori ale patrimoniului arădean în colecţia Gimnaziului Superior Regal

  O colecţie alcătuită din 164 de piese naturalizate (păsări, mamifere, peşti, reptile), cu valoare istorică, patrimonială, dar şi deosebit de atent conservate, ilustrează natura arădeană acum o sută de ani. Vechimea pieselor este dovedită de etichetele originale care s-au păstrat în mare parte. Expunerea Colecţiei Gimnaziului Superior Regal din Arad, alături de piesele naturalizate aflate in patrimoniul muzeului, permite o prezentare complexă a faunei din această zonă geografică.

  • Expoziţia De la lemnul scobit la tezaur. Odissea unei monoxile

  expozitia Odissea unei monoxile_Palatul Cultural

  În anul 2012, o echipă de cercetători din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanţa, care  efectua o deplasare pe Mureş cu scopul de a observa starea de conservare a habitatelor şi eroziunea malurilor, în virtutea unui contract privind monitorizarea biodiversităţii, încheiat cu administraţia Parcului Natural Lunca Mureşului, a identificat urmele unui debarcader și o monoxilă în malul stâng al Mureşului, între Insula a 3-a şi comuna  Zădăreni. Ulterior, ambarcaţiunea a fost recuperată şi dusă la Centrul de Vizitare al Parcului Natural Lunca Mureşului unde fost expusă pentru public. După ce a fost conservată de către o echipă de specialişti de la Muzeul Banatului Timișoara, Muzeul Județean Satu Mare și Complexul Muzeal Arad, monoxila a fost transferată în locul actual de expunere. Pentru utilizarea monoxilelor pe Mureş, domeniile de interes sunt: transportul de persoane, de bulgări de sare, minereu şi de produse finite.

  • Micro-expoziție a elevilor Liceului Regina Maria Arad

  Ora 20.10

  expozitie conchologie_Oameni si melci_Palatul cultural• Expoziția de conchologie Oameni și melci (colecțiile: prof. Călin Istrate și prof. Simona Opriș-Dinea)

  Prezintă: dr. Peter Hügel, managerul Complexului Muzeal Arad și

  prof. Călin Istrate, prof. Simona Opriș-Dinea

  Complexul Muzeal Arad, cu sprijinul colecționarilor arădeni prof. Călin Istrate și prof. Simona Opriș-Dinea, deschide o inedită expoziție de conchologie, „Oameni și melci”, care  încearcă să ilustreze o mică parte a acestor preocupări umane, legate de  moluște. În expoziție sunt etalate, într-o manieră interactivă, specii rare de moluște, cochilii colecționate din întreaga lume, dar și modul în care acestea și-au găsit utilitatea în viața oamenilor, de-a lungul vremii.

  EXPOZIȚIA DE ISTORIE/PALATUL CULTURAL, ETAJ 2

  Arad, Piaţa George Enescu 1 – intrarea dinspre Parcul Copiilor

  Sâmbătă, 20 mai, orele 20.00-02.00

  • Expoziţia permanentă de istorie

  Principalul punct de atracţie, din cadrul segmentului de expoziţie dedicat istoriei moderne, îl constituie piesele legate de Revoluţia europeană de la 1848/49. Sala Unirii ilustrează desăvârşirea procesului de constituire a statului naţional român, subliniind rolul marcant al Aradului, în cursul lunii noiembrie 1918, pentru organizarea Marii Adunări Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918.

  • Expoziția Arădeni în războiul cel mare și reconstituire istorică a tinerilor voluntari din Asociația IR 33 Arad și prezentare de uniforme militare ale armatei austro-ungare, respectiv ale voluntarilor transilvăneni în armata română, din timpul primului război mondial.

  • Expoziţia Bizere – art&technology

  expozitia Bizere-art&technology_Palatul Cultural

  Expoziția „Mănăstirea Bizere – Viața monastică, artă și tehnologie”, este organizată în colaborare cu Universitatea ”1 decembrie 1918” Alba Iulia. Proiectul expozițional, are drept scop valorificarea rezultatelor cercetărilor arheologice de la situl Mănăstirea Bizere, comuna Frumușeni/județul Arad și a fost vernisat cu prilejul Conferinței internaționale „Monastic life, art and technology in 11th16th century”.

  • Expoziţia Tezaur 1848/49. Repere din Colecția de relicve a muzeului arădean

  expozitia Tezaur 1848_Palatul Cultural

  După un lung proces de conservare şi cercetare, Colecţia de relicve a muzeului arădean, a fost prezentată publicului, prin intermediul unor expoziţii de mare anvergură, vernisate în Ungaria, la Szeged, Budapesta, Pécs, Gyula, respectiv în România, la Arad și Timișoara. Cu prilejul celei de-a 125-a aniversări a Statuii Libertăţii, Complexul Muzeal Arad a deschis pentru publicul arădean, o remarcabilă expoziţie, care reuneşte cele mai valoroase obiecte de patrimoniu ale colecţiei, în jurul cărora s-a constituit muzeul, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea.

  • Expoziţia Arad – 1989

  expozitia Arad-1989_Palatul Cultural

  Expoziţia “Arad – decembrie 1989 este dedicată arădenilor aflați în centrul evenimentelor din decembrie 1989 din Arad. Colajul ”orele Aradului”, prezintă cronologic, evenimentele de la Arad, din două perspective: cea a a fotografului-documentarist al Securității și respectiv, a fotografului-documentarist al muzeului. Colajul de fotografie-document, însumând peste 60 de fotografii din perioada 21-22 decembrie, reprezintă coloana vertebrală a întregii expoziții, structura pe care aceasta a fost modelată.

  Ora 20.30

  Micro-expoziție și lansare de carte Ziridava. O jumătate de secol (1967-2017)

  Autori: prof. univ. dr. Corneliu Pădurean (Universitatea Aurel Vlaicu Arad) și Marcela Cadar-Ștefea

  Prezintă: dr. Peter Hügel, managerul Complexului Muzeal Arad și prof. univ. dr. Corneliu Pădurean (Universitatea Aurel Vlaicu Arad)

  ki-filme documentare 1970-1989_Palatul culturalSALA KINEMA IKON/ PALATUL CULTURAL

  Arad, Piaţa George Enescu, 1 – intrarea dinspre Parcul Copiilor

  Sâmbătă, 20 mai, orele 21.00-02.00

  • Atelier kinema ikon/filme documentare

  Proiecție de filme documentare realizate de grupul kinema ikon în județul Arad, în perioada anilor 1970-1989

  Prezintă: Gheorghe Săbău

  SALA CLIO

  Arad, str. Horea 10

  Sâmbătă, orele 20.00-02.00

  expozitie icoane&filme etnografice_Clio• Expoziție de etnografie Icoane pe sticlă din colecția Complexului Muzeal Arad

  Stand de carte și film etnografic

  Ora 21.30

  • Prezentare și proiecţie filme documentare de etnografie

  Autori: dr. Sorin Sabău, Gabriel Hălmăgean/Complexul Muzeal Arad

  Promovarea tradiţiilor din zona arădeană prin filme documentare, nominalizate și premiate la Concursul național de film etnografic:

  Furcaşii din Avram Iancu, Împletitul nuielelor la Ineu, Meșterii olari de la Târnăviţa, Mori țărănești pe apă în judeţul Arad, Târgul de la Pâncota, Canalul morilor, Cultura pâinii

  Cu ocazia celei de-a treisprezecea ediţii a „Nopţii muzeelor”, Secţia de Etnografie a Complexului Muzeal Arad îşi propune să aducă în faţa publicului arădean o parte din rezultatele cercetărilor de teren din ultimii ani, materializate prin şapte filme documentare. Filmele se adresează tuturor persoanelor interesate de tradiţiile şi obiceiurile din judeţul nostru, vizând subiecte precum făcutul pâinii în casă, vechile mori pe apă, canalul morilor, vestitul târg de la Pâncota sau practicarea unor vechi meşteşuguri cum ar fi împletitul nuielelor, olăritul sau confecţionarea furcilor din lemn. Proiecţiile vor avea loc la sala Clio, unde pentru a crea o atmosferă tradiţională dar şi de sărbătoare, vor fi expuse icoane pe sticlă din colecţia Complexului Muzeal Arad.

  Filmele vor putea fi vizionate şi în zilele următoare, până în data de 4 iunie 2017.

  MUZEUL DE ARTĂ

  Arad, str. Gh. Popa 2-4, etaj II

  Sâmbătă, 20 mai, orele 20.00-02.00

  • Expozitia permanentă de artă europeană şi românească

  Expoziția permanentă este reprezentativă pentru profilul colecției de artă și pune în valoare piese care sunt mărturii pentru nivelul de cultură, și civilizație, al mediului, în primul rând, local arădean. Printr-o prezentare structurată diacronic, sunt expuse cele mai semnificative lucrări care au marcat evoluția colecției de artă. Parcursul expunerii se desfășoară cronologic, cu repere limitate în intervalul secolelor XVIII-XX.

  La peisaj cu Grigorescu_Muzeul de ArtaLa Noaptea Muzeelor, în cadrul expoziției de artă românească, se remarcă segmentul dedicat pictorului sufletului românesc, Nicolae Grigorescu. Micro-expoziția intitulată „La peisaj cu Nicolae Grigorescu”, cuprinde peisaje semnate de apreciatul pictor român. Lucrările fac parte din colecția de artă a Complexului Muzeal Arad.

  Cu prilejul Nopții Muzeelor 2017, Muzeul de Artă Arad expune un tablou cu ceas, cronologic încadrat în prima jumătate a secolului XIX. Exponatul a intrat în colecția muzeului în anul 1974.

  După restaurare picturii (o scenă de gen romantică) de către Ioan Paul Colta (restaurator pictură, Complexul Muzeal Arad), a cutiei – ramă din lemn, în stil Biedermeier, de către Constantin Ștefan (restaurator lemn, Sibiu) și a mecanismului de ceas de către ceasornicarul arădean Anton Cristian Sabău, lucrarea de artă întregește stilistic interiorul Biedermeier din galeria de artă.

  • Expoziția de grafică

  Ilustrație la Divina Commedia. Artist: Margareta Simó (Arad)

  Curator: dr. Adriana Pantazi – istoric/Complexul Muzeal Arad, Fekete Károly/ Asociația „Kölcsey” Arad

  Timp de șapte secole poemul medieval Divina Commedia a generat întrebări, comentarii, aprecieri în spațiul literar și a provocat un adevărat discurs artistic. Demersul artistic este și finalitatea provocării pe care a perceput-o ca atare graficiana arădeană Margareta Simó Margit.

  Artista s-a reîntâlnit în 2011 cu poemul lui Dante, iar mai apoi a urmat bucuria și truda imaginării nu doar a unei cosmogonii de inspirație medievală, ci și aflarea unor răspunsuri la întrebări despre sensul existenței umane.

  • Ateliere de pictură pentru copii și adulți

  Orele 20.00-24.00

  ateliere pictura cu voluntarii Noii Acropole Arad_Muzeul de arta

  Atât pentru cei mici, cât și pentru adulți, voluntarii Asociației Culturale Noua Acropolă vor redeschide atelierele de pictură, inspirate din cultura antică a Egiptului și pictura Renașterii.

  20:00 – 22:00 – Atelier de pictură: Egiptul antic (copii)

  22:00 – 24:00 – Atelier de pictură: Renașterea (tineri și adulți)

  Vârsta minimă de participare la atelierul de pictură este de 7 ani.

  Programări la telefon: (0744 781 989)

  ki_screens_filme experimentale 1970-2017_Muzeul de arta• Screens : Atelier kinema ikon/filme experimentale

  Orele 20.00-02.00

  Proiecție de filme experimentale kinema ikon

  Curator: Călin Man, Complexul Muzeal Arad

  MUZEUL DE ARTĂ/ ATELIER ADRIAN SANDU

  Arad, str. Gh. Popa 2-4/ (în curtea Muzeului de Artă)

  Sâmbătă, 20 mai, orele 20.00-02.00

  Workshop de gravură acvaforte și acvantină

  • Adrian Sandu – artist vizual, Complexul Muzeal Arad

  MUZEUL ORAȘULUI LIPOVA

  Lipova – str. Nicolae Bălcescu 21

  Sâmbătă, orele 18.00-24.00

  Ora 18.00

  • Ateliere de artă decorativă pentru copii

  • Clubul Copiilor Lipova/Atelierul Fanteziei

  • Casele de tip familial din Lipova

  Ora 19.00

  expozitie de fotografie_Instantanee lipovane• Vernisaj expoziție Instantanee lipovane. Pompierii civili din Lipova și Radna

  Ora 19.30

  • Spectacol de teatru și muzică pentru copii – Trupa de teatru Har (coordonator: actrița Oltea Blaga), Trupa 06 și Company Band

  Ora 20.30

  Recital de poezie și concert de muzică folk – Cenaclul Muza, Pavel Filipaș

  MUZEUL MEMORIAL IOAN SLAVICI ȘI EMIL MONȚIA ȘIRIA

  Șiria – Conacul Bohuș

  Sâmbătă, 20 mai, orele 18.00 – 24.00

  • Expoziția Ioan Slavici

  • Expoziția Emil Monția

  • Sala capitulării – 1849

  • Expoziția Salonul șirian de artă plastică

  Partenerii Complexului Muzeal Arad la acest eveniment sunt: kinema ikon, Asociația Kölcsey Arad, Asociația Culturală Noua Acropolă Arad, Asociația IR 33 Cetatea Arad, Centrul Local Dimitrie Țichindeal Arad, Cenaclul Muza, Colegiul Naţional Moise Nicoară Arad, Liceul Regina Maria Arad, Clubul Copiiilor Lipova/Atelierul Fanteziei, Trupa-06 și Company Band, Casele de tip familial din Lipova, Trupa de teatru Har, artiștii: Margareta Simó, Oltea Blaga, Pavel Filipaș și colecționarii: prof. Călin Istrate și Simona Opriș-Dinea.

   

  Eveniment realizat de Complexul Muzeal Arad cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad și sprijinul Reţelei Naţionale a Muzeelor din România.

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  8 + 6 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.

  Logo Aplicatie Special Arad

  Special Arad