marþi, 19 martie, 2024

Special Arad Logo

    Vor să îmbunătățească învățământul dual la Arad. Parteneriat între cinci școli, primărie, IȘJ, mediul academic și trei firme

    de Raluca Medeleanu | 27 ianuarie 2023, 12:52 PM | Administraţie | Educaţie

    0

    imagine cu rol ilustrativ

    Învățământul dual este metoda considerată cea mai eficientă pentru a forma tânăra generație în muncitori calificați, însă din cauza mai multor factori, dintre care și o proastă prezentare către elevi, ori mentalitatea părinților, el nu ajunge să fie luat în considerare ca o opțiune atractivă în momentul în care se orientează către alegerea unei cariere. Din această cauză, operatorii economici găsesc tot mai greu profesioniști pe care să-i angajeze.

    Pe acest considerent, Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad a venit cu inițiativa de a crea un parteneriat cu Primăria, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ), cinci școli arădene și trei firme pe profil automative. Decizia de a înființa „Consorţiul Regional pentru Învăţământ Dual Arad” are la bază Ordinului Ministrului Educaţiei nr.6216/2022, care prevede un program pilot la nivel național, cu ajutorul finanțării prin PNRR, prin care să realizeze minimum 10 consorții împreună cu 10 campusuri profesionale integrate, în vederea creării „unei rute profesionale pentru învăţământul tehnic superior”. Universitatea „Aurel Vlaicu” a atras și Politehnica din Timișoara ca partener în acest consorțiu.

    Consorţiul Regional pentru învăţământ dual Arad este alcătuit din următoarele entități:
    – Universitatea Aurel Vlaicu din Arad, în calitate de lider,
    – Universitatea Politehnică din Timișoara, în calitate de partener
    – Primăria Municipiului Arad, în calitate de partener,
    – Inspectoratul Școlar Județean Arad, în calitate de partener,
    – Liceul Tehnologic Aurel Vlaicu Arad, în calitate de partener,
    – Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad, în calitate de partener,
    – Colegiul Economic Arad, în calitate de partener,
    – Liceul Tehnologic de Transporturi Auto Henri Coandă Arad, în calitate de partener,
    – Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări Caius Iacob Arad, în calitate de partener,
    – S.C. Leoni Wiring Systems Arad S.R.L.,
    – S.C. Hella România S.R.L. – punct de lucru ARAD,
    – Joyson Safety Systems Arad S.R.L.

    Responsabilități

    Membrii consorțiului se vor întâlni în ședințe periodice și vor fi responsabili cu aprobarea proiectelor în vederea accesării de finanțări din fonduri externe, de la bugetul de stat sau din alte surse, cu organizarea și desfășurarea stagiilor de practică, asigurarea condițiilor materiale – utilaje, echipamente, materii prime, asigurarea resurselor umane (tutori, formatori) etc, organizarea de programe de educație antreprenorială. Operatorii economici vor participa la întocmirea curriculumului, vor informa și promova oferta profesională și vor avea un cuvânt de spus în ceea ce privește decizia de admitere a candidaților pentru locurile oferite în învățământul dual.

    Parteneriatul în forma sa actuală va dura deocamdată 15 ani, cu posibilitatea de prelungire ulterioară.

    „Învăţământul tehnic şi profesional îşi vădeşte importanţa în impactul pe care-l oferă în dezvoltarea regiunilor şi, implicit, în atragerea de investitori autohtoni şi străini. Construirea unui campus finanţat din fonduri nerambursabile va constitui baza creării unui ecosistem industrial regional şi generării premiselor dezvoltării intelectuale bazate pe inovaţie, creativitate şi specializare inteligentă precum și refacerea ţesutului social prin legăturile strânse între mediul administrativ, academic, liceal şi economic”, se arată în raportul de specialitate a proiectului de hotărâre ce prevede alăturarea în parteneriat a Primăriei Arad, proiect aprobat de consilieri în ședința CLM din 27 ianuarie.

    Formarea profesională a elevilor/studenților în cadrul acestui program pilot va începe din anul școlar/ universitar 2023-2024.


    Despre diferența de mentalitate asupra importanței învățământul dual a oamenilor din România și cei din Germania (o țară în care această formă de învățământ funcționează foarte bine), vă invităm să aflați în următorul interviu:

    „Diferența e că, la voi, acesta înseamnă sfârșitul educației, pe când la noi e doar începutul”. De vorbă cu Gunnar Huste, despre barierele psihologice care sabotează învățământul dual la Arad • Special Arad · ultimele știri din Arad

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    0 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.