UAV și partenerii au semnat protocolul pentru campusul de învățământ dual
După ce proiectul depus de Universitatea Aurel Vlaicu (UAV) din Arad s-a numărat printre cele 14 declarate câștigătoare la nivelul țării și astfel va beneficia de fonduri europene pentru implementare, astăzi a fost semnat și protocolul dintre universitate, municipalitatea arădeană, Universitatea Politehnică din Timișoara, anumite școli și agenți economici din Arad, în vederea realizării campusului de învățământ dual.
Campusul de învățământ dual a câștigat finanțare în cadrul PNRR, ridicându-se la 30 milioane de euro. Rectorul Ramona Lile a afirmat că proiectul a obținut un punctaj foarte bun, fiind pe al doilea loc din țară, dintre cele 14 care primesc finanțare.
În urma protocolului semnat astăzi, primarul Călin Bibarț a specificat că municipalitatea oferă terenul de 2 hectare (campusul va fi amplasat între Câmpul Liniștii și 6 Vânători), respectiv se va ocupa de drumul de acces și de rețeaua de utilități. Școlile și cele două universități implicate (UAV și Politehnica Timișoara) vor veni cu oferta educațională și cadrele didactice, iar agenții economici se vor implica pe partea de practică, întrucât conceptul învățământului dual este de a oferi 50% învățământ la clase și 50% practică directă la diferite fabrici, ateliere etc.
În perioada imediat următoare, Planul Urbanistic Zonal al viitorului campus urmează să primească aprobarea în Consiliul Local, după care în ianuarie se va trece la partea de întocmire a proiectului tehnic și apoi de desemnare a unui constructor.
Campusul ar urma să primească elevi din 2026
În acest timp, mediul universitar și preuniversitar implicat în proiect vor face mai multe întruniri pentru a stabili ce specializări noi să implementeze pe lângă cele deja acreditate de Ministerul Educației care există în școlile de profil de la Arad. Rectorul Ramona Lile consideră că va fi dificilă întocmirea unei programe din cauza legislației actuale, însă este de părere că se va reuși să se ajungă la o ofertă atractivă pentru cei 624 elevi „țintă” pentru înscrierile care ar urma să înceapă în 2026.
„Viitorul acesta va fi, învățământul dual. Copiii să nu mai învețe atâta teorie pentru că nu mai avem practicieni”, a spus prof. univ. dr. Ramona Lile, care speră să facă această formă de învățământ mai atractivă decât este la ora actuală la Arad.
La Timișoara, învățământul dual este implementat de 10 ani
La nivel național, Brașov are cel mai bine implementat învățământul dual, având inclusiv un program masteral. Și Timișoara are absolvenți pe astfel de specializări deja de 10 ani, iar rectorul Politehnicii de acolo își arată deschiderea pentru reușita și de la Arad.
„Prin acest proiect, practic asigurăm un viitor pentru tinerii încă de la nivelul sistemului preuniversitar și considerăm că pentru o bună poziție, implicarea mediului economic local, național, reprezintă practic o posibilitate de a promova specializările încă din școlile primare, de a crea legături între universitari și preuniversitari și, mai mult, de a oferi practic posibilitatea de o bună comunicare din punct de vedere al șanselor de egalitate. Sperăm să ducem la bun sfârșit și sunt convins că nu vor fi probleme. Este practic începutul, orice început este greu, dar probabil sfârșitul o să fie foarte bun”, a spus rectorul Simon Pescari de la Universitatea Politehnică din Timișoara.
Prezent în sală a fost și Vasile Godja, responsabil pe învățământul profesional din partea Inspectoratului Școlar Județean Arad, care a salutat inițiativa și a dorit să menționeze că a încercat în trecut să realizeze proiecte care să vină în sprijinul învățământului dual, însă până acum, din cauza legislației, nu era posibilă o colaborare și cu UAV.
Inspectoratul Școlar Județean Arad invocă legislația ca fiind o piedică până acum pentru proiecte comune cu universitatea
„Aș vrea să subliniez că relația cu Universitatea Vlaicu a fost până acum mai săracă pentru că legislația nu ne permitea, nu erau prinși, ci era doar preuniversitar cu învățământ profesional (…). Noi avem și acum câteva clase de dual la care noi ținem, o clasă la școala Mihai Viteazu, o clasă cu un număr foarte puțin la Francisc Neuman, înainte de pandemie funcționau niște clase și la Colegiul Economic, dar partenerii au renunțat la susținere și trebuiau să ducă toată puterea în bani și așa mai departe. Dar eu sunt convins că treburile se vor schimba în bine”, a spus inspectorul școlar.
Protocolul semnat astăzi în Sala Ferdinand a Primăriei Arad este între Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, Universitatea Politehnica Timișoara, Municipiul Arad, Inspectoratul Școlar Județean Arad, Liceul Tehnologic „Aurel Vlaicu” Arad, Liceul Tehnologic de Construcții și Protecția Mediului Arad, Colegiul Economic Arad, Liceul Tehnologic de Transporturi Auto „Henri Coandă” Arad, Liceul Tehnologic de Electronică și Automatizări „Caius Iacob” Arad, S.C. Leoni Wiring Systems Arad S.R.L., S.C. Hella România S.R.L. – punct de lucru Arad și Joyson Safety Systems Arad S.R.L.
Mai multe despre proiect puteți citi aici: Proiectul de construire a unui campus dedicat învățământului dual, publicat de Primăria Arad · Special Arad
Comentariile portalului
La Pecica angajații firmei din subordinea primăriei lucrează la casele primarului și apropiaților lui ,sunt plătiți din banul public și nimeni nu spune nimic...
Ceea ce credeti d-voastra este corect, cu mentiunea ca la AUR Arad nu au fost niciodata nici un fel de alegeri, doar numiri. Consecintele sunt firesti.
Corect, dar nu-i vina lui Falcă, ci a celor care au numit (ales?) conducerea filialei. Falcă își apără partidul și interesele. Ceilalți de ce n-o fac? Repet, dacă (...)