joi, 19 septembrie, 2024

Special Arad Logo

    Un experiment semi-natural al digitalului la Media Art Festival 6 (dig:it) | Foto

    de Tomck@t | 12 octombrie 2019, 9:57 PM | Cultură

    0

    La ce nivel de interconectivitate încep structurile analogice să aibă „simțuri” aproximativ umane în circuitele electrice și să interacționeze cu mașinăriile organice care se uită cu entuziasm și uimire la niște ecrane și cablaje uzuale și „jucării” antropoide? Răspunsul este codificat digital într-o expunere aparent analogică la Muzeul de Artă, unde vineri seară a debutat cea de-a șasea ediție Media Art Festival Arad (MAFA), cu subtitlul dig:it.

    Exponatele a nu mai puțin de 27 de artiști „comunică” între ele așa cum le stă în mod firesc în fire, printr-o rețea brută de fire bâzâite suficient de intens prin intermediul curentului electric, unele dintre ele fiind în stare chiar să simuleze – spre deliciul umanoizilor – reacții cvasi-naturale. „Yuck!” sau „Yum!” – exclamă pe un mic ecran un țesut robotic complicat, alcătuit din mai multe părți mai mult sau mai puțin logice (50% ANA-logice), în cazul în care privitorul, structura bionică numită om, acceptă provocarea de a insera un dispozitiv special al instalației într-un pahar umplut cu oțet, ori într-un pahar cu apă.

    În holul de intrare în sala „Ovidiu Maitec”, în spatele unui „zid” vegetal, o voce robotică invită vizitatorii la meditație în fața unei oglinzi negre: „Res – piră calm …. In – haleză …. Ex – pirați …. E ne – voie de na – tură …… Nu știu, sunt o ma – șină și ana – lizez plan – tele săl – batice”.

    Parasimbioza și fuziunea nenaturală a naturii cu digitalul e, de altfel, cea mai frecventă tentativă pe care MAFA6 încearcă s-o exploateze, desigur, strict în parametri ludici. De aici derivă, cred, și denumirea acestei ediții, un multiplu joc de cuvinte, de fapt: „dig:it” făcând referire atât la digital, la digit ca cifră informatică și tot digit ca deget (termen științific), precum și la expresia englezească „dig it”, a cărei traducere exactă e dificilă, dar se referă la ceva ce ar fi pe stilul tău și/sau ușor de înțeles.

    Într-o altă sală găsești o altă analogie sintetizată simpatic prin două exponate alăturate, o bijuterie textilă circulară alcătuită manual și un sistem electric cu o înfățișare similară, tot circulară, compusă însă din fire conductoare, inductori, rezistori, condensatori, tranzistoare și bobine electrice. Iar dacă tot am enumerat o parte dintre dispozitivele circulare, merită menționat și vehiculul oficial al festivalului cu care vizitatorii pot circula printre exponate (a făcut-o, ce-i drept, doar Călin Man, unul dintre curatorii festivalului, alături de Ileana Selejan), o trotinetă electrică cu nicio funcționalitate extra, singura chestie care o face distinctă fiind denumirea: „MAFAmobil”.

    Sunt o sumedenie de alte instalații captivante, însă analizarea și descrierea lor amănunțită ar fi acum de-a dreptul futilă, pierzând astfel din ambiguitatea lor caracteristică și, totodată, din farmecul lor electrizant. Oricum, în cazul în care ați pierdut deschiderea festivalului, expoziția rămâne deschisă până în data de 10 noiembrie și poate fi vizitată conform orarului Muzeului de Artă (Str. Gheorghe Popa de Teiuș, cu un etaj deasupra Bibliotecii).

    Tot în incinta Muzeului de Artă, în sala kinema ikon au fost proiectate ieri seară filmele experimentale produse de kinema ikon de-a lungul celor 49 de ani de existență, un proiect AFCN care dispune și de o variantă interactiv-alternativă (pe o tabletă și un ecran LCD) pentru zece filme experimentale vechi: acestea pot fi vizionate cu fundalul sonor original sau cu cel refăcut de artiștii români Iancu Dumitrescu, Mihai Sălăjan aka Selfmademusic, dyslex, Makunouchi Bento și Monica Vlad, respectiv de artiștii belgieni Maxime Jacobs, Ben Bertrand, Inne Eysermans, Céline Gillain și Velvet C. Acesta, de altfel, este exact același proiect cu care kinema ikon a participat chiar zilele trecute la Festivalul de Arte „Europalia” din Belgia (în orașele Ghent și Bruxelles).

    Lista completă a artiștilor care expun la această ediție MAFA este următoarea: Thea Lazăr, Adrian Ganea, Flaviu Rogojan, Edith Lazăr, Adela Muntean, Ioana Vreme Moser, Monika Dorniak, Levente Kozma, Sergiu Sas, LAPSUS, Josepha Blanchet, Alex Halka, gH, Bogdanator, Electric Brother, Carlos Fernandez, Sergio Rojas Chaves, Stephanie Williams, AIA, Adriana Oprea, Olga Ștefan, Horea Avram, Cristian Nae, Sabin Borș, Ion Indolean și George Săbău… la care s-a mai adăugat astăzi (în a doua zi) proiectul de artă digitală și post-internet „Spam Index” al artiștilor Tăiețel Ticălos și Anastasia Manole.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 7 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.