duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Filme experimentale kinema ikon, la TIFF Bell Lightbox, cinematograful celui mai mare festival de film din lume

    de Tomck@t | 18 octombrie 2023, 1:56 PM | Cultură | Internaţional | Recomandările editorilor

    0

    Nu la Cluj-Napoca, ci la Toronto!

    Zece filme experimentale ale atelierului arădean de artă kinema ikon, realizate între anii 1975-1989, vor fi proiectate la TIFF Bell Lightbox, centrul cultural al prestigiosului festival TIFF, în cadrul selecției „Revendicarea trecutului: cinematograful românesc înainte de noul val”. 

    Nu este vorba de TIFF – Transilvania International Film Festival – din Cluj-Napoca, ci despre TIFF  (Toronto International Film Festival) din Canada, unul dintre cele mai mari și prestigioase festivaluri de film din lume. Revista Variety a scris în 1998 că TIFF „este al doilea după Cannes”, iar în 2007, revista Time a remarcat că TIFF „a crescut de la a fi cel mai influent festival de film de toamnă la cel mai influent festival de film”.

    Ediția din acest an a festivalului a avut loc între 7 – 17 septembrie, însă în centrul cultural TIFF Bell Lightbox din Toronto (Canada) continuă proiecțiile tematice pe parcursul întregului an.

    TIFF Bell Lightbox include cinci cinematografe, două restaurante, galerii de artă, un magazin de cadouri și o terasă pe acoperiș. Este sediul Festivalului Internațional de Film de la Toronto și servește pe tot parcursul anului ca loc pentru alte proiecții de filme și festivaluri de film de specialitate mai mici.

    Cele zece filme care vor fi proiectate pe 2 noiembrie la Cinema 5 – NBCUniversal Cinema din cadrul complexului TIFF Bell Lightbox sunt: „Singur cu zăpada” de Romulus Budiu (1975) – vezi mai jos, „Autopsia Uitării” de Ioan T. Morar (1977), „Efecte de Împrimavarare” (1978) și „Iluminări” (1981) de Ioan Pleș, „Exercitiu Subliminal” (1979) și „Fereastră deschisă spre” (1984) de Alexandru Pecican, „Vînătoarea de Păsări” și „Îmblînzitorul de șerpi” de Emanuel Țeț (1980), „Pulsiuni” de Marcela Muntean (1983) și „Fragmentarium” de George Săbău (1985) – vezi mai jos.


    Cel mai vechi colectiv de filme experimentale din țară

    Înainte de Revoluție, proiectul arădean de artă media, artă tehnologică, hibridă și digitală cunoscut astăzi ca brandul artistic „kinema ikon” s-a numit „Atelier 16” și s-a axat în exclusivitate pe producerea filmelor experimentale, pe 16 mm.

    În organizarea lui Gheorghe Săbău, între prelegeri și proiecții de filme, tineri artiști cu profesii diferite au gravitat în jurul acestui nucleu creativ, producând în total 62 scurtmetraje de artă experimentală într-un mod neoficial, folosind benzile de film rămase de la 62 de documentare comandate de regimul comunist. A fost singura soluție pentru experimentarea unui astfel de limbaj artistic, „exercițiile” intelectuale necontrolate de regim nefiind permise în acea perioadă.

    Filmele avangardiste produse în acele vremuri sub tutela actualului kinema ikon capătă în zilele noastre o atenție din ce în ce mai mărită și, oficial, sunt considerate o parte relevantă din istoria cinematografiei românești. „Explorând totul, de la materialitatea filmului până la posibilitățile deschise ale limbajului filmului abstract, aceste lucrări reprezintă o descoperire cinematografică de netăgăduit”, notează programatorul și curatorul Andrei Tănăsescu pe site-ul TIFF.

    În cadrul selecției „Revendicarea trecutului: cinematograful românesc înainte de noul val” (Reclaiming the Past: Romanian Cinema Before the New Wave) vor fi proiectate și alte filme românești importante, prezentate de curatorul Andrei Tănăsescu, precum „Erupția” de Liviu Ciulei (1957), „Reconstituirea” de Lucian Pintilie (1970), „Un film cu o fată fermecătoare” de Lucian Bratu (1967), „Nu vreau să mă însor” de Manole Marcus (1961), „Proba de microfon” de Mircea Daneliuc (1980) și filmele documentare ale studioului Sahia.

    Programul complet al filmelor românești prezentate la TIFF Bell Lightbox se găsește aici.

    Proiecția în cinematograful TIFF nu este prima „ieșire” internațională pentru filmele experimentale kinema ikon din anii 1975-1989.

    Primul exemplu este chiar din primii ani de existență ai atelierului, în anul 1972, când scurtmetrajul „Scaunul” (între timp, dispărut) realizat de Demian Șandru a fost premiat la Festivalul de scurtmetraj de ficțiune de la Brno în (pe atunci) Cehoslovacia. Ultima oară, în anul 2021, 16 filme kinema ikon au fost proiectate în cadrul Festivalului internațional de film documentar Ji.hlava din Cehia.

    La Arad, filmele kinema ikon au fost proiectate pentru prima oară pe marele ecran în cadrul unui festival abia în anul 2014, la prima ediție a festivalului de film documentar FARAD, la Cinema Arta.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    8 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.