joi, 29 februarie, 2024

Special Arad Logo

  Sunete de cutremur și dezastru „infragalactic” – vol. 2 – la Filarmonică | Video

  de Tomck@t | 30 noiembrie 2023, 5:42 PM | Cultură | Muzică | Topic special

  0

  Sala Palatului Cultural din Arad a fost, miercuri seara, „invadată”, „încinsă” și „zguduită” de vibrații audio distopico-disonante, „inundată” de un tărăboi al undelor sonore care au prevestit și pervertit, deliberat și concomitent, povestea deconstrucției și reconstrucției muzicii în parametri incomprehensibili. Nu a luat-o razna Filarmonica, a fost un salt într-un alt eveniment atât de select și special, încât s-a adresat unui cu totul și cu totul alt public, dintr-un alt oraș, altă țară și poate altă galaxie… ori poate chiar Aradului și publicului obișnuit de aici, dar categoric dintr-un univers paralel, un Arad alternativ.

  A fost un eveniment kinema ikon care a anunțat, cu surle, cu trâmbițe, că este „Game Over” pentru proiectul „kimæra” și a fost apăsat butonul de „alertă roșie” la finalul unui ciclon ciclic de evenimente de artă experimentală arădene înscrise în programul Timișoara – Capitală Culturală Europeană 2023.

  „Vinovații” pentru acest excepțional război muzical „infragalactic” – concert electro-acustic de OZN-jazz psihedelic, ori festivitate fonică de sanctificare cu condamnare la scaun electric și prohod ritualic al unui robo-Chupacabra fantasmagoric – au fost artiștii SelfMadeMusic (Mihai Sălăjan, artist, muzician și regizor de filme indie + colaborator kinema ikon), [dyslex] (Gheorghe Iosif, supranumit și gH, artist și muzician „explorator al structurilor în expansiune sintetic-granulară a post-tăcerii” + colaborator kinema ikon) și icsy.greczet (Darius Mihai Lăzurean, membru al trupei timișorene Nomega – chitară și efecte).

  Evenimentul a oglindit, de fapt, începutul oficial al proiectului „kimæra” din februarie 2023, când un proto-concert similar s-a concretizat în Pinacoteca muzeului, cu Selfmademusic, [dyslex] și Alex Halka la butoane (foto jos).

  Sunete de cutremur și dezastru electrotactic la muzeu

  Despre „kimæra” s-a tot scris pe Special Arad, dar iată (încă o dată) o scurtă sintetizare:

  Instalația compusă din nouă lucrări, realizate de 12 artiști pe parcursul a doi ani (2022-2023), și-a propus să devină dintr-un corp hibrid o meta-instalație digitală interactivă în care fiecare lucrare/modul a fost funcțional ca parte și ca întreg. Instalația a combinat vechile media cu cele digitale, spațiul public al orașului cu IoT (internetul lucrurilor), AR (realitatea augmentată), imprimarea 3D, sunet și imagine generate de AI, aplicații mobile, coordonate de un computer central, fiecare din cele 9 module având un input și un output care au dat posibilitatea lucrărilor să interacționeze între ele.

  kimæra kinema ikon

  Cei 12 artiști care au contribuit la evoluția dihaniei plastic-fantastic-electronice numite kimæra au fost Alex Halka, gH, reVoltaire, Bogdanator, Floriama Cândea, Marina Oprea, Ioana Marșic, Thea Lazăr, Adrian Ganea, Flaviu Rogojan, Suzana Dan și Dragoș Dogioiu.

  Sfârșit-AI, himeră

  Întregul proiect artistic a fost finanțat de municipiul Timișoara, în ideea sincronizării Aradului cu Timișoara – Capitală Culturală Europeană în 2023.

  Instalația kimæra a fost expusă la Complexul Muzeal Arad, în spațiul secției de istorie, în sala kinema ikon a Muzeului de Artă Arad, la festivalul Ars Electronica 2023 în orașul austriac Linz, la Parter Gallery din Cluj-Napoca, la Muzeul de Artă din Arad în cadrul festivalului MAFA X Ready Media și la Muzeul Național Tehnic „prof. ing. Dimitrie Leonida” din București.

  La finalul evenimentului, cei prezenți au primit noul catalog kinema ikon: „kimæra vol.2 / 202.3”.

  Citește și:

  •  MAFA X – sau cum RMN cu arta viitorului din trecut? | Video

  •  Transport virtual până la marginea sfârșitului, cu himera kinema ikon | Foto

  •  Nod în spațiul kimæra-ei. O (cos)mică contracție | Video

  •  Aparat de depănat amintiri la Muzeu, pentru Mileniali: antenă TV, MySpace, Grand Theft Auto & sh*t | Video

  •  Sfârșit-AI, himeră (?)

  •  Un haos viu la Muzeu. Himera kinema ikon evoluează într-un spațiu afectiv și în organe hibride

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  7 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.