vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Fake News-urile săptămânii, despre o nouă bază militară secretă în Delta Dunării, soldați ucraineni neo-naziști în Germania și alte bazaconii

    de Tomck@t | 5 martie 2023, 9:40 PM | Fact check

    1

    Patru dezinformări recente vizează, fiecare într-un alt mod, războiul din Ucraina început de mai bine de un an de către Armata rusă. În primele trei se pune accent pe implicarea Occidentului în război prin niște așa-zise dovezi, dar care s-au dovedit a fi mincinoase, se reiterează totodată propaganda că ucrainenii sunt neo-naziști, iar în a patra tentativă de manipulare se insinuează că ucrainenii protestează și cer demisia lui Zelenski. Primul Fake News a apărut chiar în presa din România.

    Acord secret cu SUA pentru o bază militară în Delta Dunării? Soldații ucraineni care se antrenează în Germania sunt neo-naziști și au fost avertizați de Armata germană? Bărbații ucraineni refugiați în Marea Britanie sunt înștiințați prin scrisori că trebuie să se înroleze în armată? Și au cerut demisia lui Zelenski „sute de mii de ucraineni, de dimineață până seară”?

    Iată Fake News-urile săptămânii și dezmințirile aferente:

    FAKE NEWS: Acord secret cu SUA pentru o bază militară în Delta Dunării

    Ministerul Apărării Naționale s-a autosesizat și a demontat o știre falsă răspândită de publicația online Flux24, citată ulterior de Ziua News.

    „Semnalăm o știre falsă care acreditează, fără niciun fundament real, ideea că guvernele României și SUA ar fi încheiat un acord secret cu privire la construirea unei baze militare în Delta Dunării. O astfel de înțelegere nu a fost luată în discuție niciodată. Această încercare de manipulare a opiniei și percepției publice se aliniază narativelor alarmiste și panicarde răspândite cu o frecvență crescută în ultima vreme în spațiul public românesc de surse afiliate propagandei pro-ruse, în contextul situației generate de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei și posibilele implicații asupra țărilor din regiune. Procedeul de construire a acestei dezinformări este simplist, fiind bazat pe scoaterea din context a unor informații reale și amestecarea lor cu speculații și minciuni care să «susțină» falsa ipoteză, în ideea creării unei alternative la situația reală”, anunță Ministerul Apărării Naționale din România pe Facebook.

    Autorii manipulării afirmă că proiectul de lege intitulat „Black Sea Security Act of 2022”, depus în iulie 2022 în Congresul SUA, ar stabili, după adoptare, înființarea unei a patra baze militare americane, dar simpla lecturare a proiectului de lege menționat mai sus ar trebui să fie suficientă pentru a înțelege că inițiativa legislativă nu face nicio referire la o așa-zisă bază militară SUA în Delta Dunării, precizează MApN pe site-ul dedicat demontării știrilor false, inforadar.mapn.ro.

    „«Dovada» intenției de înființare a unei super-baze navale în Delta Dunării a fost găsită de agenții dezinformatori într-un studiu publicat de doi experți în revista «American Purpose», cu sediul în Washington.

    Analiza se intitulează «Past Putin» și explorează o serie de soluții posibile pentru întărirea securității în regiune. Autorii analizei pornesc, într-adevăr, în analiza lor de la proiectul legislativ «Black Sea Security Act of 2022». Printre opiniile exprimate se numără și ideea ca «Statele Unite să ia în considerare înființarea unei a patra baze în care să disloce forțe, cu o componentă maritimă în Deltă, care să asigure securitatea traficului maritim pentru aliații vestici, pentru România, Ucraina și alte națiuni riverane Mării Negre». Acestă ipoteză formulată de către cei doi experți în analiza citată a fost transformată de autorii dezinformării într-o… decizie a Guvernului SUA (!), care ar fi fost și acceptată, bineînțeles, în secret, de România”, se arată pe inforadar.mapn.ro.

    Ce își propune, de fapt, Strategia de lucru a SUA pentru regiunea Mării Negre? În cadrul unei întâlniri oficiale cu secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, desfășurată în 8 noiembrie 2021, la Washington D.C., ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, a punctat dorința – salutată de partea americană – a României de a contribui substanțial la dezvoltarea viitoarei Strategii, arătând că aceasta „trebuie să aibă în vedere o abordare multidimensională și integrată a descurajării, combinând aspectele care țin de securitatea clasică cu cele care țin de consolidarea rezilienței, cu dimensiunea economică, cea de combatere a amenințărilor hibride, de întărire a securității energetice și de soluționare a conflictelor prelungite, fiind necesară alocarea resurselor adecvate în acest scop”, precizează MApN.

    FAKE NEWS: Guvernul german a anunțat soldații ucraineni instruiți în Germania că folosirea svasticii va fi pedepsită

    O astfel de postare manipulatoare, a unui utilizator italian, se găsește pe Twitter și conține o fotografie a unui anunț tipărit, cu sigla Ministerului Federal al Apărării din Germania. Nu este, în schimb, indicat locul în care ar fi fost afișat acest anunț.

    Propaganda din Rusia (precum și simpatizanții extremiști din Europa) încearcă să creeze impresia generală că ucrainenii sunt neo-naziști, iar o asemenea postare – nici măcar știre – lipsită de dovezi nu face altceva decât să reitereze aceeași narațiune manipulatoare.

    Autenticitatea acestei postări a fost verificată atât de Facta.news din Italia, cât și de Correctiv.org din Germania.

    Ministerul Federal al Apărării neagă autorizarea sau afișarea unui astfel de anunț. Ceea ce iese, în schimb, în evidență din prima și pune la îndoială caracterul oficial al acestui anunț este faptul că nu conține nicio semnătură, menționarea vreunei persoane autorizate sau o ștampilă oficială. În plus, semnalează Facta.news, anunțul nu conține nicio referire la Codul Penal privind interzicerea expunerii svasticii sau a altor simboluri ale organizațiilor anticonstituționale și teroriste (în speță, articolul 86a din Codul Penal german), așa cum s-ar proceda în cazul unui anunț oficial.

    Anunțul, în aceste condiții, putea fi creat de către oricine, fără să aibă vreo legătură cu Ministerul Federal al Apărării sau cu Bundeswehr – armata care, într-adevăr, antrenează soldați ucraineni în orașul Munster din Saxonia Inferioară, pentru utilizarea tancurilor pe care Germania vrea să le livreze Ucrainei, arată Correctiv.org, citând în acest sens un comunicat oficial al armatei germane.

    Anunțul privind folosirea svasticii a fost depistat, de altfel, pe mai multe canale social media rusești, aici, aici, aici sau aici.

    Fake News-ul a fost analizat și dezmințit și de pagina Fact Check a agenției de presă DPA și de site-ul austriac mimikama.org.

    FAKE NEWS: Familiile din Marea Britanie care adăpostesc refugiați ucraineni au fost anunțate de către Guvernul Britanic că bărbații ucraineni vor fi recrutați în armată

    „Așa funcționează mobilizarea în străinătate”, spun anumiți utilizatori pe Telegram și pe Twitter. Și de această dată, este prezentată ca dovadă o scrisoare fotografiată (aceeași fotografie redistribuită) în care se insinuează că Agenția guvernamentală pentru locuințe din Marea Britanie, la solicitarea Ambasadei Ucrainei, solicită de la familiile care găzduiesc refugiați ucraineni informații despre adulții ucraineni de sex masculin. De asemenea, acești refugiați sunt îndemnați să se prezinte la ambasada Ucrainei.

    Greșelile de ortografie și cuvintele scrise cu majuscule („UK Govermen”, „PROVIDE”, „MUST”, „SPECIFY”) indică din start un fals, potrivit Correctiv.org, iar autenticitatea scrisorii a fost negată chiar de către Agenția guvernamentală pentru locuințe din Marea Britanie:

    Scrisoarea falsificată servește narațiunii că Ucraina încearcă prin toate mijloacele să recruteze oameni pentru război – inclusiv în străinătate.

    Într-adevăr, Legea marțială a fost instituită în Ucraina pe 24 februarie 2022 (ziua în care Armata rusă a invadat țara) și a fost reînnoită pentru 90 de zile în noiembrie 2022. A fost republicată inclusiv de Guvernul Britanic într-o îndrumare privind Politica de țară și notă de informare despre serviciul militar din Ucraina, dar, dincolo de aceste fapte, nu există o obligație de raportare la autoritatea guvernamentală britanică a refugiaților de sex masculin în vederea recrutării și nicio dovadă că Guvernul Britanic și Ambasada Ucrainei ar solicita prin scrisori astfel de informații de la familiile gazdă. Nici pe site-ul Ambasadei Ucrainei și nici pe contul oficial de Twitter al Ambasadei nu există referiri la astfel de scrisori, arată pagina Fact Check a agenției spaniole de știri EFE, verifica.efe.com. De asemenea, adresa e-mail menționată pe presupusa scrisoare, [email protected], nu există, arată EFE-Verifica. Între timp, mail-urile trimise pe această adresă inexistentă au început să fie blocate automat și de către Gmail.

    carta refugiados ucranianos reino unido email2

    Ceea ce există este un program guvernamental pentru primirea în gazdă a refugiaților ucraineni. Pe pagina web a programului „Homes for Ukraine” se găsesc informații de interes pentru cei care vor să se înscrie ca să găzduiască refugiați ori pentru a sprijini financiar campania.

    FAKE NEWS: Sute de mii de ucraineni au protestat de dimineață până seară, cerând demisia lui Zelenski, se arată într-un video

    Videoclipul în cauză, cu textul „de dimineață până seara, sute de mii de ucraineni solicită demisia lui Zelenski din funcția de președinte”, este un montaj format din trei cadre diferite, doar că – în realitate – fiecare arată proteste din Slovacia, din 2018 și 2019, după uciderea jurnalistului Ján Kuciak și a iubitei sale, Martina Kušnírová, scrie pagina Fact Check în limba olandeză a agenției de știri DPA, precum și Knack.be.

    Videoclipul a fost distribuit pe TikTok (contul user8739977513593 a fost, între timp, șters, dar o copie a postării a fost salvată aici) și a fost preluat și pe Facebook (vezi o copie salvată aici) sau pe Twitter (copie arhivată, aici).

    Dincolo de faptul că pancartele nu au mesaje scrise în limba ucraineană (respectiv cu litere chirilice), prin Google Images / Google Lens poate fi identificată foarte ușor și locația reală a filmărilor. Astfel au procedat și jurnaliștii de la Knack.be și au dat de un articol al ziarului slovac Denník N, publicat pe 19 ianuarie 2019. În fotografia articolului recunoaștem aceeași clădire care apare în al doilea cadru din videoclip. Recunoaștem și alte detalii, precum un rând de mașini cu antene parabolice (evidențiate cu roșu) și o scenă acoperită (evidențiată cu verde), fiind vorba, de fapt, despre Piața Răscoalei Naționale Slovace (Námestie SNP – vezi pe Google Street View) din capitala Slovaciei, Bratislava, nu în Ucraina.

    image png
    Captură de ecran Dennik N
    image png 1
    Captură video Twitter

    Din articolul de pe dennikn.sk, precum și dintr-un articol BBC, aflăm că protestul din Bratislava a fost organizat pentru a comemora uciderea jurnalistului slovac Ján Kuciak și a iubitei sale Martina Kušnírová. Kuciak și Kušnírová au fost uciși pe 21 februarie 2018 la locuința lor din satul slovac Velka Maca. Kuciak investiga legăturile dintre mafia slovacă, lumea afacerilor și politicienii slovaci. Pe 19 ianuarie, mii de oameni s-au adunat în mai multe orașe slovace pentru a denunța crima.

    Mai mult, una dintre pancartele care poate fi observată chiar la începutul filmulețului manipulator de pe TikTok, pancarta cu textul „R.I.P. N”, poate fi identificată și într-un alt video, filmat dintr-un alt unghi, de către agenția de știri EFE (la minutul 0:25). Filmarea se găsește pe YouTube, aici.

    5086983
    Captură video YouTube
    5086984
    Captură video Twitter

    Nu în ultimul rând, videoclipul original, folosit în videoclipul manipulator despre Ucraina, se găsește pe contul Youtube al ziarului slovac Aktuality.sk, aici:

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    3 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.