sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Infograficul zilei: Cât de adânc poate fi oceanul, până unde putea ajunge submersibilul Titan și ce adâncimi-record au atins oamenii

    de Tomck@t | 26 iunie 2023, 1:43 PM | Infograficul zilei

    1

    Oceanul Pacific, cel mai mare și adânc de pe planetă, are o adâncime medie de 4.280 m și o adâncime maximă de 11.022 m (puțin peste 11 km), la „Challenger Deep”, în Groapa Marianelor, potrivit Wikipedia. Dar pentru că instrumentele și tehnologia se îmbunătățesc în mod constant, adâncimea estimată a „Challenger Deep” a fost actualizată recent, în 2021, la aproximativ 10.935 metri.

    Ca să înțelegem mai bine despre ce incredibilă distanță de la suprafață vorbim, iată un reper:

    •  dacă Muntele Everest ar fi aruncat cu vârful în jos în Groapa Marianelor, vârful încă ar pluti la mai mult de o milă (1,6 kilometri) deasupra fundului oceanului, potrivit National Geographic. Chiar peste 2 km, deci 2087 metri, după ultimele calcule.

    Epava vaporului Titanic se află la o adâncime de „doar” 3,8 kilometri. Iată cum o descrie CNN: „Pentru o perspectivă, cea mai înaltă clădire din lume, Burj Khalifa, ar coborî doar 828 metri în ocean, iar până la distanța la care se află Titanicul ar mai fi în jur de 2972 metri”.

    Submersibilul Titan, dispărut pe 18 iunie, a fost proiectat să poată atinge o adâncime de 4000 metri (4 km), dar testele ulterioare au indicat că nu va suporta o adâncime mai mare de 3000 m, potrivit Wikipedia.

    Dar aceasta nu este, nici pe departe, cea mai mare adâncime atinsă de oameni: pe 26 martie 2012, regizorul James Cameron a ajuns la fundul Challenger Deep, cel mai adânc punct din Groapa Marianelor. Pentru prima oară în istorie, singur la această adâncime. Adâncimea maximă înregistrată în timpul acestei scufundări a fost de 10.908 metri. Măsurată de Cameron, în momentul aterizării, adâncimea era de 10.898 metri.

    Cameron nu a depășit recordul stabilit până atunci, era doar extrem de aproape. Inginerul și oceanograful elvețian Jacques Piccard, alături de Căpitanul US Navy Don Walsh au atins adâncimea incredibilă de 10,911 m în data de 23 ianuarie 1960.

    Recordul a fost depășit însă în 28 aprilie 2019 de investitorul și exploratorul Victor Vescovo, care a atins, tot în punctul Challenger Deep din Groapa Marianelor, o adâncime de 10.925 metri, potrivit Guiness World Records (și 10.928 m, potrivit Wikipedia).

    Cât de adânc poate fi oceanul, ce se găsesc în aceste adâncimi incredibile, până unde putea ajunge submersibilul Titan și ce adâncimi-record au atins oamenii:

    image host

    Pentru a înțelege cât de adânc poate fi oceanul, iată și o ilustrație video realizată de Business Insider (unitățile de măsură sunt aici în picioare), precum și o ilustrație video realizată de MetaBallStudios (cu unitate de măsură în metri).


    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    8 + 1 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.