sâmbãtã, 20 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Cer verde în SUA. Adevărat sau fals?

    de Special Arad | 7 iulie 2022, 7:53 PM | Fact check | Internaţional

    0

    (foto: Reddit)

    Imagini spectaculoase s-au răspândit ieri pe rețelele de socializare și, mai moderat, în mass-media online: cerul plin de nori a căpătat brusc o culoare neobișnuită, verde, în toiul unei furtuni puternice cu tunete, fulgere și grindină, în statul american Dakota de Sud.

    În România, știrea nu a apărut chiar în toate publicațiile sau pe toate posturile TV. De înțeles, într-un fel, având în vedere caracterul „incredibil” al știrii. Despre această bizarerie a scris, în România, Digi24.ro, B1.ro, România Liberă sau stiripesurse.ro, oferind chiar explicația fenomenului meteorologic, dar niciunul dintre aceste site-uri de știri nu a citat o altă sursă decât – cu imagini – rețeaua de socializare Twitter, care a fost „indundată” de fotografii și filmări cu cerul verde. La cele menționate mai sus se mai adaugă un website obscur numit worldnews24.net, care titrează bombastic „Mister în SUA: cerul din Dakota de Sud devine verde”, într-o rubrică numită „Paranormal”.

    Fără un link activ, Digi24 a adăugat la finalul articolului, ce-i drept, o fotografie cu menționarea sursei de la varianta online a ziarului The Washington Post (imaginea principală de mai sus), o publicație a cărei credibilitate este, totuși, destul de mare. Adevarul.ro a citat The Washington Post într-o știre publicată abia astăzi, în urmă cu două ore. SpotMedia, pe de altă parte, a citat The New York Times, o altă publicație credibilă, care nu publică, de regulă, informații neverificate sau provenite din surse neoficiale.

    Este, așadar, o știre reală? Dacă da, care este explicația?

    Întrebarea firească a fost pusă și de către redactorii snopes.com, un site specializat pe verificarea informațiilor care par – ori chiar sunt – inventate. Și se pare că vestea este veridică. Este vorba de un fenomen meteorologic inedit, dar care poate fi, totuși, explicat.

    Fenomenul vizual a fost cauzat de un derecho – potrivit Wikipedia (în engleză, nu există o pagină în limba română), o furtună de lungă durată, răspândită în linie dreaptă, care este asociată cu un grup rapid de furtuni puternice cunoscute sub numele de sistem convectiv mezoscalat. O altă descriere a fenomenului se găsește (în engleză) aici.

    Deoarece furtunile apar de obicei în orele mai târzii în cursul zilei, cerul poate arăta ca în imaginile afișate mai sus, deoarece picăturile de apă ale norilor de furtună sunt iluminate de lumina roșie a unui apus, iar în combinație cu obișnuitele particule de lumină albastră, se creează iluzia că sunt verzi, conform Universității din Wisconsin-Madison, citat de snopes.com. Cerul verde nu este neapărat o dovadă că o tornadă este iminentă, ci apare „doar dacă norul este foarte dens, ceea ce apare în general numai în norii de furtună”, spune Scott Bachmeier, meteorolog al Institutului Cooperativ pentru Studii Meteorologice prin Sateliți din cadrul Universității din Wisconsin-Madison.

    Aceeași explicație a oferit și Serviciul Meteorologic Național din SUA (NWS) (vezi imaginea de mai jos), precizând că fenomenul este considerat un „avertisment vizual” că furtuna este capabilă să producă grindină de mari dimensiuni. De altfel, radioul public din Dakota de Sud și Fox Weather au informat despre grindină chiar de dimensiunea mingilor de golf sau de tenis pe 5 iulie.

    CONCLUZIE

    De data aceasta în rubrica Special Arad FACT CHECK, știrea primește UNDĂ VERDE: NU e Fake News.

    Mai multe știri false dezmințite, în noua rubrică Special Arad FACT CHECK

     

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    9 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.