Banii la cultură (III). Buget de peste 1 milion de lei la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”, pentru festivaluri și participarea cu un spectacol în străinătate
După ce am aflat situația de la CMCA și Filarmonică, a venit rândul să prezentăm care este bugetul pregătit pe 2024 pentru evenimentele organizate de Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad. Suma totală ar urma să se ridice la aprox. 1,2 milioane lei, iar din lista evenimentelor se face remarcată o nouă ediție a Festivalului Internațional de Teatru Nou, dar și deplasări ale actorilor în străinătate. Pe de altă parte, încă nu s-a pus deoparte vreun leu pentru Festivalul Internațional de Teatru Clasic.
Dintr-o anexă a proiectului care urmează să fie aprobat de consilieri, observăm că Teatrul Clasic „Ioan Slavici” primește pentru evenimente, în total, 1.180.000 lei (cca. 237.000 euro). Acești bani sunt alocați separat față de cei pentru spectacolele proprii din stagiune, respectiv cei aferenți cheltuielilor de funcționare.
Printre evenimentele bugetate, se numără și Festivalul Internațional de Teatru Nou. Pentru ediția din 2024, care ar urma să aibă loc în luna mai, Primăria oferă 400.000 lei (80.374 euro), bani care trebuie să acopere astfel toate cheltuielile pentru trupele de teatru care vor participa atât din țară cât și din străinătate.
Mai sunt doar trei alte proiecte sub organizarea teatrului arădean care și-au găsit loc în forma actuală a bugetului: Teatrul Multilingv (630.000 lei), participări ale actorilor trupei arădene de teatru la festivaluri internaționale (100.000 lei) și participări la festivaluri / turnee naționale (50.000 lei).
Nimic însă deocamdată despre organizarea celui mai prestigios eveniment teatral al orașului nostru, FITCA (Festivalul Internațional de Teatru Clasic Arad), care deși a avut peste 20 de ediții la activ, în ultimii ani a suferit din cauza diferiților factori (pandemie, ordonanțe guvernamentale, decizii locale), fiind organizat pe sărite. În 2023, deși se credea inițial că va avea loc, după o lungă perioadă de suspans și tăcere, nu a mai apucat să vadă lumina zilei.
Banii pentru FITCA, poate la vară
(FITCA în 2022, ediția cu numărul 26)
Managerul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad, Bogdan Costea – care a câștigat recent un nou mandat pentru următorii trei ani, fiind candidat unic și recâștigând funcția cu nota 9,79 –, susține că festivalul va fi organizat anul acesta, doar că banii vor fi alocați în vară.
„Avem intenție să-l organizăm, dar probabil va intra în discuție la rectificarea din luna iunie, nu omitem treaba asta”.
Întrebat fiind dacă din vară până în toamnă (are loc în noiembrie, de regulă) va fi suficient timp pentru organizarea lui, dat fiind faptul că este un eveniment cu participare a mai multor trupe din țară și străinătate, managerul a răspuns afirmativ.
„Îndeobște, organizarea acestui festival începea din luna august. Legat de bugetul necesar, estimarea noastră așa cum am gândit-o pentru anul acesta este de 650.000 lei. Dorim să revenim la formatul original, regula nescrisă de 9 zile de festival”, a mai spus Bogdan Costea.
Trupa din Arad, la Festivalul de Animație de la Ankara
În ceea ce privește bugetul de 150.000 lei alocat diferitelor turnee naționale și internaționale, managerul ne-a spus că este deja stabilită o deplasare în Turcia, cu spectacolul „Istoria muzicii pentru copii și părinții lor”, în regia lui Cristian Ban. Amintim că Teatrul de Marionete nu este instituție de sine stătătoare, ci se află ca parte de tipul „departament” al Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad. Actorii-mânuitori arădeni care dau viață spectacolului menționat sunt Adina Doba, Lenuța Dorobanțu, Izabela Cotescu, Lăcrimioara Szlanko, Sorin Dorobanțu, Mircea Moș și Cristian Bordaș.
„Avem o invitație fermă din partea Festivalului de animație de la Ankara, în aprilie, cu spectacolul «Istoria muzicii pentru copii și părinții lor». De asemenea, avem în vedere să aplicăm la Festivalul Mondial al Teatrelor de Animație, din Franța, care este organizat în iunie. De regulă, se întâmplă ca o parte din buget să fie alocată pentru participarea la astfel de festivaluri, îți oferă posibilitatea deplasărilor, nu participarea efectivă, pentru că diurnele și cazarea sunt asigurate de organizatori. Iar la turnee naționale suntem pe cale să aplicăm la diferite festivaluri, ca anul trecut, dar în funcție de când se va anunța modalitatea de selecție”, ne-a spus managerul teatrului arădean.
Câteva dintre proiectele pe care managerul le consideră importante
Bogdan Costea a mai menționat și alte câteva proiectele pe care le consideră importante pentru anul acesta:
„Aș vrea să menționez că anul acesta Săptămâna Comediei devine Zilele Comediei, pentru că se desfășoară de la sfârșitul lunii februarie până în 9 martie. Vom relua și Săptămâna Partenerilor, în aprilie, care se adresează firmelor, sau societăților, fiind pentru grupuri organizate, o modalitate mai directă și prietenoasă de a fi împreună într-o seară la teatru. De asemenea, ne dorim ca proiectul pe care l-am câștigat în cadrul programului Timișoara Capitală Culturală Europeană să îl integrăm în stagiunea noastră și în școlile arădene și să aplicăm la prima sesiune de finanțare AFCN pentru a duce proiectul în județele limitrofe și cele din Transilvania în primă fază”.
Per ansamblu, despre bugetul care figurează momentan alocat de Primăria Arad pentru Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad, atât pe partea de funcționare (cheltuielile salariale, spectacolele proprii din stagiune etc.), cât și pe partea de dezvoltare (diferite investiții), managerul ne-a spus că se arată mulțumit dacă se aprobă sub această formă.
„La momentul acesta, e un buget mulțumitor cu care putem să ne desfășurăm activitatea în condiții normale”, a declarat Bogdan Costea.
Citește și:
Comentariile portalului
=HOPA -- PUTORILE BUGETARE DIN MAHALA PROTESTEAZA CAND SUNT TRIMISE LA MUNCA IN PRIVAT == ZIARUL FINANCIAR ESTIMA CA IN MAHALA SUNT CCA 320 MII PUTORI CARE LUCREAZA LA BUGETARI . HALUCINANT == DEC 2024 = (...)
Așa cum CJA nu-i Senat, nici Iustin Cionca nu-i Ilie Bolojan. În timp ce preșefintele Senatului apelează la principii de eficiență economică, președintele CJA, apelează la mesaje (...)
Pe când o astfel de acțiune pentru Consiliul Județean Arad? Sau ne îmbătăm cu apă rece sau monopol edulcorat?