duminicã, 14 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Banii la cultură (II). Aproape 400.000 lei pentru evenimentele organizate de Filarmonica Arad. Gala de Operă: fără buget, dar în plan

  de Raluca Medeleanu | 1 februarie 2024, 2:49 PM | Administraţie | Cultură | Recomandările editorilor

  0

  Continuăm cu prezentarea evenimentelor culturale care și-au făcut loc deocamdată în draftul bugetului municipiului Arad, care va fi supus la vot în curând de consilierii locali, analizând acum situația de la Filarmonica Arad și bani puși la dispoziție pentru concertele din 2024. „La băncuțe” și tradiționalul concert „Rock simfonic” se regăsesc și în acest an pe listă, pe de altă parte Gala de Operă momentan lipsește, deși avem promisiuni. 

  La fel ca în cazul Centrului Municipal de Cultură, Primăria a bugetat pentru Filarmonica Arad, pe lângă sumele necesare funcționării și dezvoltării, diferite evenimente care vor avea loc în decursul anului.

  • Citește și prima parte aici: Banii la cultură (I). Aproape 7 milioane lei pentru evenimentele CMCA din 2024. Amifran, fARAD, FlorAR și „O zi cu tata” sunt câteva dintre ele · Special Arad

  Filarmonica are alocat deocamdată pentru evenimente un buget total de 380.000 lei, din care va continua seria de concerte estivale de pe malul Mureșului, cunoscute sub denumirea „La Băncuțe” (100.000 lei, doar pentru luna iulie), o nouă ediție a concertului în aer liber „Rock simfonic”, care ar urma să fie organizat în iunie (200.000 lei), respectiv un spectacol prin care va fi aniversat Corul Academic (80.000 lei). Cele trei sunt singurele evenimente bugetate în anexa proiectului de hotărâre (ca evenimente de sine stătătoare, separate de obișnuitele concerte săptămânale).

  Laurențiu Muntean, managerul Filarmonicii Arad, a ținut însă să sublinieze că acestea nu sunt toate spectacolele planificate pe 2024:

  „Nu sunt acestea toate evenimentele, dar ni s-a aprobat doar prima parte a anului. Argumentul primit este că nu trebuie să stea banii blocați în buget, pentru că la rectificarea din iunie o să prindem și restul. Practic, la rectificarea respectivă mergem și cu «Gala de Operă și Operetă», evenimentul tradițional la care nu renunțăm, apoi «Toamna Muzicală Arădeană» și încă un proiect pentru decembrie, «pop simfonic de Crăciun», cam acestea sunt proiectele din a doua parte a anului”, ne-a spus managerul.

  Tot mai multe concerte „Sold out” la Filarmonică / Bani insuficienți pentru anumite instrumente noi

  concerte sold out filarmonica arad

  Întrebat fiind dacă bugetul total primit este conform așteptărilor și dacă faptul că în ultima perioadă biletele la mai toate concertele Filarmonicii au fost vândute în întregime (sold out) a ajutat în vreun fel acest lucru, Laurențiu Muntean ne-a spus că instituției culturale i-au fost aduse într-adevăr laude pentru activitatea recentă:

  „În mod cert, se vede o îmbunătățire a publicului! Atât noi cât și autoritățile văd asta și practic ce se întâmplă e că acum am primit cât am cerut la partea de funcționare, la tot ce înseamnă colaboratori pentru concertele viitoare. Dacă forma bugetului rămâne așa cum e acum, dacă primim așa cum l-am negociat până acum, putem funcționa și face treburi foarte frumoase. E doar o prezumție că asta are de a face cu concertele sold out, dar ne bucurăm să credem că da”.

  Dacă bugetul pentru funcționare a fost acceptat în întregime, la cel destinat pentru investiții nu s-au alocat toate sumele solicitate. Managerul Filarmonicii ne-a menționat că a dorit achiziționarea unor instrumente scumpe, însă nu a reușit momentan obținerea unui buget în acest sens.

  Chiar dacă necesită un efort suplimentar, vedem că funcționează”

  Anul acesta, Filarmonica își propune să continue inserarea în program a diferitelor compoziții simfonice care ies din tiparul obișnuit al „clasicului”, întrucât a observat că astfel de concerte prezintă mare interes.

  „Ce ne-am propus și am văzut că funcționează e ca pe lângă concertele în sensul clasic al cuvântului, e să continuăm să facem și alte proiecte precum muzica de film, cea din desene animate, pop rock, cover-uri, muzici tradiționale, numite „world”, din alte țări – de exemplu, cum am avut săptămâna trecută concertul cu «Latimoamericana». Am văzut că sunt proiecte care aduc și un alt public, și am observat că ne ajută. Cumva, cam asta o să facem, o să oferim în continuare și muzică clasică, doar că inserăm în oferta noastră și alte genuri de muzică simfonică, care chiar dacă necesită un efort suplimentar, chiar dacă e o muncă în plus, vedem că funcționează și că sunt oameni în sală e cea mai mare răsplată, mai mare chiar decât cea financiară!”, ne-a spus managerul Laurențiu Muntean.

   

  Citește și: Pentru 2024, buget mai mare al municipiului Arad, pe măsura cheltuielilor… · Special Arad

   

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 3 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.