vineri, 26 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Educativ, distractiv… excepțional! „Istoria muzicii pentru copii (și părinții lor)” – un nou spectacol la Teatrul de Marionete, pentru toate vârstele | Video

    de Tomck@t | 11 decembrie 2022, 6:34 PM | Cultură | Recomandările editorilor

    1

    (foto: Mircea Moisescu)

    „Un spectacol cum nu s-a mai făcut”. Elvis Presley, Janis Joplin, Louis Armstrong, Mozart, Amy Winehouse, David Bowie și Maria Tănase sunt personajele-capete de afiș ale celui mai nou spectacol produs de Trupa Marionete a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, care a avut premiera duminica aceasta, însă adevăratele vedete sunt actorii-mânuitori arădeni, Adina Doba, Lenuța Dorobanțu, Izabela Cotescu, Lăcrimioara Szlanko, Sorin Dorobanțu, Mircea Moș și Cristian Bordaș, regizorul Cristian Ban, Paul Tonca – cel responsabil de fundalul sonor Live și toți cei care au lucrat din greu pentru a pune în scenă „Istoria muzicii pentru copii (și părinții lor)”.

    Așa cum indică și numele, spectacolul invită arădenii mici și mari într-un „turneu” imaginar în lumea rock-ului, blues-ului, muzicii clasice sau chiar și a muzicii lăutărești, celebrând câteva dintre cele mai mari nume și cele mai cunoscute piese din istoria muzicii. Este un spectacol excelent pentru educația muzicală a celor mici și este, deopotrivă, un prilej de nostalgie pentru părinți, bunici și chiar străbunici. „Cred că merge până la 105 ani. Cred că și domnul Șora s-ar bucura să-l vadă”, ne-a spus actrița-mânuitoare a Trupei Marionete, Adina Doba. „Vedeam lume ștergându-și lacrimile… poate Janis Joplin, în tinerețea lor, a însemnat ceva? Poate Elvis?”, a mai adăugat actrița.

    Este „un spectacol de care Teatrul de Marionete avea nevoie în Arad, e un refresh. Noi, actorii, aveam nevoie de acest spectacol. Orașul cred că are nevoie de acest spectacol. (…) De aici încolo… tot mai sus, zic eu, cu spectacole de genul ăsta! Să nu mai coborâm ștacheta niciodată!”, ne-a spus actorul-mânuitor Sorin Dorobanțu.

    Păpușile create de Claudiu Ionescu și Oana Micu sunt ieșite din comun din mai multe puncte de vedere. Dincolo de atenția deosebită la detalii și la trăsăturile marcante ale celebrităților pe care le imită, pentru Teatrul de Marionete din Arad este o premieră atât faptul că aceste păpuși au fost făcute la imprimantă 3D, cât și faptul că ele clipesc și își deschid și își închid gura, ceea ce este un plus de muncă și atenție pentru actorii mânuitori, care, de asemenea, joacă și cântă pe scenă în „Istoria muzicii pentru copii (și părinții lor)”.

    Un aport semnificativ este cel al tânărului arădean Paul Tonca, absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca și al Facultății de Teatru și Film din Cluj-Napoca, specializarea Actorie. Este prima lui colaborare cu Teatrul de Marionete și el este cel care asigură fundalul sonor instrumental al spectacolului, la sintetizator sau la chitară, totul live, pe scenă.

    „Trupa este extraordinară și cred că e important de spus că este singura trupă de teatru de marionete din provincie, în afara Teatrului Țăndărică din București, care încă mai lucrează cu marionete pe fir, ceea ce e o artă care va dispărea în curând, vrem, nu vrem, asta e… Am ținut [morțiș – n. red.] ca toate marionetele să fie pe fir”, a spus Cristian Ban pentru Special Arad.

    Regizorul Cristian Ban lucrează în premieră cu Trupa Marionete, el este cunoscut arădenilor cu spectacole dramatice puse în scenă la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” precum „Orașul nostru”, „Să ne cunoaștem mai bine” și „Ai mei erau super!”.

    „Mă atrăgea ideea asta de a lucra cu marionete, pentru că mi se pare o lume foarte specială și o lume care oferă foarte multă libertate. (…) Am ales tema asta a muzicii, pentru că este o temă comună, muzica ne influențează foarte mult viața. Mi-am dorit, în primul rând, să fie și educativ, și distractiv, să le îmbine pe amândouă și să fie un spectacol cum nu s-a mai făcut, să fie ceva special și să fie un spectacol pentru familie”, a declarat regizorul pentru Special Arad.

    Echipa spectacolului este completată de: Maura Cosma (coregrafie), Ana Farâma (asistent scenografie), Vasile Stan (sculptură, tâmplărie), Elena Hegyi (croitorie), Dorel Parfeni (sunet), Ioan Horga (lumini), Horia Hădean și Nevil Micula (tehnicieni de scenă), Gheorghe Mureșan (șef producție și regizor tehnic), Irina Chirilă (decor și costume). Costumele au fost executate la „Atelier Arina Varga”.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Comentarii

    Scrie un comentariu

    6 + 2 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.