duminicã, 28 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Ştiu ce vei face în a doua săptămână din august!

    de Iulia Notaros | 26 mai 2018, 1:15 PM | Muzică | Recomandările editorilor

    0

    A sosit programul complet al festivalului Sziget

    Momentul mult așteptat de szitizeni a sosit, festivalul Sziget dezvăluindu-și programul complet. Numelor deja anunțate li s-au adăugat şi câteva prezențe noi, dintre care cel mai cunoscut este britanicul Bonobo, dar principala veste rămâne finalizarea programărilor pe zile și ore. Astfel,  cei care doresc să viziteze insula pentru un timp mai scurt, de o zi sau două, își pot alege data preferată, iar cei care locuiesc pe insulă toată săptămâna îşi pot planifica parcursul, descoperind din când în când şi câte un „clash” înspăimântător, și anume două trupe preferate care cântă aproape la aceeași oră, în două colțuri îndepărtate ale insulei. În tot răul e însă e şi un bine, așa învață omul să alerge eficient în direcția opusă fluxului normal al traficului, pe semiîntuneric, cu o bere în mână.

    Principala recomandare este deci frunzăritul virtual al programului, a cărui diversitate va oferi cu siguranță câte ceva pe placul oricărui szitizen, iar ca puncte de plecare iată niște recomandări, muzicale, şi nu numai.

    3 1

    Headlinerul obligatoriu. Deşi mulţi veterani afirmă că Scena Mare şi-a pierdut din farmecul de altă dată, nu este niciodată foarte clar dacă problema e cauzată de calitatea artiștilor de pe scenă, sau de vârsta din ce în ce mai matusalemică a veteranilor,  deconectați de fluxul muzicilor noi. Dintre concertele de anul acesta, cea mai mare vâlvă prealabilă au stârnit-o Kendrick Lamar şi Arctic Monkeys, iar din motive neruşinate de preferinţă personală, vi-i sugerez pe britanici. Noul album, lansat pe 11 mai, a cam lăsat fanii gură cască, luând-o într-o direcție neașteptată, aproape lipsită de chitară, cu mult science fiction şi ecouri de Pet Shop Boys şi Leonard Cohen, făcând astfel turneul actual al trupei un moment perfect de recapitula cariera unor englezi care nu s-au temut niciodată de surprize. Arctic Monkeys, marţi, 14 august, 21:30 Scena Mare Dan Panaitescu.

    Românii de serviciu. O mică dezamăgire a festivalului de anul acesta este numărul redus al trupelor din România. Dacă în anii anteriori Europe Stage avea cel puţin 2-3 nume româneşti, cărora li se adăugau frecvent şi trupe de pe scena World Music, anul acesta pe Europe Stage îi vom putea vedea doar pe Şatra BENZ şi, studiind atent programul scenelor mai mici, i-am descoperit şi pe cei de la Nadara, care vor concerta în Caravan Tent, scena dedicată culturii rrome, care revine în program după o scurtă absenţă. Şatra BENZ, duminică, 12 august 18:00 Europe Stage şi Nadara, marţi, 14 august 23:45 Caravan Tent.

    trei6

    Sport extrem în A38. Sus menționații dinozauri festivalieri mai afirmă şi că scena A38 (care își tot schimbă al doilea sponsor, anul acesta pentru everything else îi avem pe Mastercard) e de multe ori mai palpitantă şi curajoasă pe plan muzical decât Scena Mare, ceea ce într-o anumită măsură este adevărat. Ca să ne aventurăm într-o expresie extremă a acestei afirmații nimic mai bun decât show-ul exclusiv feminin al inclasificabilei Karin Dreijer, divă enigmatică a muzicii electro scandinave, care va sosi pe Sziget cu proiectul solo Fever Ray. Fever Ray, marţi, 14 august, 23:45 Scena Mastercard A38.

    Un american (şi un eston) la Budapesta. Parcarea unui rapper din Jacksonville pe Europe Stage ar putea părea hazardată, dar Astronautalis e pus pe contrazicerea stereotipiilor care l-ar putea înconjura. Omul învaţă germana, are un număr ireal de fani în spaţiul fostei Cehoslovacii, pune poze realmente interesante pe Instagram, şi da, nu în ultimul rând, ne e deloc rău când vine vorba de făcut muzică. Parcarea lui Tommy Cash oriunde ar putea părea hazardată, omul e probabil extraterestru, cântă cu un improbabil accent ruso-eston (adică nimeni nu știe de fapt cum e accentul eston, doar ghicim că asta ar putea fi) şi în scurt timp a devenit un preferat absolut ar tuturor fanilor de muzică obscură din Europa. Tommy Cash, sâmbătă, 11 august 20:30 şi Astronautalis, tot sâmbătă, 11 august, 23:00 Europe Stage.

    patru12

    Circ fără bani (în măsura în care deja ai plătit biletul de intrare). Cortul de circ al Szigetului a devenit din ce în ce mai popular, în forma prezentă are chiar două scene, una interioară, în cort, şi alta în aer liber.  Tema acestui an sunt jongleriile, în fiecare seară la 21:30 pe scena în aer liber vor fi spectacole legate de mânuirea focului, iar la 23:30 showul  Afrique en Cirque, o colaborare între artişti din Canada şi Guineea. Intrarea în cort se face în ordinea sosirii dar să nu vă miraţi dacă nu mai prindeţi loc dacă mergeţi în ultimul moment.

    Şcoala de arte şi meserii. E posibil ca părinţii Szitizenilor ceva mai fragezi să fie emoţionaţi când aceştia vizitează insula, imaginându-şi tot felul de activități nocturne inclasificabile şi periculoase. Pentru a-i liniști (într-o oarecare măsură) nimic mai potrivit decât un vas ceramic, probabil cam asimetric, dar totuși făcut cu mare drag de sziziten cu mâinile lui/ei la cursul de olărit din Cöxpon Chill Garden, situat în mod extrem de fericit în complexul Sziget Beach. În mod alternativ le poți spune că ai participat la un turneu de șah, doar că neavând dovezi palpabile nu te vor crede, dimpotrivă, se vor speria că ai revenit cu halucinații. Csapati Ceramic Studio, duminică, luni şi marţi, 13:00 Cöxpon Chill Garden (Iar cortul de şah chiar există.)

    Programul complet al festivalului: https://en.szigetfestival.com/programs#!/s

    Dacă nu ai făcut-o încă, nu uita să-ţi iei biletul la preţ redus pînă pe 4 iunie- din 5 iunie şi până la începerea festivalului, biletele vor fi la preţ între (în afara abonamentelor pe 5 zile, care s-au epuizat deja): https://szigetfestival.com/en/tickets/category/entry-ticket

    cinci13 cinci15 cinci4322

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    4 + 0 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.