Simfonii de Sibelius și Beethoven la Filarmonică, cu dirijorul Iulian Rusu și solistul Ioan-Octavian Pîrlea
Jean Sibelius și Ludwig van Beethoven reprezintă atracțiile concertului simfonic din 21 Februarie 2019, un eveniment în care opțiunile repertoriale vizează romantismul nordic și clasicismul central european.
Prezent în egală măsură în coloanele sonore ale filmelor artistice, documentare sau de animație, Valsul trist al lui Sibelius rămâne până astăzi partitura care i-a adus compozitorului recunoașterea universală, figurând în rândul celor mai celebre miniaturi simfonice ale începutului de secol XX. Asociat în această seară cu o altă capodoperă a compozitorului, valsul precede Concertul pentru vioară și orchestră în re major op. 47, o lucrare ancorată și ea în repertoriul de vârf al stagiunilor din întreaga lume, dar și simfonia de după pauză, a V-a, în do minor, de Ludwig van Beethoven.
La pupitrul orchestrei simfonice se află dirijorul brașovean Iulian Rusu, iar solistul invitat al serii este tânărul violinist Ioan-Octavian Pîrlea, bursier al prestigioasei școli britanice The Purcell School din Londra.
Iulian Rusu şi-a început studiile muzicale la vârsta de 9 ani, la Suceava, alegând ca instrument principal clarinetul. Şi-a continuat studiile la Liceul de Muzică „Octav Băncilă” din Iaşi, la clasa profesorului Ioan Mica, şi la Facultatea de Muzică din Braşov, la clasele profesorilor Dumitru Sâpcu şi Daniel Theodoru.
De la dirijorul Daisuke Soga ia primele lecţii de dirijat. Remarcându-i realele calităţi în arta dirijatului, în anul 1998, îi oferă o bursă la Cursul Internaţional de Dirijat la Csorna în Ungaria. În anul 1999 este admis la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Facultatea de Compoziţie, Muzicologie şi Pedagogie Muzicală specializându-se în Stilistică Dirijorală, Dirijat Orchestră, la clasa profesorului Cristian Brâncuşi.
Cu Maestrul Dumitru Goia îşi perfecţionează tehnica dirijorală în cadrul Cursurilor Internaţionale de Dirijat organizate la Universitatea din Bucureşti în ediţiile anilor: 2000, 2001, 2002. În anul 2003 participă la Cursul Internaţional de Dirijat condus de profesorul şi compozitorul Jorma Panula din Finlanda. În anul 2006, Maestrul Octav Calleya, profesor de dirijat la Universitatea de Muzică din Malaga – Spania, îl invită la Cursul Internaţional de Dirijat (la Malaga) în compania Orchestrei Naţionale de Tineret a Moldovei, acordându-i o bursă de participare. Între anii 2001 şi 2005 a studiat, cu Maestrul Sergiu Comissiona, care i-a împărtăşit cunoştinţe din vasta şi îndelungata-i experienţă. În anul 2011 obţine titlul de Doctor în muzică (dirijat de orchestră) cu titlul Tezei: Tradiţia dirijorală în România, Stil, Concepţie, Spirit creator.
A apărut în calitate de dirijor la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor: Asia Philharmonic Orchestra, Bacău, Botoşani, Braşov, Chişinău, Craiova, Oradea, Orchestra de Cameră din Braşov, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgovişte, Târgu Mureş şi a unor ansambluri orchestrale şi camerale formate la iniţiativa sa. A realizat turnee în calitate de solist sau dirijor în Ungaria, Bulgaria, Germania, Italia, Spania, Suedia, Kuweit, S.U.A., Coreea de Sud.
Ioan-Octavian Pîrlea a studiat la Colegiul Național de Arte Dinu Lipatti din București și la Colegiul The Purcell School din Londra, asimilând o bogată experiență instrumentală la clasele internaționale de măiestrie artistică, pe care le-a frecventat în perioada anilor 2014 -2018.
S-a perfecționat cu Tatiana Anatolgevna Polozova, Alexandru Gavrilovici, Adelina Oprean, Evgenia Chugaeva (profesor la Conservatorul Ceaikovski din Moscova), George Tudorache (concert maestru al Filarmonicii Regale din Liège și concert maestru invitat al London Symphony Orchestra), Mihaela Martin (profesor la Universitătile de Muzică din Köln și Geneva), Charles Sewart, Remus Azoiței (profesor la Royal Academy of Music din Londra), Alina Ibragimova (profesor la Royal Academy of Music din Londra) și Alexandru Tomescu.
Activ în perimetrul competițiilor violonistice naționale și internaționale, tânărul interpret a obținut începând din anul 2010 primele poziții în clasamentele concursurilor Miniatura Romantică, Timotei Popovici, Wolfgang Amadeus Mozart, Pagini muzicale românești (2010), Remember Enescu (2011, 2015), Paul Constantinescu (2013), Margareta Sterian, Cornelia Bronzetti (2014), George Georgescu (2014, 2016), Tinere talente (2015), Victor Giuleanu (2015,2016) și Lira de aur (2017).
Cântă pe o vioară Igino Sderci (Florența), restaurată de constructorul londonez Florian Leonhard și cu un acuș A. Lamy à Paris, de la compania Thwaites.
În luna decembrie a anului trecut, a fost admis la Academia Regală de Muzică din Londra, din Septembrie 2019 urmând cursurile de vioară la clasa prof. Remus Azoiței.
Comentariile portalului
Eu zic să mai citiți ÎNCĂ o dată, înainte să vă revoltați. În cel De-al Doilea Război Mondial (care s-a încheiat în 1945!!!) a fost infirmerie SS..... au (...)
In 1958 a fost infirmerie SS? DE PE CE PLANETĂ VINE AUTORU? Văi și amar de cultura generala a românașilor...
Polutia locală e în subordinea primarului! Deci, ce face Fritz? Degeaba se irită usristii când le dpui că toți politrucii sunt la fel, avem exemplul concret.