duminicã, 21 aprilie, 2024

Special Arad Logo

  Programul lunii martie la Filarmonica Arad

  de Special Arad | 27 februarie 2024, 5:59 PM | Cultură

  0

  „Tribuna Tinerelor Talente”, „Tu ești primăvara mea” cu Sabin Păutza, concerte dedicate compozitorilor Beethoven, Brahms și Bartók și invitați renumiți: dirijorul Alexander Gordon și solista Andra Heesch

  „Începutul lunii martie îl dedicăm tinerilor muzicieni, concertul extraordinar al serii de miercuri, 6 martie,  fiind cel care readuce la Filarmonică tematica Tribuna Tinerelor Talente”, anunță Filarmonica Arad.

  Programul lunii martie mai include și o nouă ediție „Tu ești primăvara mea”, invitat special fiind compozitorul român Sabin Păutza, un concert care celebrează trei mari compozitori (Beethoven, Brahms și Bartók), concerte simfonice cu invitați specali precum solista germană Andra Heesch și dirijorul rus Alexander Gordon (după invazia Ucrainei de către Armata rusă, și-a schimbat numele din Alexander Zemtsov, protestând împotriva războiului), solista Eva Garet și dirijorul Mihnea Ignat și un concert vocal simfonic cu Renáta Gebe-Fügi (soprană) și Mihai Damian (bariton).

  PROGRAM:

  Miercuri, 6 martie, ora 19:00
  Sala Palatului Cultural

  Tribuna Tinerelor Talente

  Dirijor: Cristian Neagu
  Invitați: soliști elevi ai Colegiului de arte Sabin Drăgoi (Maya Tebuie, Tiberiu Cioc, Alexei Ormanji, Alexandrina Cujba, Hannah Vâtcă, Raul Pânzaru, Alexandra Madarasz, Alexandra Bozgan, Darius Dan, Vlad Paven,  Bianca Țifrea, Bogdan Selagea, David Mihuț)

  Descrierea evenimentului: Tribuna Tinerelor Talente este un proiect concertistic longeviv, care îmbrățișează performanțele elevilor Colegiului de arte Sabin Drăgoi și nu numai ale acestora, care se bucură de suportul orchestrei simfonice și al dirijorului ei, Cristian Neagu.

  Pianiști, interpreți ai instrumentelor cu coarde și de suflat, dar și elevi ai catedrei de canto, vor fi prezenți și în ediția din acest an, la care vă așteptăm, ca de fiecare dată, să îi încurajați.

  Programul conține partituri de Antonio Vivaldi, Wolfgang Amadeus Mozart, Franz Anton Hoffmeister, Ludwig van Beethoven, Felix Mendelssohn Bartholdy, Carl Reinecke, Amilcare Ponchielli, Charles Gounod, Nikolai Rimski Korsakov, Alec Rowley, Brendan Graham.

  Joi, 7 martie, ora 19:00
  Sala Palatului Cultural

  TU EȘTI PRIMĂVARA MEA

  Corul academic
  DirijorRobert Daniel Rădoiaș

  Șlagăre românești și internaționale în aranjamente de Sabin Păutza: Un albastru infinit, Să nu uităm să iubim trandafirii, Unde erai, Oameni, De-ai fi tu salcie la mal, Copacul, Strada Speranței, Tu ești primăvara mea, My Way, Can’t Help Falling in Love, Spanish Eyes, Besame mucho, Love Me Tender, The Winner Takes It All, Goodbye, My Love ș.a.

  Cosmin Harbei  – chitară electrică
  Romeo Sălăjan – chitară bas
  Ștefan Calancea – percuție
  Sorin Dogariu – pian
  Invitat: Sabin Păutza

  Descrierea evenimentului: Cum să nu iubești primăvara, când aduce cu ea atâta tandrețe și sensibilitate, iar odată cu prima ei sărbătoare se oglindește în chipul celei pe care o iubim?

  Femeii din viața noastră, femeilor care dau sens lumii în care trăim, le cântăm de ziua lor.

  În prima seară de martie a corului academic vă așteptăm cu refrene de suflet, refrene de primăvară, luminoase și înnoitoare, visătoare și pline de amintiri.

  „Tu ești primăvara mea” este prima noastră întâlnire din noul anotimp și nu putem decât să ne bucurăm de ea!

  Joi, 14 martie, ora 19:00
  Sala Palatului Cultural

  Concert simfonic

  Dirijor: Alexander Gordon
  Solistă: Andra Heesch
  Dirijorul corului: Robert Daniel Rădoiaș

  Program:
  – Ludwig van Beethoven – Romanța în fa major, op. 50
  – Ralph Vaughan Williams – Flos Campi pentru violă, cor și orchestră p.a.
  – Ludwig van Beethoven – Simfonia a III-a în mi bemol major op.55

  Descrierea evenimentului: Creația beethoveniană privită din perspectiva Romanței în fa major op.50, o partitură simplă, elegantă și plină de șarm, inspirată din tendințele „la modă” în Viena anilor 1790, dar și din aceea a formei mari simfonice, tratată cu generozitate în paginile inovatoarei Simfonii a III-a,  în mi bemol major, „Eroica”, readuce oferta concertistică a lunii martie pe teritoriul atât de spectaculos al romantismului muzical, al anilor săi de început, de la îmbinarea secolelor XVIII și XIX.

  Ideea îmbracă prin mesajul și conținutul ei referința centrală a serii de 14 martie 2024, „Flos Campi” de Ralph Vaughan Williams, o curiozitate a repertoriului universal de concert, o suită pentru violă, cor și orchestră, o lucrare rară și neobișnuită, exotică și seducătoare, inspirată dintr-o sursă la fel de provocatoare: Cartea Cântărilor lui Solomon din Vechiul Testament.

  Evenimentul se înscrie în seria de concerte, pe care Andra Heesch o dedică în acest an memoriei tatălui său, violistul Marius Nichiteanu, muzicianul român cu o impresionantă carieră internațională, la zece ani de la dispariția acestuia.

  Marți, 19 martie, ora 19:00
  Sala Palatului Cultural

  Beethoven, Brahms, Bartók

  Recital de vioară și pian

  Vladimir Ioan Pătrașcu – vioară
  Georgiana Vidican -Teohari – pian
  Prezintă: Roxana Sabău

  Program:
  – Ludwig van Beethoven – Sonata nr. 9 în la major pentru pian și vioară op.47 „Kreutzer Sonata”
  – Johannes Brahms – Sonata nr. 3 în re minor pentru vioară și pian op.108
  – Béla Bartók – Șase dansuri românești

  Descrierea evenimentului: Sonata „Kreutzer”, cea mai grandioasă, impresionantă și dificilă dintre sonatele pe care  Ludwig van Beethoven le-a dedicat unuia dintre cele mai cunoscute medii acustice ale muzicii de cameră, imprimă tonul serii de 19 martie 2024,  un recital de vioară și pian, cu capodopere din literatura clasică.

  Beethoven, Brahms și Bartók reprezintă selecția propusă de pianista Georgiana Vidican Teohari și violonistul Vladimir Ioan  Pătrașcu, pentru o experiență care se îndepărtează de rutina audițiilor de joi, însă se anunță la fel de provocatoare prin conținutul ei caleidoscopic, prin intensitatea emoțională și consistența autografelor de pe paginile de partituri.

  Sonata „Kreutzer”, pentru  pian și vioară, op. 47, în la major, penultima  lucrare beethoveniană destinată acestui duo instrumental, cea de a treia și ultima sonată pentru vioară și pian de Johannes Brahms și Dansurile populare românești de Bela Bartók împlinesc această minunată seară de recital, care reflectă la modul ideal sensibilitatea, pasiunea și performanța.

  Joi, 21 martie, ora 19:00
  Sala Palatului Cultural

  Concert simfonic

  Dirijor: Mihnea Ignat
  Solistă: Eva Garet

  Program:
  – Maurice Ravel – Le Tombeau de Couperin (versiunea pentru orchestră)
  – Camille Saint-Saëns – Concertul nr. 2 în sol minor pentru pian și orchestră, op.22
  – Nikolai Rîmski – Korsakov Șeherezada, suita simfonică op.35

  Descrierea evenimentului: O seară formidabilă cu muzică rusă și franceză,  modele de artă orchestrală în partituri de Nikolai Rîmski Korsakov și Maurice Ravel, performanțe pianistice într-un ópus de o eficiență tehnică infailibilă, într-un tablou simfonic extraordinar, imaginat pe scena de la  Filarmonică de Mihnea Ignat și Eva Garet

  Ce poate sa fie mai seducătoare decât povestea Șeherezadei, așezată în sunete de Nikolai Rîmski Korsakov, mai luminoasă și mai subtilă decât țesătura orchestrală a lui Maurice Ravel, oglindită în paginile unui omagiu adus barocului francez și genialului François Couperin, mai plină de virtuozitate și deschisă spre spectacol decât pianistica lui Camille Saint Saëns?

  Pagini vii și nepieritoare, capodopere incontestabile ale artei sonore universale, Le tombeau de Couperin de Maurice Ravel, Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Camille Saint Saëns și Șeherezada de Nikolai Rîmski Korsakov, au fost alese și pregătite pentru această seară cu totul specială de joi (21 martie 2024, ora 19.00), de orchestra simfonică și invitații ei extraordinari.

  Joi, 28 martie, ora 19:00
  Sala Palatului Cultural

  Concert vocal simfonic

  Dirijor: Cristian Neagu
  Soliști: Renáta Gebe-Fügi (soprană), Mihai Damian (bariton)
  Dirijorul corului: Robert Daniel Rădoiaș

  Program:
  – Gabriel Fauré – Requiem op.48
  – Camille Saint-Saëns – Simfonia nr. 3 în do minor, op.78 (cu orgă)
  La orgă: Noémi Miklós (Universitatea Babeș-Bolyai)

  Descrierea evenimentului: Partituri ale penultimului deceniu al secolului al XIX-lea, Recviemul de Gabriel Fauré și cea de a treia simfonie de Camille Saint Saëns imprimă ultimului concert de martie nuanțele discreției, ale sensibilității și subtilității muzicii franceze.

  O capodoperă care nu se aseamănă cu niciuna alta,  diferită de anvergura atinsă în versiunile semnate de Giuseppe Verdi sau Johannes Brahms, Recviemul lui Fauré cucerește prin frumusețea lui eterică, prin eleganță și seninatate, prin mesajul care nu se identifică decât cu viziunea compozitorului asupra morții: „o uşurare fericită, o aspiraţie către fericirea din celalalt tărâm”.

  O seară cu adevărat unică de muzică franceză,  în care ne vor fi alături soprana Renáta Gebe-Fügi, baritonul Mihai Damian și organista Noémi Miklós.

  martie - Filarmonica Arad - Tribuna Tinerelor Talente - Tu ești primăvara mea - Beethoven, Brahms și Bartók - Alexander Gordon - Andra Heesch

  Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  0 + 9 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.