S-au împlinit 100 de ani de la cea mai mare catastrofă feroviară din România, în care 1000 de români și-au pierdut viața!

  de - | 16 ianuarie 2017, 12:06 PM | Altădată

  0

  Au trecut o sută de ani de la catastrofa de la Ciurea – cea mai mare tragedie feroviară din România. În noaptea de 13 ianuarie 1917, două trenuri s-au lovit, iar aproape o mie de oameni şi-au pierdut viaţa.

  Unul dintre trenuri plecase din Galaţi şi trebuia să ajungă la Iaşi. Avea 26 de vagoane în care erau refugiaţi: soldaţi şi civili care fugeau din teritoriile ocupate.

  În Gara Ciurea, la sud de Iaşi, trenul s-a lovit cu o garnitură de cisterne încărcate cu combustibil. Incendiul care a izbucnit a fost devastator. La fel şi numărul victimelor: aproape 1000.

  Guvernul de atunci a controlat răspândirea în presă a detaliilor legate de amplitudinea dezastrului, de teamă să nu demoralizeze şi mai mult populaţia, speriată oricum de veştile de pe front.

  Victimele, neidentificate, au fost înhumate într-o groapă comună, lângă Gara Ciurea, notează televiziunea publică.

  În accident a fost rănit istoricul Vasile Pârvan şi au murit prinţul Vasile Cantacuzino şi cpt.comandor Alexandru Cătuneanu, autorul primei hărţi de navigaţie a Mării Negre. O bornă memorială a fost inaugurată în cinstea lui. A fost omul care a reuşit să facă sigură navigaţia pe coasta românească a Mării Negre.

  sursa: gândul

  Distribuie articolul

  Scrie un comentariu

  2 + 7 =

  Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.

  Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vã exprimați acordul asupra folosirii lor. Am actualizat politicile în conformitate cu Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Detalii.