S-au împlinit 100 de ani de la cea mai mare catastrofă feroviară din România, în care 1000 de români și-au pierdut viața!

Au trecut o sută de ani de la catastrofa de la Ciurea – cea mai mare tragedie feroviară din România. În noaptea de 13 ianuarie 1917, două trenuri s-au lovit, iar aproape o mie de oameni şi-au pierdut viaţa.
Unul dintre trenuri plecase din Galaţi şi trebuia să ajungă la Iaşi. Avea 26 de vagoane în care erau refugiaţi: soldaţi şi civili care fugeau din teritoriile ocupate.
În Gara Ciurea, la sud de Iaşi, trenul s-a lovit cu o garnitură de cisterne încărcate cu combustibil. Incendiul care a izbucnit a fost devastator. La fel şi numărul victimelor: aproape 1000.
Guvernul de atunci a controlat răspândirea în presă a detaliilor legate de amplitudinea dezastrului, de teamă să nu demoralizeze şi mai mult populaţia, speriată oricum de veştile de pe front.
Victimele, neidentificate, au fost înhumate într-o groapă comună, lângă Gara Ciurea, notează televiziunea publică.
În accident a fost rănit istoricul Vasile Pârvan şi au murit prinţul Vasile Cantacuzino şi cpt.comandor Alexandru Cătuneanu, autorul primei hărţi de navigaţie a Mării Negre. O bornă memorială a fost inaugurată în cinstea lui. A fost omul care a reuşit să facă sigură navigaţia pe coasta românească a Mării Negre.
sursa: gândul
Comentariile portalului
Acum in iarna sunt scosi in strada ? De acord cu decizia, dar totusi o solutie pt acesti oameni exista ? unde vor locui ? ne sunt prezentati ca infractori ..................cu siguranta , vor (...)
Nu va suparati doamna/domnu Special Arad...Eu l-am auzit pe Jita azi cum ii facea o felatie verbala lui Orban. In prime time , in direct la TV. Cand o (...)
1. De ce se delimiteaza producatorul de orice responsabilitate in caz ca vaccinul produce nasoale? De ce cel vaccinat tre sa semneze ca isi asuma TOATA raspunderea? 2. De ce fac astia (...)