sâmbãtã, 27 aprilie, 2024

Special Arad Logo

    Descendenți dintr-o familie româno-maghiară, frații Groza, sunt de peste 70 de ani în istoria sportivă a Statelor Unite. O stradă poartă numele unuia dintre ei, celălalt a fost interzis în NBA pe viață

    de Mihai Todoca | 7 august 2023, 1:49 PM | Altădată | Recomandările editorilor | Sport

    0

    (foto: milanomonuments.com)

    Roswell – Regele Carol, John Dillinger – Ana Cumpănaș, NBA/NFL – Frații Groza. Asocieri de nume care ar putea părea de domeniul fantasticului, dar există o legătură puternică între ele. În urmă cu doi ani, în timpul unui documentar la televizor despre cazul Roswell, pentru câteva clipe pe ecran a apărut pagina principală a ziarului Roswell Daily Record, cu titlul „RAAF capturează o farfurie zburătoare la o fermă în regiunea Roswell”.

    Nimic deosebit pentru noi, dar chiar lângă titlul principal mai era un titlu, însoțit de o fotografie: „Fostul rege Carol se căsătorește cu Madame Lupescu”. Era poza Regelui Carol al României, rege care a intrat în istoria românilor pentru că a renunțat la tron pentru a se căsători cu aleasa inimii lui.

    roswelll

    Am rămas puțin surprins că un ziar local a dedicat un spațiu chiar pe pagina prinicipală pentru a da publicului o știre unde personajul principal era un român care nu avea nici o legătură cu Statele Unite. Da, e drept, era vorba de un fost rege, dar totuși…

    Am rămas „captiv” în perioada respectivă și am mai aflat din ziarele americane că faimosul gangster John Dillinger, primul infractor declarat de către FBI , Inamicul Public numărul 1, a fost ucis de către agenții FBI doar pentru că a fost trădat de o… româncă. În presa vremii era denumită Femeia în Roșu, iar numele ei era Ana Cumpănaș.

    ana

    Ana Cumpănaș era o timișoreancă, născută în Comloșu Mare, care în urma căsătoriei cu un american a ajuns în Statele Unite. Relația nu a durat mult, deși au avut un copil, iar la urmă a ajuns să se căsătorească cu un avocat român, Alexandru Suciu, preluând și numele de Sage, o americanizare a numelui Suciu.

    Românca a ajuns să deschidă un bordel în Chicago

    După ce s-a despărțit și de Alexandru Suciu, din cauza multor certuri dintre ei, dar și a fiului din prima căsătorie, Ana Cumpănașu deschide un bordel în Chicago și ajunge să se împrietenească cu iubita lui John Dillinger, Polly Hamilton. Știind că autoritățile au denumit-o pe Ana Cumpănașu „imigrant cu caracter moral josnic” și că urma să fie deportată înapoi în România, aceasta a făcut o înțelegere cu FBI să fie ajutată în schimbul informațiilor asupra lui John Dillinger.

    Din nefericire pentru ea, o dată ce agenții FBI l-au ucis pe John Dillinger, ea nu a mai fost băgată în seamă de autorități și a ajuns să fie deportată înapoi în România, mai exact la Timișoara, unde a și murit în 1947, la 58 de ani, în urma unui cancer de ficat.

    L-am menționat și pe John Dillinger, deoarece acesta și-a început cariera criminală în statul Ohio, stat în care s-au născut patru băieți, din care doi au ajuns să devină legende locale: Alex Groza (n. 1926) și Louis Roy Groza (n. 1924).

    Tatăl copiilor avea porecla Big Spot datorită staturii impresionante

    Părinții lor, Maria și Ion Groza, au plecat din România, din regiunea Transilvaniei sau Austro-Ungaria cum era pe atunci. Maria era unguroaică și avea doar câteva luni când a ajuns pe insula Ellis, iar Ion, în vârstă de 10 ani în momentul când familia lui a emigrat, era român. În Statele Unite aceștia și-au deschis o afacere, Taverna lui Groza, chiar pe strada principală din Martins Ferry, Ohio.

    lou groza 1964 12 06

    Numele de Groza este un nume de legendă în Ohio datorită realizărilor lui Alex și Lou

    Într-un articol din 2015, Pro Sport a documentat familia Groza prin prisma celor patru băieți, iar noi ne vom opri doar la cei doi care au reușit să facă performanță:

    „Cariera lui Lou Groza în sportul profesionist avea să înceapă după Al Doilea Război Mondial. Înrolat în 1943, jucătorul provenit de la Ohio State University a fost repartizat diviziei 96 de infanterie, ca asistent tehnician în sala de operații. Unitatea sa a trecut prin calvarul debarcărilor de la Leyte și Okinawa, iar Groza a fost marcat de imaginile oferite de sălile de operații improvizate în corturi: «Am văzut o mulțime de oameni cu răni foarte grave. Picioare secționate, intestine atârnând afară din abdomen. E un lucru greu de imaginat, dar imaginile astea te întăresc fără să vrei».

    În timpul lunilor petrecute în Pacific, Lou Groza coresponda regulat cu antrenorul său de la Ohio State, Paul Brown: „Paul mi-a scris când eram staționat în Leyte și Okinawa. Mi-a trimis chiar și o minge și o pereche de ghete. Când aveam timp, exersam cu mingea trimisă de el în luminișurile din junglă. Într-una dintre scrisori, am găsit un contract de profesionist. Fără să stau prea mult pe gânduri, l-am semnat și l-am trimis înapoi. Nu mi-am dat seama că era ilegal. Nu puteam semna până nu terminam facultatea”. Brown considera însă că tinerii absolviseră «colegiul» pe front, în război.

    În 1950, după prăbușirea proiectului AAFC, Cleveland a fost absorbită de NFL. Ziariștii, antrenorii de top din sport și analiștii considerau că AAFC era o ligă mică, iar faptul că Browns dominase categoric acea ligă nu era privit ca o mare performanță. În primul meci însă, Cleveland a distrus-o pe campioana en-titre Philadelphia Eagles (31-10).

    Groza a doborât un record NFL vechi de 23 de ani în meciul cu Washington Redskins, după ce a reușit al 13-lea field goal al sezonului. La finalul sezonului regulat, în care Groza a marcat și singurul touchdown din carieră, Cleveland era la egalitate cu New York Giants, 10 victorii și două înfrângeri, iar cele două echipe trebuiau să joace un baraj pentru a prinde un loc în finala NFL cu Los Angeles Rams.

    Cu mai puțin de un minut înainte de finalul meciului cu Giants, Groza a marcat field-goal-ul victoriei. Istoria avea să se repete în finală. Cu 28 de secunde înainte de expirarea timpului, cu Cleveland condusă cu 28-27, Groza a înscris cu o lovitură de la 16 yarzi. Era cel mai important moment al carierei sale. Din piciorul său a plecat mingea care a adus primul titlu NFL unei echipe subestimată de specialiști.

    «Haosul s-a instalat în vestiarul nostru. Jucătorii urlau și râdeau, fără să știe ce fac. Reporterii și fotografii au intrat peste noi, toată lumea se îmbrățișa. Eram răzbunați. Am reușit să demonstrăm că nu suntem o echipă mică, așa cum ne considerau unii. Mi-am scos gheata cu care lovisem mingea și unii dintre coechipieri, plus proprietarul Mickey McBride, au luat-o și au început să o pupe. Ulterior, un prieten bun de-al meu a turnat-o în bronz», povestește Groza. A doua zi era Crăciunul.

    groza
    (Alex Groza și mama lui, Maria)

    Cariera excepțională a lui Alex Groza, cu o medie de 22,5 puncte marcate pe meci în primele două sezoane de NBA, s-a încheiat în 1951, la 25 de ani. Fratele lui Lou a fost suspendat pe viață de președintele NBA, Maurice Podoloff, după ce a admis că a participat la meciuri trucate pentru pariuri pe vremea când juca la Kentucky. Campionii olimpici Groza și Ralph Beard s-au aflat printre jucătorii reținuți într-unul dintre cele mai mari scandaluri de corupție din sportul nord-american. Cei doi primiseră 500 de dolari pentru ca echipa lor să nu învingă la un anumit handicap”.

    Scandalul nu l-a îngenuncheat pe Alex

    Însă Alex Groza nu a căzut în umbră. Acesta a considerat că a primit o a doua șansă și a activat în domeniul sportului care l-a făcut legendă. Conform informațiilor din presa vremii, acesta a devenit antrenorul Colegiului Bellarmine College (acum Universitatea) din Louisville, Kentucky. În 1963, Groza a condus Cavalerii la un titlu al Conferinței atletice intercolegiale din Kentucky și a fost numit antrenorul anului KIAC. Groza a părăsit Bellarmine în 1966 pentru o scurtă carieră de antrenor și manager în Asociația Americană de Baschet.

    Între 1971 și 1975, Groza a antrenat 40 de meciuri cu Kentucky Colonels și San Diego Conquistadors și a ocupat o serie de funcții, inclusiv devenind managerul de afaceri al Kentucky Colonels în 1969 și director general al Conquistadors din San Diego în 1972 (și, mai târziu, antrenorul principal al lui San Diego).

    Lou Groza a murit în anul 2000 la vârsta de 76 de ani, iar fratele acestuia Alex în 1995 având 68 de ani.

    Urmărește Special Arad și pe Google News, Twitter, LinkedIn și Instagram!

    Distribuie articolul

    Scrie un comentariu

    7 + 9 =

    Redacția Special Arad își rezervă dreptul de a selecta și a modera comentariile în funcție de relevanța lor față de subiect. Comentariile care nu fac referire la subiectul prezentat nu vor fi aprobate. De asemenea, răspunderea juridică aparține autorului comentariului.